Κυτταρίτιδα: αιτίες και ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή της!

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που κάνει το δέρμα σας να εμφανίζεται ανώμαλο με όψη φλοιού πορτοκαλιού. Είναι πολύ συχνή και επηρεάζει έως και το 98% των γυναικών.

Ενώ η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί απειλή για τη σωματική σας υγεία, συχνά θεωρείται ανεπιθύμητη, προκαλώντας άγχος και στρες σε όσους την έχουν.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις αιτίες της κυτταρίτιδας, εάν η διατροφή σας παίζει κάποιο ρόλο και τι μπορείτε να κάνετε για να την ξεφορτωθείτε.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το δέρμα εμφανίζεται ανώμαλο και με όψη σαν το φλοιό από ένα πορτοκάλι. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιπωδών κυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση των λιπιδίων σας και να ωθήσουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα σας.

Επιπλέον, αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από κυτταρίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συλλογή υγρών στον ιστό. Αυτό δίνει στο δέρμα σας την ανώμαλη εμφάνιση που σχετίζεται με την κυτταρίτιδα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες και αναπτύσσεται συνήθως στους μηρούς, την κοιλιά και τους γλουτούς.

Συχνά κατηγοριοποιείται βάσει της σοβαρότητάς της:

  • Βαθμός 0: Καμία κυτταρίτιδα.
  • Βαθμός 1: Ομαλό δέρμα όταν στέκεται, αλλά όψη φλούδας πορτοκαλιού όταν κάθεται.
  • Βαθμός 2: Το δέρμα έχει όψη φλούδας πορτοκαλιού όταν στέκεται και κάθεται.
  • Βαθμός 3: Το δέρμα έχει όψη φλούδας πορτοκαλιού όταν στέκεται με βαθιά ανυψωμένες και υποβαθμισμένες περιοχές.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα μια τυποποιημένη μέθοδος για την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση αυτής της κατάστασης.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Οι πιο κοινές θεωρίες αφορούν ορμόνες, φύλο, τρόπο ζωής και φλεγμονή. Ωστόσο, η ηλικία, η γενετική ευαισθησία και το σχήμα του σώματος μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

  1. Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιπωδών σας κυττάρων. Γι ‘αυτό έχει προταθεί ότι οι ορμόνες όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση λιπών, θα μπορούσαν να παίξουν βασικούς ρόλους στο σχηματισμό τους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, πιστεύεται ότι η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνων θα μπορούσε να συνεισφέρει στην παρουσία της. Αυτή η θεωρία μπορεί να ισχύει, καθώς η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται μετά την εμφάνιση της εφηβείας των γυναικών. Τείνει επίσης να επιδεινώνεται σε περιόδους που οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

  1. Γένος

Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι συνδετικοί ιστός και τα λιπώδη κύτταρα των γυναικών είναι τοποθετημένα κάτω από το δέρμα.

Οι γυναίκες έχουν μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων που στέκονται κατακόρυφα κάτω από το δέρμα, με τις κορυφές των κυττάρων να συναντώνται στον συνδετικό ιστό υπό ορθή γωνία.

Αντίθετα, οι άνδρες τείνουν να έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων που είναι διατεταγμένα οριζόντια, έτσι ώστε να δημιουργούν μια επίπεδη επιφάνεια.

Αυτό καθιστά πολύ πιο πιθανό, τα λιπώδη κύτταρα στις γυναίκες να “περάσουν” μέσα από τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα.

  1. Τρόπος ζωής

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί από τη συσσώρευση υγρού στους περιβάλλοντες ιστούς. Έχει προταθεί ότι οι μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος των περιοχών που πλήττονται από την κυτταρίτιδα θα μπορούσαν να ευθύνονται εν μέρει για αυτό.

Μερικοί επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από έναν ανενεργό τρόπο ζωής. Η παρατεταμένη περίοδος καθιστικής ζωής θεωρείται ότι μειώνει τη ροή του αίματος και προκαλεί αυτές τις αλλαγές στις περιοχές που είναι επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα.

  1. Φλεγμονή

Μια άλλη θεωρία είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή χαμηλής ισχύος.

Μερικοί επιστήμονες έχουν βρει κύτταρα ανοσίας τα οποία συνδέονται με χρόνια φλεγμονή σε ιστούς που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές δεν έχουν βρει ενδείξεις φλεγμονώδους αντίδρασης σε αυτές τις περιοχές.

Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να καλυτερέψει την κατάσταση;

Η απώλεια βάρους συχνά προωθείται ως ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί βεβαίως να την κάνει χειρότερη, ειδικά αν είστε ήδη υπέρβαροι, αλλά η αποτελεσματικότητα της απώλειας βάρους ως θεραπεία δεν είναι ξεκάθαρη.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια βάρους βοήθησε στη μείωση της σοβαρότητας της κυτταρίτιδας στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που ήταν υπέρβαροι. Ωστόσο, περίπου το 32% των ατόμων αυτής της μελέτης διαπίστωσε ότι η απώλεια βάρους έκανε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ακόμα χειρότερη.

Ο λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός, αλλά μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, οι διαφορές στη δομή και την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού, καθώς και η κατακράτηση υγρών, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Συνολικά, οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο για όλους.

Παίζει ρόλο η διατροφή στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας;

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη και τη θεραπεία της κυτταρίτιδας δεν έχει ερευνηθεί καλά.

Έχει προταθεί, πως μια δίαιτα με υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή  αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης και προωθείται η αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους.

Έχει επίσης προταθεί ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών.  Μια καλή ιδέα είναι να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας δεν περιέχει υπερβολικές ποσότητες ραφιναρισμένων σακχάρων ή υδατανθράκων. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να είστε πάντα καλά ενυδατωμένοι.

Έτσι, η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, με τρόφιμα χαμηλά σε νάτριο, τρόφιμα που διεγείρουν τα λεμφικό σας σύστημα και βοηθούν το σώμα σας να εξαλείψει επιπλέον υγρά και τοξίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Παρ ‘όλα αυτά, δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις γυναίκες, το να την αποφύγετε εντελώς είναι μάλλον αδύνατο.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα;

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για την μακροπρόθεσμη εξάλειψή της.

Συνολικά, μπορεί να μην είναι δυνατό να αποφευχθεί εντελώς η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την σοβαρότητά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *