9 παράγοντες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά!

Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό. Αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ο ιατρικός όρος για το ανθυγιεινό λίπος στην κοιλιά είναι το “σπλαχνικό λίπος”, το οποίο αναφέρεται στο λίπος που περιβάλλει το ήπαρ και άλλα όργανα στην κοιλιά σας.

Ακόμη και οι άνθρωποι με κανονικό βάρος που έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Ποιες είναι όμως οι καθημερινές συνήθειες  που σας κάνουν να κερδίζετε λίπος στην κοιλιά;

  1. Κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσια σε ζάχαρη

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη κάθε μέρα από ό, τι αντιλαμβάνονται.

Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιλαμβάνουν τα γλυκά, τις καραμέλες και το κατεψυγμένο γιαούρτι. Οι χυμοί, οι αρωματικοί καφέδες και το γλυκό τσάι είναι από τα δημοφιλέστερα ζαχαρούχα ποτά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και του υπερβολικού λίπους της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης των προστιθέμενων σακχάρων.

Αν και η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, τα ζαχαρούχα γλυκά ποτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί καταναλώνονται εύκολα μεγάλες δόσεις ζάχαρης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι υγρές θερμίδες δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην όρεξη με τις θερμίδες από στερεά τρόφιμα. Το να πίνετε τις θερμίδες σας, δεν σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός των θερμίδων που παίρνετε από τα ποτά αυτά, να καταναλώνετε και στερεή τροφή προκειμένου να χορτάσετε, αυξάνοντας κατά πολύ το συνολικό ποσό των ημερήσιων θερμίδων.

  1. Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει τόσο υγιή όσο και επιβλαβή αποτελέσματα.

Όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντιθέτως, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ηπατικές νόσους και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη αλκοόλ με το κέρδος βάρους γύρω από τη μέση.  Μερικές από αυτές έχουν δείξει ότι το οινόπνευμα καταστέλλει την καύση λίπους και ότι οι υπερβολικές θερμίδες από το αλκοόλ αποθηκεύονται εν μέρει ως λίπος στην κοιλιά.

Τέλος, η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται εντός μιας ημέρας φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο.

  1. Τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι τα πιο ανθυγιεινά λίπη στον πλανήτη. Χρησιμοποιούνται συχνά για την παράταση της διάρκειας ζωής των συσκευασμένων τροφίμων.

Τα τρόφιμα που περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες είναι τα κρακερ, τα ντόνατς και διάφορα γλυκά, τα δημητριακά, οι μπάρες ενέργειας, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα παγωτά, τα χαμπουργκερ, η σκληρή μαργαρίνη και οι τηγανιτές πατάτες.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι προκαλούν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιακές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες .

Υπάρχουν επίσης μερικές μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που περιέχουν trans-λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

  1. Έλλειψη άσκησης

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι έχουν γίνει λιγότερο ενεργοί. Αυτό πιθανότατα να παίζει ρόλο στην αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να έχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιακής παχυσαρκίας σε σύγκριση με πιο ενεργά άτομα.

  1. Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρεις και ικανοποιημένοι, αυξάνουν το μεταβολικό σας ρυθμό και οδηγούν σε αυθόρμητη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Αντίθετα, η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στην κοιλιά μακροπρόθεσμα.

Αρκετές μεγάλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

  1. Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες

Οι ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την καλή υγεία και τον έλεγχο του βάρους σας.

Μερικοί τύποι ινών σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό, να σταθεροποιήσετε τις ορμόνες της πείνας και να μειώσετε την απορρόφηση θερμίδων από τα τρόφιμα.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν την αντίθετη επίδραση στην όρεξη και την αύξηση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων του λίπους στην κοιλιά.

  1. Εμμηνόπαυση

Η αύξηση του λίπους στην κοιλιά κατά την εμμηνόπαυση είναι εξαιρετικά συχνή.

Στην εφηβεία, τα οιστρογόνα σηματοδοτούν έτσι ώστε το σώμα να αρχίσει να αποθηκεύει λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Αυτό το υποδόριο λίπος δεν είναι επιβλαβές, αν και μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος, στην οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν δραματικά, προκαλώντας την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά, παρά στο κάτω μέρος του σώματος.

Μερικές γυναίκες κερδίζουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από άλλες. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλά και η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η εμμηνόπαυση παίζει τον ρόλο της. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ολοκληρώνουν την εμμηνόπαυση σε νεαρότερη ηλικία τείνουν να κερδίζουν λιγότερο κοιλιακό λίπος.

  1. Άγχος και κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Παράγεται από τους επινεφρίδιους αδένες και είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες» επειδή βοηθά το σώμα σας να ανταποκριθεί σε αυτές τις καταστάσεις.

Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους όταν παράγεται σε περίσσεια, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή. Σε πολλούς ανθρώπους, το στρες οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά αντί να αποθηκεύονται αυτές οι υπερβολικές θερμίδες ως λίπος σε όλο το σώμα, η κορτιζόλη προωθεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο όγκο στη μέση σε σχέση με τους γοφούς, εκκρίνουν περισσότερη κορτιζόλη όταν πιέζονται.

  1. Γενετικοί παράγοντες

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ομοίως, φαίνεται ότι η τάση αποθήκευσης λίπους στην κοιλία και οι υψηλές αναλογίες μέσης-μηρών, επηρεάζονται εν μέρει από τη γενετική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *