Πως επηρεάζει η άσκηση την όρεξη και το βάρος!

Η άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία σας. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το άγχος.

Τι γίνεται όμως με την επίδρασή της στην όρεξη και στο βάρος σας;

Για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να το επιτύχετε αυτό, χρησιμοποιώντας κάποιες επιπλέον θερμίδες. Ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από μόνη της.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση αυξάνει την πείνα σε μερικούς ανθρώπους, οδηγώντας τους στο να τρώνε περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της πείνας

Ένα από τα κύρια παράπονα σχετικά με την άσκηση είναι ότι μπορεί να σας κάνει να πεινάτε και να σας αναγκάσει να φάτε περισσότερο.

Επιπλέον, είναι συχνό το φαινόμενο της υπερεκτίμησης. Δηλαδή το να πιστεύεται ότι έχετε κάψει πολλές θερμίδες και να “ανταμείβετε” τον εαυτό σας με επιπλέον τροφή. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την απώλεια βάρους, ακόμα και να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Αν και δεν ισχύει για όλους, οι μελέτες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο μετά από την άσκηση, γεγονός που τους εμποδίζει να χάσουν βάρος.

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες ρύθμισης της όρεξης

 Όταν πραγματοποιείται κάποιου είδους άσκηση,  έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της και λίγο αργότερα (περίπου μία ώρα) καταστέλλονται τα επίπεδα των ορμονών που διεγείρουν την όρεξη και αυξάνονται των ορμονών που την καταστέλλουν. Έτσι μετά από άσκηση, κυρίως έντονης έντασης, πολλοί ίσως να μην έχετε όρεξη να φάτε. Αυτό είναι γνωστό ως “ανορεξία άσκησης” και φαίνεται ότι συνδέεται με μείωση της γκρελίνης, την ορμόνη της πείνας.

Ωστόσο, τα επίπεδα γκρελίνης επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από περίπου μισή ώρα.  Έτσι, παρόλο που υπάρχει σχέση μεταξύ της όρεξης και της γκρελίνης, δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποσότητα που πραγματικά τρώτε.

Οι επιδράσεις στην όρεξη μπορεί να ποικίλουν ανά άτομο και οι  μελέτες σχετικά με την πρόσληψη θερμίδων μετά την άσκηση είναι μικτές. Τόσο η όρεξη όσο και η πρόσληψη τροφής μετά από αυτήν μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων.

Η άσκηση σας βοηθά να χάσετε βάρος

Οι συνέπειες της άσκησης στην απώλεια ή την αύξηση του βάρους ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που ασκούνται χάνουν βάρος μακροπρόθεσμα, κάποιοι θεωρούν ότι το βάρος τους παραμένει σταθερό και λίγοι  κερδίζουν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς που κερδίζουν βάρος έχουν στην πραγματικότητα κέρδος μυών, όχι λίπους.

Συγκρίνοντας πάντως τη διατροφή και την άσκηση, η αλλαγή της διατροφής σας τείνει να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από την άσκηση. Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική στρατηγική περιλαμβάνει τόσο τη διατροφή όσο και την άσκηση.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι όταν η ενέργεια που καταναλώνετε από την τροφή είναι ίση με αυτή που δαπανά ο οργανισμός τότε βρίσκεστε σε ισοζύγιο ενέργειας και σε βάθος χρόνου το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό. Όταν η ενέργεια που καταναλώνετε είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάτε, τότε βρίσκεστε σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και το σωματικό βάρος αυξάνεται, ενώ όταν είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάτε βρίσκετε σε αρνητικό ισοζύγιο και το βάρος μειώνεται. Συνεπώς, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση ή/και διατήρηση του σωματικού μας βάρους!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *