Διατροφή πριν από την εγκυμοσύνη! Τι πρέπει να προσέχετε!

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καθοριστική για την υγεία της ίδιας και του εμβρύου. Εξίσου όμως σημαντική είναι η διατροφή και η θρεπτική κατάσταση της μητέρας πριν τη σύλληψη.

Για το λόγο αυτό, μια γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα, εκτός από το να περάσει τους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους, είναι σημαντικό το να προετοιμάσει το σώμα της για την περίοδο που θα ακολουθήσει.

Διαχείριση του βάρους

Στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη ή διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και σωματικού λίπους, καθώς αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γυναικεία γονιμότητα.

Φυσιολογικό βάρος έχει μια γυναίκα όταν ο ΔΜΣ ( Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι από 18,5 μέχρι 25. Οι γυναίκες αυτές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά συλλήψεων σε σχέση με εκείνες που έχουν υψηλότερο ή χαμηλότερο ΔΜΣ.

Από την άλλη, η ύπαρξη παχυσαρκίας (ΔΜΣ >30)είναι πιθανό να επηρεάσει τη σύλληψη (τη δημιουργία ωαρίων και την ανταπόκριση σε θεραπεία γονιμότητας), την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ( πρόωση γέννα και με μεγαλύτερη διάρκεια) και την υγεία του παιδιού (γενετικές ανωμαλίες, δυσκολία θηλασμού, παιδική παχυσαρκία αύξηση πιθανότητας θανάτου).

Τέλος, στις ελλιποβαρείς γυναίκες με ΔΜΣ < 18,5, υπάρχει πιο αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και γέννησης ενός βρέφους με χαμηλό βάρος και μεγάλη νοσηρότητα.

Ισορροπημένη διατροφή

Γενικά, σε κάθε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου είναι σημαντική η ισορροπημένη διατροφή. Ένα παραπάνω όμως, για τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά στα οποία θα πρέπει να δίνεται βαρύτητα είναι:

Φυλλικό οξύ (προστασία από δυσπλασία του νωτιαίου σωλήνα)

Όταν πρόκειται για προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με 400μg φυλλικού οξέος ένα μήνα πριν τη σύλληψη, μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης. Για να γίνει αυτό ,εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ (Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, συκώτι, γαλακτοκομικά).

Βιταμίνη Α

Οι ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυξημένες. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερπρόσληψη >8000IU όπως από συμπληρώματα με υψηλή περιεκτικότητα, συκώτι και φάρμακα που την περιέχουν, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο. Καλές πηγές αποτελούν τα βαθύχρωμα πράσινα και κίτρινα λαχανικά και φρούτα, τα  αυγά, το  γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το βούτυρο.

Σίδηρος  (σύνθεση αιμοσφαιρίνης)

Είναι σημαντικό να καλύπτετε από τη διατροφή σας τις ανάγκες σε σίδηρο και να διορθώνετε την ύπαρξη αναιμίας πριν την εγκυμοσύνη. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα δημητριακά πρωινού και οι χυμοί.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς έχει συσχετιστεί με σημαντικές νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές στο έμβρυο.

Συμπληρώματα διατροφής

Η χρήση τους ενδείκνυται σε γυναίκες που:

  • είναι ελλιποβαρής
  • κάνουν στερητικές δίαιτες
  • αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων
  • πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία
  • κάνουν κατάχρηση αλκοόλ
  • δεν έχουν γενικά ισορροπημένη διατροφή

**Η χρήση των συμπληρωμάτων θα πρέπει πάντα να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου γιατρού ή διαιτολόγου

Άσκηση

Η επίδραση της άσκησης στη φυσική κατάσταση και την υγεία της μέλλουσας μητέρας είναι πολύ σημαντική, καθώς βελτιώνει την υγεία και τη διάθεση, βοηθά στη ρύθμιση του βάρους και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. 30 – 60 λεπτά την ημέρα είναι ικανοποιητικά για να επωφεληθείτε από την άσκηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *