Tα 5 πιο κοινά λάθη ακολουθώντας δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ενώ οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πολύ δημοφιλείς, είναι επίσης εύκολο να κάνετε λάθη σε αυτές. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις και υποβέλτιστα αποτελέσματα. Για να αποκομίσουμε όλα τα μεταβολικά οφέλη κάνοντας δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δεν αρκεί απλώς η περικοπή των υδατανθράκων.

Εδώ είναι τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων 

  1. Τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες

Αν και δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, οτιδήποτε κάτω από 100-150 γραμμάρια ημερησίως θεωρείται γενικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Αυτό το ποσό είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από την τυπική δυτική διατροφή. Μπορείτε να επιτύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα σε αυτό το φάσμα υδατανθράκων, αρκεί να τρώτε ακατέργαστα τρόφιμα.

Εάν όμως θέλετε να εισέλθετε στην κέτωση – η οποία είναι απαραίτητη για μια κετογενική διατροφή – τότε αυτό το επίπεδο πρόσληψης μπορεί να είναι υπερβολικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα για να φτάσουν σε αυτή.

– Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν σας αφήνει πολλές επιλογές υδατανθράκων – εκτός από τα λαχανικά και τις μικρές ποσότητες φρούτων.

  1. Τρώτε πολύ πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σε ιδανικές τιμές. Μπορεί να βελτιώσει τα συναισθήματα της πληρότητας και να αυξήσει την κάψιμο του λίπους καλύτερα από άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. Σε γενικές γραμμές, περισσότερη πρωτεΐνη θα πρέπει να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και βελτιωμένη σύνθεση σώματος.

Ωστόσο, δίαιτες  χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, στις οποίες καταναλώνονται πολλές άπαχες ζωοτροφές, μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα το να τρώνε πάρα πολλές από αυτές. Όταν τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη από ότι χρειάζεται το σώμα σας, κάποια από τα αμινοξέα της θα μετατραπούν σε γλυκόζη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση.

Αυτό μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα στις πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, κετογονικές δίαιτες και να αποτρέψει το σώμα σας από το να εισέλθει σε κέτωση.

  1. Οδηγούν στο να φοβάστε να φάτε το λίπος

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν την πλειοψηφία των θερμίδων τους από διαιτητικούς υδατάνθρακες – ειδικά σάκχαρα και σπόρους. Όταν αφαιρείτε αυτή την πηγή ενέργειας από τη διατροφή σας, πρέπει να την αντικαταστήσετε με κάτι άλλο.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η μείωση των λιπών σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα κάνει τη διατροφή σας ακόμη πιο υγιεινή. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Εάν δεν τρώτε υδατάνθρακες, πρέπει να προσθέσετε λίπος για να αντισταθμίσετε. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πείνα και ανεπαρκή διατροφή.

Αυτό το βήμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το είδος του λίπους στη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Έτσι λοιπόν, αρκεί να αποφύγετε τα trans-λιπαρά και να επιλέξετε υγιείς, όπως τα μονοακόρεστα και τα ωμέγα-3 λίπη.

  1. Δεν αναπληρώνεται το νάτριο

Ένας από τους κύριους μηχανισμούς πίσω από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα σας, όπως το να οδηγεί τα λιπώδη κύτταρα να αποθηκεύουν το λίπος και τα νεφρά σας να διατηρούν το νάτριο.

Σε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα επίπεδα ινσουλίνης σας πέφτουν και το σώμα σας αρχίζει να ρίχνει περίσσεια νατρίου και νερού μαζί με αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά καταφέρνουν να απαλλαγούν από την υπερβολικό φούσκωμα μέσα σε λίγες μέρες από την κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων.

Ωστόσο, το νάτριο είναι ένας κρίσιμος ηλεκτρολύτης. Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να καταστούν προβληματικά όταν τα νεφρά σας απορρίπτουν μεγάλες ποσότητες. Αυτός είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι έχουν παρενέργειες στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η ζάλη, η κούραση, οι πονοκέφαλοι και ακόμη και η δυσκοιλιότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να παρακάμψετε αυτό το ζήτημα είναι να προσθέσετε περισσότερο νάτριο στη διατροφή σας.

  1. Σύντομη παραίτηση

Το σώμα σας έχει σχεδιαστεί για να καίει κατά προτίμηση τους υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, εάν οι υδατάνθρακες είναι πάντα διαθέσιμοι, το σώμα σας θα αρχίσει να τους χρησιμοποιεί για την ενέργεια.

Μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να προσαρμοστεί το σώμα σας στην διαδικασία καύσης κυρίως λίπους αντί για υδατάνθρακες, κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανότατα θα αισθανθείτε λίγο πεσμένοι από τις συνθήκες των αλλαγών. Αυτό ονομάζεται «κέτο γρίπη» και συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους που πηγαίνουν σε δίαιτες εξαιρετικά χαμηλών υδατανθράκων.

Αν νιώθετε αδιαθεσία για λίγες μέρες, ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να εγκαταλείψετε τη διατροφή σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστούν 3-4 ημέρες για να προσαρμοστεί το σώμα σας στο νέο σας σχήμα – με πλήρη προσαρμογή ύστερα απο αρκετές εβδομάδες. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί στην αρχή και να τηρείτε αυστηρά τη διατροφή σας.

Συνολικά, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρουν μια πιθανή θεραπεία για μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Εντούτοις, η απλή περικοπή των υδατανθράκων δεν αρκεί για να χάσετε βάρος ή να ενισχύσετε την υγεία. Φροντίστε να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να έχετε αρκετή άσκηση για να επιτύχετε τη βέλτιστη ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *