Οι 15 καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα και τη γρίπη!

Ο Ιπποκράτης είπε: “Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας η τροφή σας”.

Είναι αλήθεια ότι τα τρόφιμα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να παρέχουν  ενέργεια στον οργανισμό σας. Ειδικότερα, όταν είστε άρρωστοι, η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν ισχυρές ιδιότητες που μπορούν να στηρίξουν το σώμα σας στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει μια ασθένεια. Μπορούν να σας ανακουφίσουν από ορισμένα συμπτώματα, ακόμη και να σας βοηθήσουν να θεραπευθείτε πιο γρήγορα.

Αυτά είναι τα 15 καλύτερα τρόφιμα για φαγητό όταν είστε άρρωστοι:

  1. Κοτόσουπα

Η σούπα κοτόπουλου συνιστάται ως θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα εδώ και εκατοντάδες χρόνια – και για καλό λόγο. Είναι μια, εύκολη στην κατανάλωση, πηγή βιταμινών, μετάλλων, θερμίδων και πρωτεϊνών, τα οποία είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας σε μεγαλύτερες ποσότητες ενώ είστε άρρωστοι.

Η σούπα κοτόπουλου είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή υγρών και ηλεκτρολυτών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενυδάτωση, ειδικότερα αν κάνετε συχνές επισκέψεις στο μπάνιο. Το σώμα σας θα χρειαστεί ακόμη περισσότερα υγρά εάν έχετε πυρετό.

Επιπλέον, μία μελέτη έδειξε ότι η σούπα κοτόπουλου είναι πιο αποτελεσματική για την εκκαθάριση της ρινικής βλέννας από οποιοδήποτε άλλο υγρό που μελετήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα φυσικό αποσυμφορητικό, ίσως εν μέρει επειδή εκπέμπει ζεστό ατμό. Ένας άλλος λόγος για αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι το κοτόπουλο περιέχει το αμινοξύ κυστείνη, που διασπά τη βλέννα και έχει αντιιικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Η σούπα κοτόπουλου αναστέλλει επίσης τη δράση ουδετερόφιλων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως βήχα και μούδιασμα. Η ικανότητα της σούπας κοτόπουλου να αναστέλλει αυτά τα κύτταρα θα μπορούσε να εξηγήσει μερικώς γιατί είναι τόσο αποτελεσματική ενάντια σε ορισμένα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

  1. Ζωμοί

Παρόμοια με τη σούπα κοτόπουλου, οι ζωμοί είναι εξαιρετικές πηγές ενυδάτωσης ενώ είστε άρρωστοι. Είναι γεμάτοι γεύση και μπορούν να περιέχουν θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φολικό οξύ και φώσφορο.

Εάν τους τρώτε ενώ είναι ζεστοί, οι ζωμοί έχουν επίσης το υπέροχο όφελος να δρουν ως φυσικό αποσυμφορητικό λόγω του θερμού ατμού. Είναι ένας καλός τρόπος να παραμείνετε ενυδατωμένοι και οι πλούσιες γεύσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ικανοποιημένοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν το στομάχι σας είναι αναστατωμένο και δεν είστε σε θέση να φάτε στερεά τρόφιμα.

Εάν είστε ευαίσθητοι στο αλάτι και αγοράζετε ζωμό από το κατάστημα, φροντίστε να αγοράσετε μια ποικιλία χαμηλού νατρίου καθώς οι περισσότεροι ζωμοί είναι πολύ υψηλοί σε αλάτι.

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό βότανο για αιώνες και έχει επιδείξει αντιβακτηριακά, αντιικά και αντιμυκητιακά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συστηματικά σκόρδο αρρώσταιναν λιγότερο συχνά. Συνολικά, η ομάδα σκόρδου έζησε περίπου 70% λιγότερες ημέρες ασθένειας από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρωμένα εκχυλίσματα σκόρδου μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική λειτουργία και να μειώσουν τη σοβαρότητα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Η προσθήκη σκόρδου στη σούπα ή στο ζωμό κοτόπουλου μπορεί να προσθέσει γεύση και να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης.

  1. Νερό καρύδας

Το να είστε καλά ενυδατωμένοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν είστε άρρωστοι. Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν έχετε πυρετό, ιδρώνετε πολύ ή έχετε έμετο ή διάρροια, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει την απώλεια πολλών υδάτων και ηλεκτρολυτών.

Το νερό καρύδας είναι το ιδανικό ποτό για να πιείτε όταν είστε άρρωστοι. Εκτός από το ότι είναι γλυκό και γευστικό, περιέχει γλυκόζη και ηλεκτρολύτες που χρειάζονται για την επανυδάτωση.

Μελέτες δείχνουν ότι το νερό καρύδας σας βοηθά να αποκαταστήσετε τις απώλειες σε υγρά μετά από άσκηση και ήπιες περιπτώσεις διάρροιας. Επίσης, προκαλεί λιγότερη δυσφορία στο στομάχι από ό, τι παρόμοια ποτά.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι το νερό καρύδας περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν την οξειδωτική βλάβη και μπορεί επίσης να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι προκαλεί περισσότερο φούσκωμα από άλλα ποτά ηλεκτρολυτών. Ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε σιγά-σιγά αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ.

  1. Ζεστό τσάι

Το τσάι είναι το αγαπημένο φάρμακο για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Ακριβώς όπως η σούπα κοτόπουλου, το ζεστό τσάι ενεργεί ως ένα φυσικό αποσυμφορητικό.

*Σημειώστε ότι το τσάι πρέπει να είναι ζεστό για να δράσει ως αποσυμφορητικό, αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να ενοχλεί τον λαιμό σας.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αφυδάτωση λόγο του τσαγιού. Αν και ορισμένα τσάγια περιέχουν καφεΐνη, τα ποσά είναι πολύ μικρά για να προκαλέσουν αυξημένη απώλεια νερού. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τσαγιού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι ανακουφίζοντας ταυτόχρονα την συμφόρηση.

Το τσάι περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτά που μπορεί να επιφέρουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Αυτά κυμαίνονται από την αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση έως τις αντικαρκινικές επιδράσεις. Οι τανίνες είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που βρίσκεται στο τσάι. Εκτός από την δράση τους ως αντιοξειδωτικά, οι ταννίνες έχουν επίσης αντιιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Επιπλέον, αρκετοί τύποι τσαγιού που αναπτύχθηκαν ειδικά για την ανακούφιση του πόνου ή του πόνου στο λαιμό, αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί σε κλινικές μελέτες.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα κάνουν το τσάι σημαντικό μέρος της διατροφής σας σε περιόδους κρυολογήματος και γρίπης.

  1. Μέλι

Το μέλι έχει ισχυρά αντιβακτηριακά αποτελέσματα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιμικροβιακές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, έχει τόσο ισχυρά αντιβακτηριακά αποτελέσματα που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Αιγύπτιους σε επιδέσμους τραυμάτων.

Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το μέλι ως μια εξαιρετική τροφή όταν είστε άρρωστοι, ειδικά αν έχετε πονόλαιμο προκαλούμενο από βακτηριακή λοίμωξη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι καταστέλλει το βήχα στα παιδιά. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.

Ανακατέψτε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) μέλι σε ζεστό ποτήρι γάλα, νερό ή τσάι και απολαύστε ένα ενυδατικό, καταπραϋντικό, αντιβακτηριδιακό ποτό.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι πιθανότατα πιο γνωστό για τα αντι-ναυτιακά αποτελέσματά του. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει αποτελεσματικά τη ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Επιπλέον, το τζίντζερ δρα παρόμοια με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ έχει επίσης επιδείξει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές επιδράσεις.

Έτσι, εάν αισθάνεστε ναυτία ή ατονία, το τζίντζερ είναι η καλύτερη διαθέσιμη τροφή για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Ακόμα κι αν δεν έχετε ναυτία, πολλά άλλα ευεργετικά αποτελέσματα του τζίντζερ το καθιστούν ως μία από τις κορυφαίες τροφές όταν είστε άρρωστοι.

Χρησιμοποιήστε φρέσκο τζίντζερ στο μαγείρεμα ή βράστε λίγο τσάι τζίντζερ για να πάρετε αυτά τα οφέλη. Απλά βεβαιωθείτε ότι περιέχει πραγματικό τζίντζερ ή εκχύλισμα τζίντζερ, όχι μόνο γεύση πιπερόριζας.

  1. Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα όπως πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία προκαλεί μια αίσθηση ζέστης ή καύσου.

Όταν είναι αρκετά υψηλή σε συγκέντρωση, η καψαϊκίνη μπορεί να έχει μια δράση απευαισθητοποίησης και χρησιμοποιείται συχνά σε τζελ ανακουφίζοντας από πόνο και επιθέματα.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών προκαλεί μια ρινική καταρροή, διασπώντας έτσι τη βλέννα και εκκαθαρίζοντας τη ρινική κοιλότητα.

Ενώ λίγες μελέτες έχουν δοκιμάσει αυτό το αποτέλεσμα, η καψαϊκίνη φαίνεται να μειώνει τη βλέννα, καθιστώντας ευκολότερη την αποβολή. Χρησιμοποιήθηκαν σπρέι ρινικής καψαϊκίνης με καλά αποτελέσματα για την ανακούφιση της συμφόρησης και της φαγούρας. Ωστόσο, η καψαϊκίνη διεγείρει επίσης την παραγωγή βλέννας, οπότε μπορεί να καταλήξετε με μια μύτη που τρέχει.

Η ανακούφιση του βήχα μπορεί να είναι ένα άλλο πλεονέκτημα της καψαϊκίνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη καψακίων καψαϊκίνης βελτίωσε τα συμπτώματα σε άτομα με χρόνιο βήχα, καθιστώντας τα λιγότερο ευαίσθητα στον ερεθισμό.

* Ωστόσο, για να επιτύχετε αυτά τα αποτελέσματα, ίσως θα πρέπει να τρώτε πικάντικα τρόφιμα καθημερινά για αρκετές εβδομάδες.

* Επιπλέον, μην δοκιμάστε τίποτα πικάντικο εάν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, πόνο και ναυτία σε μερικούς ανθρώπους.

  1. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό όταν είστε άρρωστοι. Είναι εύκολες στη μάσηση και ήπιες στη γεύση, αλλά επίσης παρέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών ουσιών.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των μπανανών είναι οι διαλυτές ίνες που περιέχουν. Εάν έχετε διάρροια, οι μπανάνες είναι μια από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε, επειδή οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της διάρροιας.

  1. Πλιγούρι βρώμης

Όπως οι μπανάνες, το πλιγούρι βρώμης είναι ήπιο και εύκολο στην κατανάλωση, ενώ παρέχει τις θερμίδες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε όταν είστε άρρωστοι. Περιέχει επίσης ποσότητες πρωτεΐνης – περίπου 5 γραμμάρια σε 1/2 φλιτζάνι.

Το πλιγούρι βρώμης έχει κάποια άλλα ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Μία μελέτη αρουραίων έδειξε επίσης ότι η βήτα-γλυκάνη, ένας τύπος ινών που βρέθηκε στη βρώμη, βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως εντερικές κράμπες, φούσκωμα και διάρροια.

* Ωστόσο, αποφύγετε την αγορά τεχνητής αρωματισμένης βρώμης με πολλή προσθήκη ζάχαρης. Αντ ‘αυτού, προσθέστε μια μικρή ποσότητα μελιού ή φρούτων για να έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη.

  1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική τροφή για περιόδους γρίπης και κρυολογήματος. Παρέχει 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και  γεμάτο από άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Ορισμένα γιαούρτια περιέχουν επίσης ευεργετικά προβιοτικά. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να αρρωσταίνουν λιγότερο, να θεραπεύονται ταχύτερα όταν αρρωσταίνουν και να λαμβάνουν λιγότερα αντιβιοτικά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έλαβαν προβιοτικά αισθάνθηκαν καλύτερα κατά μέσο όρο δύο ημέρες ταχύτερα και τα συμπτώματά τους ήταν περίπου 55% λιγότερο σοβαρά.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων πυκνώνει τη βλέννα. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών δεν προκαλεί καμία αλλαγή στο βήχα, τη συμφόρηση ή την παραγωγή βλέννας, ακόμη και μεταξύ των ασθενών.

* Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιδεινώνουν την συμφόρηση σας, δοκιμάστε αντ ‘αυτού άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά ή ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.

  1. Ορισμένα φρούτα

Τα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά όταν είστε άρρωστοι. Είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που υποστηρίζουν το σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ορισμένα φρούτα περιέχουν ωφέλιμες ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι τύποι φλαβονοειδών που δίνουν στα φρούτα το κόκκινο, το μπλε και το μοβ χρώμα τους. Μερικές από τις καλύτερες πηγές είναι οι φράουλες, τα κρανμπερις, τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα . Οι ανθοκυάνες κάνουν τα μούρα μια εξαιρετική επιλογή όταν είστε άρρωστοι επειδή έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη, αντιϊκά και ανοσοκαταστατικά αποτελέσματα.

Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες μπορούν να εμποδίσουν τους συνηθισμένους ιούς και τα βακτηρίδια να προσκολληθούν στα κύτταρα. Ενθαρρύνουν επίσης την ανοσολογική απάντηση του σώματος.

Συγκεκριμένα, τα ρόδια έχουν ισχυρά αντιβακτηριακά και αντιικά αποτελέσματα που αναστέλλουν βακτηρίδια και ιούς που μεταδίδονται με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των Ε. Coli και της σαλμονέλας.

  1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένας ασυνήθιστος καρπός επειδή είναι χαμηλός σε υδατάνθρακες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, είναι υψηλό σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, τον ίδιο τύπο λίπους που βρίσκεται στο ελαιόλαδο.

Τα αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και προσφέρει θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας. Είναι επίσης μαλακό και εύκολο να το τρώτε.

Λόγω των υγιεινών λιπών που περιέχουν τα αβοκάντο, ιδιαίτερα του ελαϊκού οξέος, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής ενώ παίζουν επίσης ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία.

  1. Φυλλώδη, πράσινα λαχανικά

Είναι σημαντικό να αποκτήσετε όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας ενώ είστε άρρωστοι. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι ιδιαίτερα καλές πηγές βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος.

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με ωφέλιμες φυτικές ενώσεις. Αυτές λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά για να προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και να βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Τα φυλλώδη χόρτα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες.

  1. Σολομός

Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης όταν είστε άρρωστος. Είναι απαλός, εύκολος στην κατανάλωση και γεμάτος από πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας που χρειάζεται το σώμα σας.

Ο σολομός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Είναι επίσης μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *