Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα σνακ γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε αυτά τα οφέλη από την προσθήκη του στη διατροφή σας.
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Το γιαούρτι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από το γάλα. Το σώμα σας χρησιμοποιεί πρωτεΐνες ως δομικό υλικό για:
- οστά
- μυς
- δέρμα
- μαλλιά
- αίμα
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια. Μεταφέρει επίσης ουσίες, όπως το οξυγόνο, στις κυτταρικές μεμβράνες. Η σωστή λήψη πρωτεΐνης για είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τα νεύρα και την ισορροπία υγρών.
Πλούσιο σε προβιοτικά
Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι γεμάτο με προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να μειώσουν τα προβλήματα του στομάχου, όπως η διάρροια και ο πόνος.
Τα προβιοτικά συστατικά (probiotics) είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς να τον βλάπτουν. Αντίθετα, εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα του σώματος. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις. Τέλος, βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα πράγμα που βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Το ασβέστιο είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας
Ένα άλλο πλεονέκτημα του γιαουρτιού είναι ότι είναι υψηλό σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ισχυρών μυών, γερών οστών και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων σας. Χωρίς αρκετό ασβέστιο, τα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη και οι ενήλικες μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους.
Προκειμένου να απορροφηθεί το ασβέστιο, το σώμα σας χρειάζεται επίσης βιταμίνη D. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο.
Πηγή βιταμίνης Β12
Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Β-12 για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τις λειτουργίες του εγκεφάλου και τη σύνθεση του DNA. Πολλοί επιλέγουν να συμπληρώσουν τη βιταμίνη Β-12 στη διατροφή τους, αλλά το ελληνικό γιαούρτι προσφέρει μια ισχυρή, φυσική εναλλακτική λύση.
Οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι συνήθως στερούνται βιταμίνης Β-12 επειδή η βιταμίνη απαντάται φυσικά σε ζωικά προϊόντα, όπως ψάρια, κρέας και αυγά. Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος επαρκούς πρόσληψης, χωρίς κρέας.
Κάλιο για να κρατάτε τις ισορροπίες
Μια μερίδα του ελληνικού γιαουρτιού μπορεί να έχει μέχρι 6,8% της ημερήσιας πρόσληψης καλίου.
Το κάλιο βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα σας. Αν έχετε υψηλά επίπεδα νατρίου ή μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ίσως θελήσετε να φάτε τρόφιμα υψηλά σε κάλιο, όπως το γιαούρτι.
Τροφή αποκατάστασης μετά τη προπόνηση
Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια υγιής και ικανοποιητική θεραπεία μετά από μια σκληρή προπόνηση. Όχι μόνο θα σας κρατήσει μέχρι το επόμενο γεύμα σας, αλλά περιέχει πρωτεΐνη που μπορεί να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκαλούνται από την άσκηση.
Είναι πλούσιο σε αμινοξέα που συνθέτουν πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες αποτελούν τις δομικές μονάδες για την αναγέννηση του μυϊκού ιστού και την αποκατάσταση των βλαβών στις μυϊκές ίνες.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μια μπανάνα ή μούρα στο γιαούρτι σας για ένα θρεπτικό σνακ μετά την προπόνηση.
Εξαιρετική πηγή ιωδίου
Το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ιωδίου. Το σώμα σας δεν συνθέτει φυσικά το ιώδιο, οπότε είναι σημαντικό να παίρνετε αρκετή ποσότητα μέσω των τροφών σας. Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και ο θυρεοειδής είναι απαραίτητος για τον υγιή μεταβολισμό.
Η έλλειψη ιωδίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ταχέων διακυμάνσεων του βάρους.