12 τρόφιμα – ενισχυτές του ανοσοποιητικού συστήματος!

Μια ισορροπημένη διατροφή ενισχυμένη με ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σας  βοηθήσει να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αν ψάχνετε τρόπους για να αποφύγετε τα κρυολογήματα του χειμώνα και τη γρίπη, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι μια επίσκεψη στο παντοπωλείο. Έπειτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σχεδιάστε τα γεύματά σας έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω τρόφιμα – ενισχυτές του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

  • Εσπεριδοειδή φρούτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη βιταμίνη C, αφού έχουν κρυώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η βιταμίνη C πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων,  βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή είναι το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα limes και τα μανταρίνια.

Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει ή αποθηκεύει, χρειάζεστε καθημερινά βιταμίνη C για συνεχή υγεία. Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι υψηλά σε βιταμίνη C. Με μια τέτοια ποικιλία για να διαλέξετε, είναι εύκολο να προσθέσετε μια πινελιά αυτής της βιταμίνης σε οποιοδήποτε γεύμα.

  • Παπάγια

Η παπάγια είναι άλλο φρούτο πλούσιο σεβιταμίνη C. Μπορείτε να βρείτε το 224% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C σε μια μόνο παπάγια. Περιέχει επίσης ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέλος παρέχει στον οργανισμό σας αξιοπρεπείς ποσότητες καλίου, βιταμινών Β και φυλλικού οξέος, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη γενική υγεία σας.

  • Ακτινίδια

Όπως η παπάγια, τα ακτινίδια είναι φυσικά εμπλουτισμένα με μια ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, τη βιταμίνη Κ και τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση λοιμώξεων, ενώ τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους συμβάλλουν στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού σας.

  • Κόκκινες πιπεριές

Αν νομίζετε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, σκεφτείτε το ξανά. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν δύο φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή β-καροτίνης, που  βοηθάει να κρατάτε τα μάτια και το δέρμα σας υγιή. Έτσι, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος σας.

  • Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι υπερφορτωμένο με βιταμίνες και μέταλλα. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, κάνει το μπρόκολο ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας. Το κλειδί για τη διατήρηση της ισχύος του είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο – ή ακόμα καλύτερα, να το τρώτε ωμό.

  • Σπανάκι

Το σπανάκι  δεν είναι πλούσιο μόνο σε βιταμίνη C. Είναι επίσης γεμάτο με πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παρόμοια με το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, το ελαφρύ μαγείρεμα ενισχύει τη βιταμίνη Α και επιτρέπει την απελευθέρωση άλλων θρεπτικών ουσιών.

  • Σκόρδο

Το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου. Δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα σας και είναι απαραίτητο για την υγεία σας. Εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία του στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Οι προστατευτικές αυτές ιδιότητες του σκόρδου φαίνεται ότι προέρχονται από μια μεγάλη συγκέντρωση θειούχων ενώσεων.

  • Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα άλλο συστατικό, στο οποίο στρέφονται οι περισσότεροι αφού έχουν ήδη αρρωστήσει. Το τζίντζερ εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας,  του χρόνιου πόνου και μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα σε ζώα.

  • Πράσινο τσάι

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με υψηλή αντιοξειδωτική δράση . Εκεί όπου το πράσινο τσάι πραγματικά υπερέχει είναι στα επίπεδα της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης-3 (EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η EGCG έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία. Η διαδικασία της  ζύμωσης κατά τη επεξεργασία του μαύρου τσαγιού καταστρέφει την EGCG.

  • Παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι  περιέχει καλλιέργειες  που μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Προσπαθήστε να πάρετε τα απλά γιαούρτια και όχι τα είδη που είναι φορτωμένα με ζάχαρη. Μπορείτε να γλυκάνετε   το καθαρό γιαούρτι μόνοι σας με υγιή φρούτα ή μέλι.

Το  γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπαθήστε να επιλέγετε μάρκες γιαουρτιών που είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας από τις ασθένειες.

  • Αμύγδαλα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, η βιταμίνη Ε κατέχει τη δεύτερη θέση, ακολουθώντας τη βιταμίνη C. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους ώστε να απορροφάται σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και περιέχουν και υγιή λίπη.

  • Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφόρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β-6. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμίνης  Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε είναι το αβοκάντο και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *