Πως επηρεάζουν οι γονείς τη διατροφή των παιδιών

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόληψη τροφής και των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, άλλοι εμφανείς και άλλοι όχι. Οι συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι απέχθειες εδραιώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και παραμένουν μέχρι την ενήλικη ζωή. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών προέρχονται κατά κύριο λόγο από την οικογένεια, το φιλικό περιβάλλον, την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και την κατάσταση υγείας.

Για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρωταρχικό ρόλο σε αυτές τις προτιμήσεις και τις απέχθειες παίζει η οικογένεια, καθώς οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια αποτελούν μοντέλα μίμησης.

Τα παιδιά, παρά την κοινή πεποίθηση που υπάρχει, δεν έχουν έμφυτη την ικανότητα επιλογής μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο όταν τους προσφέρονται τα κατάλληλα τρόφιμα. Έτσι λοιπόν ως γονείς έχετε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο τι θα φάει το παιδί σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τους παρέχετε θρεπτικά, ασφαλή και κατάλληλα για την ανάπτυξή τους τρόφιμα και τα παιδιά από τη μεριά τους θα αποφασίσουν αν και πόσο θα φάνε από αυτά που τους προσφέρονται.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας, είναι το περιβάλλον στο οποίο τρέφεται το παιδί σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οικογενειακά γεύματα μειώνονται όλο και πιο πολύ, κυρίως λόγο του πιεστικού προγράμματος της οικογένειας, γίνονται μπροστά στην τηλεόραση, ενώ αφιερώνεται λίγος χρόνος για την προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδία να τρώνε λιγότερα λαχανικά και φρούτα και να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά, σε σχέση με τα παιδιά που γευματίζουν με την οικογένεια τους.

Τέλος, η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων επηρεάζει τη στάση που έχουν τα παιδιά σας απέναντι στα τρόφιμα. Οι καταστάσεις που προκαλούν συναισθηματικές εντάσεις, οι διαφωνίες και καβγάδες λειτουργούν αρνητικά και τα γεύματα που γίνονται υπό συνθήκες έλλειψης χρόνου κάνουν τα παιδιά σαν να τρώνε γρήγορα. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον με επαρκή χρόνο για την πρόσληψη του γεύματος, να ενθαρρύνετε τις συζητήσεις μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας και να μην πιέζετε το παιδί να φάει χωρίς τη θέληση του. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να επιλέξει μόνο του και αν δεν φάει να είστε σίγουροι ότι το επόμενο γεύμα που θα το προσφέρετε θα το εκτιμήσει ιδιαιτέρως!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *