Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, σε σχήμα πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Απελευθερώνει ορμόνες για να βοηθήσει το σώμα σας να ρυθμίσει και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια.
Ο θυρεοειδής σας είναι υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας σε σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας. Ελέγχει λειτουργίες όπως το πώς χτυπά η καρδιά σας και πώς λειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα. Χωρίς τη σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, οι φυσικές λειτουργίες του οργανισμού σας αρχίζουν να επιβραδύνουν.
Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Συχνά επηρεάζει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να ανακαλυφθεί μέσω μιας συνήθους εξετάσεως αίματος ή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Αν έχετε διαγνωστεί πρόσφατα με την πάθηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία θεωρείται απλή, ασφαλής και αποτελεσματική. Οι περισσότερες θεραπείες βασίζονται στη συμπλήρωση των χαμηλών επιπέδων ορμονών σας μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αυτές οι ορμόνες θα αντικαταστήσουν αυτό που το σώμα σας δεν παράγει από μόνο του και θα το βοηθήσει να επιστρέψει στις φυσιολογικές του λειτουργίες.
Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης.
Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους και κόπωση. Και τα δύο μπορεί να παρατηρούνται καθώς μεγαλώνετε, ανεξάρτητα από την υγεία του θυρεοειδούς σας. Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με τον θυρεοειδή σας μέχρι να εμφανιστούν περισσότερα συμπτώματα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της κατάστασης προχωρούν σταδιακά μς την πάροδο του χρόνου. Καθώς ο θυρεοειδής επιβραδύνεται όλο και περισσότερο, τα συμπτώματα μπορεί να αναγνωρίζονται πιο εύκολα. Αν υποψιάζεστε ότι τα συμπτώματά σας είναι αποτέλεσμα θυρεοειδικού προβλήματος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Tάση υπνηλίας, εύκολη κόπωση
- κατάθλιψη
- δυσκοιλιότητα
- ευαισθησία στο κρύο
- ξηρό δέρμα
- αύξηση βάρους
- μυϊκή αδυναμία
- αυξημένη χοληστερόλη αίματος
- πόνο και ακαμψία στις αρθρώσεις
- ξηρά, αραιά μαλλιά, τριχόπτωση
- δυσκολίες γονιμότητας ή μεταβολές της εμμήνου ρύσεως
- βραχνάδα φωνής
- πρησμένο, ευαίσθητο πρόσωπο
Τι προκαλεί υποθυρεοειδισμό;
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα κύτταρα του σώματός σας από την εισβολή βακτηριδίων και ιών. Όταν τα άγνωστα βακτηρίδια ή οι ιοί εισέρχονται στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται με την αποστολή μαχητικών κυττάρων για να καταστρέψουν τα ξένα κύτταρα.
Μερικές φορές, το σώμα σας μπερδεύει και αναγνωρίζει τα κανονικά, υγιή κύτταρα ως κύτταρα εισβολείς. Αυτό ονομάζεται αυτοάνοση απάντηση. Εάν η αυτοάνοση απόκριση δεν ρυθμίζεται ή δεν αντιμετωπίζεται, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επιτεθεί σε υγιείς ιστούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών όπως ο υποθυρεοειδισμός.
Η ασθένεια του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση και η πιο κοινή αιτία ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Αυτή η ασθένεια επιτίθεται στον θυρεοειδή σας αδένα και προκαλεί χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς. Η φλεγμονή μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι συνηθισμένο να βρείτε πολλά μέλη της οικογένειας με αυτή την ίδια κατάσταση.
Διάγνωση υποθυρεοειδισμού
Δύο κύρια εργαλεία χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν έχετε υποθυρεοειδισμό:
Ιατρική αξιολόγηση: Ο γιατρός σας θα ολοκληρώσει λεπτομερή φυσική εξέταση και θα αξιολογήσει το ιατρικό σας ιστορικό. Οι φυσικές ενδείξεις υποθυρεοειδισμού, περιλαμβάνουν:
- ξηρό δέρμα
- επιβράδυνση των αντανακλαστικών
- πρήξιμο
- αργός καρδιακός ρυθμός
Επιπλέον, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να αναφέρετε τυχόν συμπτώματα που έχετε βιώσει, όπως κόπωση, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα ή αίσθημα κρύου.
Εάν έχετε γνωστό οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικών παθήσεων, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης.
Εξετάσεις αίματος: Οι εξετάσεις αίματος είναι ο μόνος τρόπος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του υποθυρεοειδισμού.
Φάρμακα για υποθυρεοειδισμό
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια δια βίου κατάσταση. Για πολλούς, η φαρμακευτική αγωγή μειώνει ή ανακουφίζει τα συμπτώματα.
Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται καλύτερα με τη χρήση λεβοθυροξίνης (Levothroid, Levoxyl). Αυτή η συνθετική εκδοχή της ορμόνης Τ4 αντιγράφει τη δράση της ορμόνης του θυρεοειδούς που φυσιολογικά παράγει το σώμα σας.
Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει επαρκή επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα σας. Μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα ορμονών, τα συμπτώματα της πάθησης είναι πιθανό να εξαφανιστούν ή τουλάχιστον να βελτιωθούν.
Μόλις αρχίσετε τη θεραπεία, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες προτού αρχίσετε να αισθάνεστε ανακούφιση. Θα χρειαστείτε συμπληρωματικές εξετάσεις αίματος για να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας. Εσείς και ο γιατρός σας θα εργαστείτε από κοινού για να βρείτε μια δόση και ένα πρόγραμμα θεραπείας που θα αντιμετωπίζει καλύτερα τα συμπτώματά σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το φάρμακο ολόκληρη τη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απίθανο να συνεχίσετε να παίρνετε την ίδια δόση. Για να βεβαιωθείτε ότι η φαρμακευτική αγωγή εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα TSH σας κάθε χρόνο.
Εάν τα επίπεδα στο αίμα δείχνουν ότι το φάρμακο δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ο γιατρός σας θα προσαρμόσει τη δόση μέχρι να επιτευχθεί ισορροπία.
Διαιτητικές συστάσεις για άτομα με υποθυρεοειδισμό
Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να ακολουθούν περιοριστική διατροφή. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποιες συστάσεις:
Ισορροπημένη διατροφή: Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται επαρκείς ποσότητες ιωδίου για να λειτουργήσει πλήρως. Δεν χρειάζεται να πάρετε ένα συμπλήρωμα ιωδίου για να συμβεί αυτό. Μια ισορροπημένη διατροφή δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών, άπαχων πρωτεϊνών και πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών θα σας παρέχει αρκετό ιώδιο.
Έλεγχος πρόσληψης σόγιας: Η σόγια μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση θυρεοειδικών ορμονών. Εάν πίνετε ή τρώτε πάρα πολλά προϊόντα σόγιας, μπορεί να μην είστε σε θέση να απορροφήσετε σωστά τα φάρμακά σας. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια για τουλάχιστον δύο ώρες πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου σας.
Η σόγια βρίσκεται στα:
- tofu
- τυρί και τα προϊόντα με βάση το κρέας
- γάλα σόγιας
- σάλτσα σόγιας
Έλεγχος πρόσληψης φυτικών ινών: Όπως και η σόγια, οι φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των ορμονών. Πάρα πολλές διαιτητικές ίνες μπορεί να εμποδίσουν το σώμα σας να αφομοιώσει τις ορμόνες που χρειάζεται. Παρόλα αυτά, οι ίνες είναι σημαντικές, οπότε μην τις αποφύγετε εξ ολοκλήρου. Αντ ‘αυτού, αποφύγετε τη λήψη του φαρμάκου σας αρκετές ώρες από την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.
Μην πάρετε το θυρεοειδικό φάρμακο με άλλα συμπληρώματα: Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα ή φάρμακα εκτός από την θυρεοειδική αγωγή, προσπαθήστε να τα πάρετε σε διαφορετικούς χρόνους. Μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση, επομένως είναι καλύτερο να παίρνετε το φάρμακο θυρεοειδούς με άδειο στομάχι και χωρίς άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα.