Διατροφή στον υποθυρεοειδισμό!

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν τα επίπεδα των δύο θυρεοειδικών ορμονών, της τριϊωδοθυρονίνης (Τ3) και της θυροξίνης (Τ4), είναι αρκετά χαμηλά. Αν και η αλλαγή της διατροφής σας από μόνη της δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, αποφεύγοντας κάποια τρόφιμα και τρώγοντας περισσότερα από κάποια άλλα μπορεί να βελτιωθεί η απορρόφηση αυτών των ορμονών.

 

Τρόφιμα για αποφυγή

Πολλά κοινά τρόφιμα και συμπληρώματα περιέχουν ενώσεις που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα εξής:

Σόγια

Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φυτοοιστρογόνα στη σόγια και στις τροφές που την περιέχουν μπορούν να εμποδίσουν την έκκριση των θυρεοειδικων ορμονών. Επιπλέον η σόγια επιδρά αρνητικά στην απορρόφηση της θυροξίνης. Έτσι, εάν παίρνετε θυροξίνη θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη σόγια. Αν θέλετε να καταναλώσετε σόγια, θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και τη λήψη θυροξίνης.

Πλούσια σε ιώδιο τρόφιμα

Ορισμένες μορφές υποθυρεοειδισμού προκαλούνται από την έλλειψη επαρκούς ιωδίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χρήση ιωδιούχων αλάτων ή εμπλουτισμένων με ιώδιο τροφών μπορεί να είναι επωφελής. Η κατανάλωση όμως υπερβολικού ιωδίου μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να καταστείλει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα.

Συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου

Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ή ασβεστίου μπορεί επίσης να αλλάξει την αποτελεσματικότητα πολλών θυρεοειδικών φαρμάκων.

Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Παρόλο που συνιστάται συνήθως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (λόγο της δυσκοιλιότητας), πάρα πολλές ίνες που τρώγονται αμέσως μετά τη λήψη φαρμάκων θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή τους. Περιμένετε δύο ώρες πριν φάτε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (το ένα με περισσότερα από 15 γραμμάρια ίνας). Αν κάνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε μια υψηλότερη δόση του φαρμάκου.

Ορισμένα λαχανικά

Τα λαχανικά σταυροειδών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι, το  κουνουπίδι, τα ραπανάκια, η ρόκα και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση των φαρμάκων του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών . Η μείωση των ποσοτήτων αυτών των λαχανικών αμέσως μετά τη λήψη του φαρμάκου σας μπορεί να σας βοηθήσει.. Γενικά οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τους ή να τα μαγειρεύουν καλά, καθώς με το μαγείρεμα μπορεί να μειωθεί η επίδραση που έχουν στο θυρεοειδή αδένα.

Γλουτένη

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να συνδέεται πολλές φορές με ευαισθησία στη γλουτένη.  Αυτή η κατάσταση δεν αναγνωρίζεται εύκολα επειδή η ευαισθησία στη γλουτένη (όχι δυσανεξία) προκαλεί ήπια συμπτώματα (φουσκώματα, κοιλιακή δυσφορία). Επομένως, είναι καλό τα άτομα με υποθυρεοειδισμό να στοχεύσουν στον περιορισμό της πρόσληψης της γλουτένης. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με μείωση κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, ή/και αντικατάσταση τους με τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη (βρώμη, κινόα, φαγόπυρο, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια χωρίς γλουτένη, ψωμί από ζέα ή αλεύρι ντινκελ)

Καφες

Ο καφές μπορεί να επηρεάζει τη σωστή απορρόφηση της αγωγής του θυρεοειδούς, αφού  παρεμβαίνει στην εντερική απορρόφηση της λεβοθυροξίνης.  Για το λόγο αυτό, συνίσταται η κατανάλωση καφέ να γίνεται τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φάρμακο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στον θυρεοειδή αδένα, αφού καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την θυρεοειδική ορμόνη. Έτσι συνίσταται περιορισμός κατανάλωσης του, αν όχι η πλήρης διακοπή της κατανάλωσης.

Τρόφιμα για κατανάλωση

Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία σας μπορεί να ωφελήσουν τον θυρεοειδή σας αδένα. Ορισμένες ενώσεις και συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Αυτά περιλαμβάνουν:

Φρούτα και λαχανικά Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μύρτιλλα, οι ντομάτες, οι πιπεριές και άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία και να ωφελήσουν τον θυρεοειδή αδένα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο

Μικρές ποσότητες σεληνίου  βοηθάνε στη ρύθμιση της σύνθεσης των ορμονών θυρεοειδούς και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο (ηλιόσποροι, φιστίκια, καρύδια Βραζιλίας, αυγά, συκώτι, θαλασσινά, σολομός) μπορεί να είναι επωφελής.

Τρόφιμα πλούσια σε τυροσίνη

Αυτό το αμινοξύ χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή αδένα για να παράγει Τ3 και Τ4. Καλές πηγές τυροσίνης είναι τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *