Οφέλη του καφέ, βασισμένα στην επιστήμη!

Ο καφές στην πραγματικότητα είναι πολύ υγιής, αφού περιέχει αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας.

Μελέτες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με πραγματικές μελέτες σε ανθρώπους, τα οφέλη του καφέ για τον οργανισμό σας είναι τα εξής:

 • Ο καφές μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και να σας κάνει <<εξυπνότερους>>

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι και να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Αυτό οφείλεται στη διεγερτική ουσία που περιέχει, την καφεΐνη, η οποία είναι στην πραγματικότητα η πιο συχνά καταναλώσιμη ψυχοδραστική  ουσία στον κόσμο. Αφού πιείτε τον καφέ σας, η καφεΐνη εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος  και μέσω αυτού φτάνει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αυξημένη πυροδότηση των νευρώνων.

Πολλές ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν ότι ο καφές βελτιώνει  διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει τη μνήμη, τη διάθεση, την επαγρύπνηση, τα επίπεδα ενέργειας, τα αντανακλαστικά και τη γενική γνωστική λειτουργία.

 • Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει στην καύση του λίπους

Γνωρίζατε ότι η καφεΐνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα εμπορικά προϊόντα καύσης  λίπους;

Υπάρχει ένας καλός λόγος γι’αυτό και λέγεται καφεΐνη.  Είναι μια από τις λίγες φυσικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι πραγματικά βοηθούν στη καύση του λίπους.  Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη  μπορεί να αυξήσει  τον μεταβολικό ρυθμό κατά 3-11%.

Άλλες πάλι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει ειδικά την καύση του λίπους εώς και 10% σε παχύσαρκους και 29% σε αδύνατους ανθρώπους. Ωστόσο είναι πιθανό ότι αυτές οι επιπτώσεις θα μειωθούν σε μακροχρόνιους καταναλωτές καφέ.

 • Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη φυσική σας απόδοση

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας το  να στείλει σήματα στα λιπώδη κύτταρα για τη διάσπαση του σωματικού λίπους. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα επινεφρίνης (αδρεναλίνης) στο αίμα. Αυτή η ορμόνη έχει σχεδιαστεί για να κάνει το σώμα σας έτοιμο για έντονη σωματική άσκηση.

Βάση των παραπάνω, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση κατά 11-12% κατά μέσο όρο.

 • Πλούσια πηγή απαραίτητων θρεπτικών ουσιών

Ο καφές είναι κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι με μαύρο νερό. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά στους κόκκους καφέ συντελούν στο τελικό ρόφημα.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει:  Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2), παντοθενικό Οξύ (Βιταμίνη Β5), μαγγάνιο , κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη (Β3).

Εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν περισσότερα από ένα φλιτζάνι την ημέρα, αν πίνετε 3-4 φλιτζάνια, τότε λαμβάνετε σημαντικό ποσό πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

 • Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα συχνό και σοβαρό πρόβλημα υγείας. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο  αίμα εξαιτίας της αντίστασης στην ινσουλίνη ή στην ανικανότητα εκκρίσεως ινσουλίνης.

Για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε ποσοστό 23-50%. Σύμφωνα με μια μαζική ανασκόπηση που εξέτασε τα δεδομένα από 18 μελέτες με συνολικά 457.922 άτομα, κάθε καθημερινό φλιτζάνι καφέ συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 κατά 7%.

 • Ο καφές μπορεί να σας προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και η κύρια αιτία της άνοιας παγκοσμίως. Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την εμφάνιση της νόσου.

Αυτό περιλαμβάνει τους συνηθισμένους τρόπους, όπως το να τρώνε υγιεινά και να ασκείστε, αλλά όπως φαίνεται και  η κατανάλωση καφέ μπορεί ασκεί προστατευτική δράση.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά καφέ έχουν έως και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer .

 • Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική ασθένεια, αμέσως μετά το Αλτσχάιμερ. Ούτε για αυτήν υπάρχει γνωστή θεραπεία, οπότε είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στην πρόληψη.

Σύμφωνα με μελέτες, οι συστηματικοί καταναλωτές  του καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας του Parkinson, με μείωση του κινδύνου από 32-60% .Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι η ίδια η καφεΐνη προκαλεί το αποτέλεσμα, εφόσον οι άνθρωποι που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη δεν έχουν το πλεονέκτημα αυτό.

 • Ο καφές μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που προκαλεί μια σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Είναι απίστευτα συνηθισμένη και περίπου το  7-18% των ανθρώπων παγκοσμίως πριν την ηλικία των 40 πληρούν τα κριτήρια κλινικής κατάθλιψης.

Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε το 2011, οι γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης .

 • Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο και χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα.

Ο καφές φαίνεται να προστατεύει από δύο τύπους καρκίνου … καρκίνο του ήπατος και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μελέτες δείχνουν ότι οκαφές  μπορεί να μειώσει  έως και 40% τον  κίνδυνο του καρκίνου του ήπατος, ενώ μελέτη 489.706 ατόμων διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

 • Ο καφές δεν προκαλεί καρδιακή νόσο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Συχνά υποστηρίζεται ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό ισχύει, αλλά το αποτέλεσμα είναι μικρό (3-4 mm / Hg) και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι μελέτες ΔΕΝ υποστηρίζουν το μύθο ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μερικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές του καφέ έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 • Ο καφές είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών

Για τους ανθρώπους που ακολουθούν  μια τυπική δυτική διατροφή, ο καφές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι από τις πιο υγιεινές  επιλογές της διατροφής.

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει μια τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών, ισάξια με αυτή ορισμένων φρούτων και λαχανικών . Έτσι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ποτά που μπορείτε να καταναλώσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *