Βιταμίνη D και ραχίτιδα στα παιδιά!

Η ραχίτιδα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή εναπόθεση ασβεστίου στα οστά των παιδιών και είναι συνηθέστερη στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 36 μηνών. Τα παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ραχίτιδας, επειδή διανύουν μια περίοδο αύξησης. Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν αρκετή βιταμίνη D εάν ζουν σε μια περιοχή με λίγη ηλιακή ακτινοβολία, ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή δεν πίνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση είναι κληρονομική.

Συμπτώματα στα παιδιά:

  • Συμπεριφορά: χαμηλή κινητικότητα, ευερεθιστικότητα και απάθεια (προτιμούν να κάθονται και όχι να περπατούν)
  • Υπολειπόμενη ανάπτυξη
  • Παραμορφώσεις και πόνοι στα οστά
  • Παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης των γονάτων και του θώρακα
  • Τετράγωνο σχήμα κρανίου
  • Οδοντικά προβλήματα

Θεραπεία

Με την εφαρμογή έγκαιρης θεραπείας οι παραμορφώσεις αναστρέφονται. Μη αναστρέψιμες γίνονται οι βλάβες, στην περίπτωση της βαριάς ραχίτιδας με προχωρημένες αλλοιώσεις σκελετού.

Η θεραπεία για την ραχίτιδα επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της έλλειψης βιταμίνης D ή φωσφόρου στο σώμα. Αυτό θα εξαλείψει τα περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την ραχίτιδα.

Εάν το παιδί σας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκθεσή στο ηλιακό φως. Ενθαρρύνεται επίσης η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη D, όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα και τα αυγά.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ραχίτιδας. Πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D ή ασβεστίου μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Εάν υπάρχουν σκελετικές παραμορφώσεις, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί τιράντες για να τοποθετήσει σωστά τα οστά τους καθώς μεγαλώνουν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί διορθωτική χειρουργική.

Για κληρονομικές ραχίτιδες, απαιτείται συνδυασμός συμπληρωμάτων φωσφορικών αλάτων και υψηλά επίπεδα ειδικής μορφής βιταμίνης D για τη θεραπεία της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή διατροφολόγο σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *