12 ιδανικές τροφές για απώλεια βάρους!

Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες για τον οργανισμό σας. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικές μεταβολικές οδούς στο σώμα. Έτσι, μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην πείνα, τις ορμόνες και στο πόσες θερμίδες καίτε.

Παρακάτω αναφέρονται τα τρόφιμα που είναι πιο φιλικά ως προς την απώλεια βάρους, τα οποία υποστηρίζονται από την επιστήμη.

 1. Αυγά

Παλαιότερα, τα αυγά ήταν παρεξηγημένα, καθώς υπήρχε ο φόβος για αύξηση της χοληστερίνης. Νέες μελέτες όμως δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, είναι από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε προκειμένου να χάσετε βάρος. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτοι με πολύ χαμηλή ποσότητα θερμίδων.

Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικά πυκνά όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Έτσι μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε μέσα από μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες. Σχεδόν όλες οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στους κρόκους.

 1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολλές ιδιότητες που τα καθιστούν τέλεια για μια δίαιτα απώλειας βάρους. Είναι χαμηλά τόσο σε θερμίδες όσο και σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα φορτωμένα με φυτικές ίνες.

Τρώγοντας αυτά τα λαχανικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τον όγκο των γευμάτων σας, χωρίς να αυξήσετε τις θερμίδες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα γεύματα και οι δίαιτες με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά και πολύ υψηλά σε όλα τα είδη βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών, κάποια από τα οποία βοηθούν στην καύση του λίπους.

 1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι εξαιρετικά υγιή και σας κρατούν γεμάτους για πολλές ώρες με σχετικά λίγες θερμίδες.

Ο σολομός είναι φορτωμένος με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, υγιή λίπη και περιέχει όλα τα είδη σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

Επιπλέον τα ψάρια και τα θαλασσινά γενικά, παρέχουν σημαντική ποσότητα ιωδίου. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, η οποία είναι σημαντική για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σε βέλτιστο επίπεδο.

Ο σολομός είναι επίσης φορτωμένος με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση φλεγμονών, οι οποίες είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία.

Σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλες, ρέγγα και άλλα είδη λιπαρών ψαριών είναι επίσης εξαιρετικά.

 1. Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανικά αυτά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια βρυξελλών. Όπως και άλλα λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον, αυτοί οι τύποι λαχανικών περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών. Δεν είναι τόσο υψηλά σε πρωτεΐνες όσο οι ζωικές τροφές ή τα όσπρια, αλλά υπερέχουν σε σύγκριση με τα περισσότερα λαχανικά.

Ένας συνδυασμός πρωτεϊνών, ινών και χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας κάνει τα λαχανικά αυτά τα τέλεια τρόφιμα για να τα συμπεριλάβετε στα γεύματά σας εάν χρειαστεί να χάσετε βάρος.

Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά και περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο.

 1. Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και στήθος κοτόπουλου

Το κρέας έχει κατηγορηθεί για πολλά είδη προβλημάτων υγείας. Αν και το επεξεργασμένο κρέας είναι ανθυγιεινό, οι μελέτες δείχνουν ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη.

Η αλήθεια είναι ότι το κρέας είναι ένα φαγητό που είναι φιλικό ως προς την απώλεια βάρους, επειδή είναι υψηλό σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να σας κάνει να κάψετε μέχρι 80 έως 100 περισσότερες θερμίδες την ημέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σνακ στο τέλος της νύχτας κατά το ήμισυ και να προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

 1. Βραστές πατάτες

Οι πατάτες φαίνεται ότι δεν προτιμώνται από τους περισσότερους ανθρώπους που επιδιώκουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, αποτελούν μια καλή επιλογή, τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη βέλτιστη υγεία, εφόσον περιέχουν ένα ποικίλο εύρος θρεπτικών συστατικών.

Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μια θρεπτική ουσία που ει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να προάγουν το αίσθημα πληρότητα. Τρώγοντας έτσι βραστές πατάτες, θα αισθάνεστε πλήρεις και θα τρώτε λιγότερο από άλλα τρόφιμα.

Γλυκοπατάτες, γογγύλια και άλλα λαχανικά ρίζας είναι επίσης εξαιρετικά.

 1. Τόνος

Ο τόνος είναι ένα ακόμα τρόφιμο με χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό γιατί είναι ένα άπαχο ψάρι και έτσι δεν υπάρχει πολύ λίπος σε αυτό.

Ο τόνος είναι γενικά δημοφιλής στις δίαιτες επειδή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πετύχετε μια υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, με συνολικές θερμίδες και λίπος σε χαμηλά επίπεδα.

 1. Όσπρια

Ορισμένα όσπρια μπορούν να είναι επωφελή για την απώλεια βάρους. Αυτά περιλαμβάνουν τις φακές και τα φασόλια.

Αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε κορεσμό.

 1. Σούπες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γεύματα και οι δίαιτες με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα βοηθούν στο να τρώτε λιγότερες θερμίδες.

Τα περισσότερα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα είναι αυτά που περιέχουν πολύ νερό, όπως λαχανικά και φρούτα.

Μπορείτε όμως να προσθέσετε νερό στο φαγητό σας και να φτιάξετε μια σούπα. Έτσι απολαμβάνετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα και με λιγότερες θερμίδες.

 1. Τυρί cottage

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υψηλά σε πρωτεΐνες. Η καλύτερη επιλογή για απώλεια βάρους είναι το τυρί cottage.

Περιέχει πολλές πρωτεΐνες, ενώ η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος είναι πολύ χαμηλή.

Τρώγοντας άφθονο τυρί cottage είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης υψηλά σε ασβέστιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαδικασία καύσης λίπους.

 1. Ξηροί καρποί

Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι ένα εξαιρετικό σνακ, το οποίο περιέχει ισορροπημένες ποσότητες πρωτεϊνών, ινών και υγιών λιπών

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρπών μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική υγεία, ακόμη και να προκαλέσει απώλεια βάρους

Προσοχή όμως, εάν έχετε την τάση να τρώτε τεράστιες ποσότητες ξηρών καρπών, τότε ίσως είναι καλύτερο να τους αποφύγετε.

 1. Φρούτα

Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συμφωνούν ότι τα φρούτα είναι υγιή. Πολυάριθμες μελέτες πληθυσμού έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα (και λαχανικά) τείνουν να είναι πιο υγιείς από όσους δεν το κάνουν.

Παρόλο που περιέχουν σάκχαρα, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Επιπλέον, οι ίνες βοηθούν στην πρόληψη της γρήγορης απελευθέρωσης γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι μόνοι άνθρωποι που μπορεί να θέλουν να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν τα φρούτα είναι εκείνοι που βρίσκονται σε δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή έχουν κάποια δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Για τους υπόλοιπους, τα φρούτα μπορούν να είναι μια αποτελεσματική (και νόστιμη) προσθήκη σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *