Φυσικοί τρόποι για τόνωση και ενέργεια!

Ο έντονος και απαιτητικός τρόπος ζωής και οι ελάχιστες ώρες ξεκούρασης προκαλεί σε πολλούς από εσάς το αίσθημα της κόπωσης και αδυναμίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε τον οργανισμό σας.

Παρακάτω αναφέρονται φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής, αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειας σας.

Αυξήστε την δραστηριότητά σας

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Εάν έχετε καθιστικό τρόπο ζωής, μπορείτε αυξήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα με μικρές μόνο αλλαγές της συμπεριφοράς σας. Δεν χρειάζεται να συμμετέχετε σε έντονες ασκήσεις για να δείτε τα οφέλη. Δραστηριότητες όπως το ποδήλατο και το  χαλαρό περπάτημα, μειώνουν το αίσθημα της ανεξήγητης κόπωσης και κούρασης σε μεγάλο βαθμό.

Για να ενσωματώσετε την άσκηση μέσα  στην ημέρα σας, μπορείτε να να ξεφύγετε από το γραφείο σας και να κάνετε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα ή να περπατήσετε από και προς τον τόπο εργασίας σας.

 Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Ο καπνός από τα τσιγάρα είναι εξαιρετικά επιβλαβή και αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών παθήσεων.

Οι τοξίνες και η πίσσα στον καπνό μειώνουν επίσης την λειτουργικότητα των πνευμόνων σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρεται στο σώμα σας, προκαλώντας το αίσθημα της κούρασης.

Εάν είστε καπνιστής, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τα επίπεδα ενέργειας και την υγεία σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια άλλη συνήθεια που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό και να προκαλέσει υποτονικότητα.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί πιστεύουν ότι ένα αλκοολούχο ποτό θα διευκολύνει τον ύπνο . Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ πριν από το κρεβάτι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του.

Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτό, σιγουρευτείτε ότι πίνετε μέσα στις προτεινόμενες οδηγίες και προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση του πριν από τον ύπνο σας.

Βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής σας

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και υποτονικοί ίσως αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις διατροφικές σας συνήθειες.

Οι καλές διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών και μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας σας, καθώς και το πώς αισθάνεστε καθημερινά.

Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργεί σωστά. Επιλέγοντας θρεπτικά τρόφιμα παρέχετε στο σώμα σας  τα απαραίτητα συστατικά για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Αντίθετα, αν τρώτε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, επηρεάζονται αρνητικά τα ενεργειακά σας επίπεδα καθώς και την υγεία σας.

Επιπλέον, εάν παραλείπετε συχνά γεύματα, μπορεί να στερείτε από τον οργανισμό σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, οι υπερβολικοί περιορισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως του σιδήρου, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά τα ενεργειακά σας επίπεδα.

Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη

Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, μπορεί εύκολα να βρείτε παρηγοριά σε ένα γλυκό ή σνακ πλούσιο σε ζάχαρη. Ωστόσο, παρόλο που η ζάχαρη μπορεί να σας δώσει γρήγορη ενεργειακή ώθηση, αυτή θα χαθεί γρήγορα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη προκαλούν γρήγορη άνοδο του σακχάρου στο αίμα σας, με αποτέλεσμα την αυξημένη απελευθέρωση ινσουλίνης. Πιστεύεται λοιπόν,  ότι αυτή η άνοδος και πτώση του σακχάρου στο αίμα είναι αυτό που προκαλεί τη γρήγορη έκρηξη ενέργειας ακολουθούμενη από απότομη πτώση.

Για να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας πιο σταθερά και να μειώσετε την κόπωση, αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και όσπρια.

Ενυδατώστε το σώμα σας

Ανάλογα με την ηλικία, το σώμα σας αποτελείται από 55-75% νερό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάνετε νερό μέσω ούρων και ιδρώτα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια.

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική σας λειτουργία, τα επίπεδα της διάθεσης και της ενέργειας σας.

Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό  νερό κάθε φορά που διψάτε. Επίσης, να θυμάστε ότι αν ιδρώνετε πολύ λόγω του καιρού ή όταν είστε πολύ δραστήριοι, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *