Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές, προκειμένου να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά:
- Αγοράστε ώριμα φρούτα – τότε η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες είναι η ανώτερη δυνατή
- Παρασκευάστε σαλάτες με 2 ή 3 διαφορετικά είδη λαχανικών – όσο πιο πολύχρωμη είναι η σαλάτα τας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των βιταμινών που σας προσφέρει
- Καταναλώνετε άμεσα τα φρέσκα λαχανικά που αγοράζετε – όσο περνάει ο χρόνος τόσο μειώνονται τα θρεπτικά τους συστατικά
- Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τα φρούτα και τα λαχανικά – όταν κόβονται χάνουν τις βιταμίνες τους
- Τρώτε τα αμέσως μετά το κόψιμο ή το στύψιμο τους – το φως και ο αέρας καταστρέφουν σημαντικό ποσοστό των βιταμινών
- Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής – Η επεξεργασίαστα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες
- Τρώτε τα με τη φλούδα – εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών
- Μαγειρεύετέ τα σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγο χρόνο – όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα καταστρέφονται οι βιταμίνες τους
- Μαγειρεύετε τα σε λίγο νερό – αρκετές βιταμίνες διαλύονται στο νερό και απομακρύνονται από τα λαχανικά