Ο ρόλος της βιταμίνης D στη διατροφή!

Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που ανευρίσκεται σε λίγα τρόφιμα και σε μικρή συγκέντρωση. Ο

οργανισμός, έχει τη δυνατότητα να συνθέτει τη βιταμίνη αυτή από πρόδρομες ουσίες που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Παρά την χαμηλή παρουσία της στα τρόφιμα, είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει:

  1. στον σχηματισμό των οστών και τη συντήρηση του σκελετού
  2. στη διατήρηση του ασβεστίου στον οργανισμό
  3. στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Πηγές:

Κατά κύριο λόγο η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα μετά από έκθεση του ατόμου στον ήλιο, ενώ σε μικρότερο ποσοστό, προσλαμβάνεται μέσω της τροφής.

  • H βιταμίνη D που παράγεται υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, εξαρτάται από τον χρωματικό τόνο του δέρματος και την ηλικία του ατόμου. Τα ηλικιωμένα άτομα παράγουν μικρότερες ποσότητες από τα νεότερα.
  • Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης είναι: κρόκος αυγού, συκώτι και πολύ λιπαρά ψάρια ( τόνος και σολομός)

Προβλήματα υγείας λόγο ανεπάρκειας της βιταμίνης D:

Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε :

  • Μείωση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό
  • Αύξηση του ρυθμού της αποδόμησης των οστών
  • Οστεοπόρωση

Ο συνδυασμός των παραπάνω προβλημάτων στα οστά μπορεί να προκαλέσουν ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες.

H ανεπάρκεια της βιταμίνης D καθιστά δύσκολο για το σώμα σας να διατηρεί επαρκή επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα σας παράγει ορμόνες που προκαλούν την απελευθέρωση ασβεστίου και φωσφορικών από τα οστά σας. Όταν τα οστά σας στερούνται αυτά τα μέταλλα, γίνονται αδύναμα και μαλακά.

Βιταμίνη D και ραχίτιδα

Η ραχίτιδα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή εναπόθεση ασβεστίου στα οστά των παιδιών και είναι συνηθέστερη στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 36 μηνών. Τα παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ραχίτιδας, επειδή διανύουν μια περίοδο αύξησης. Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν αρκετή βιταμίνη D εάν ζουν σε μια περιοχή με λίγη ηλιακή ακτινοβολία, ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή δεν πίνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση είναι κληρονομική.

Οστεομαλάκυνση

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει επιπτώσεις και στην ενήλικη ζωή. Τα αποτελέσματα της υποβιταμίνωσης αυτής είναι έλλειμμα ή απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται τα οστά μαλακά, εύκαμπτα και μπορεί να καταλήξει στην παραμόρφωσή τους.

Τα συμπτώματα είναι οι πόνοι στα άκρα και την σπονδυλική στήλη και πολλές φορές συνοδεύονται από αναιμία και αίσθημα αδυναμίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *