7 τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα!

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται γενικά με λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα βιώνουν και τα συνοδευτικά συμπτώματά της, όπως φούσκωμα και αέρια. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, αλλά και αυτοί που έχουν χαμηλή δραστηριότητα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα .

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής της, ενώ άλλα μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παρακάτω αναφέρονται 7 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

  1. Άγουρες μπανάνες

Ενώ οι ώριμες μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της , οι άγουρε τείνουν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μια ένωση που είναι πιο δύσκολη για το σώμα να τη χωνέψει. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, το ανθεκτικό άμυλο μετατρέπεται σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία είναι πολύ πιο εύπεπτα.

Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν επίσης υψηλότερες ποσότητες τανινών, ενώσεων που πιστεύεται ότι μειώνουν  την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα περνούν από το έντερο.

Έτσι, εάν θέλετε να ανακουφιστείτε ή να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, προσπαθήστε να φάτε ώριμες μπανάνες αντί για άγουρες.

  1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ αναφέρεται συχνά ως μια πιθανή αιτία δυσκοιλιότητας.

Αυτό συμβαίνει επειδή εάν καταναλώνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσετε την ποσότητα των υγρών που χάνονται μέσω των ούρων σας, προκαλώντας αφυδάτωση. Η κακή ενυδάτωση, είτε λόγω έλλειψης νερού είτε λόγω απώλειας υπερβολικής ποσότητας από τα ούρα, συνδέεται συχνά με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Παρόλα αυτά, δεν βρέθηκαν μελέτες σχετικά με την άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν διάρροια, παρά δυσκοιλιότητα, μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι πιθανό τα αποτελέσματα να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όσοι επιθυμούν να εξουδετερώσουν τις ενδεχόμενες δυσάρεστες συνέπειες του οινοπνεύματος μπορούν να αντισταθμίζουν κάθε μερίδα οινοπνεύματος με ένα ποτήρι νερό ή άλλο μη αλκοολούχο ποτό.

  1. Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κόκκους όπως το σιτάρι, το κριθάρι, και η σίκαλη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα όταν τρώνε τρόφιμα που την περιέχουν.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως κοιλιοκάκη. Στις περισσότερες χώρες, περίπου το 0,5-1% των ανθρώπων έχουν κοιλιοκάκη, αλλά πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα. Ευτυχώς, η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και την επούλωση του εντέρου.

Η ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς την ύπαρξη κοιλιοκάκης (NCGS) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι δύο άλλες περιπτώσεις στις οποίες το έντερο ενός ατόμου μπορεί να αντιδράσει. Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις δεν παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά φαίνεται να είναι ευαίσθητα σε αυτήν.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι, απουσία αυτών των συνθηκών,  μπορεί επίσης να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα μετά την κατανάλωση γλουτένης. Εάν υποπτεύεστε ότι η γλουτένη σας προκαλεί τη δυσκοιλιότητα, φροντίστε να μιλήσετε στον επαγγελματία υγείας σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο της κοιλιοκάκης πριν κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.

  1. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, είναι λιγότερο θρεπτικά και μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πίτουρο και τα φύτρα του σπόρου απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, το πίτουρο περιέχει φυτικές ίνες που προάγουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει μια υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Επομένως, τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα μπορούν να επωφεληθούν από τη σταδιακή μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και την αντικατάστασή τους με ανεπεξέργαστα προϊόντα, όπως ολικής άλεσης.

Αν και οι επιπλέον ίνες είναι ευεργετικές για τους περισσότερους ανθρώπους, μερικοί άνθρωποι βιώνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτούς, οι επιπλέον ίνες μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, αντί να την ανακουφίσουν. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και καταναλώνετε ήδη πολλούς πλούσιους σε ίνες υδατάνθρακες, η προσθήκη περισσότερων είναι απίθανο να βοηθήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να χειροτερέψει το πρόβλημα. Δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά την ημερήσια πρόσληψη ινών για να δείτε εάν αυτό προσφέρει κάποια ανακούφιση.

  1. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να είναι μια άλλη κοινή αιτία της δυσκοιλιότητας, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους.

Τα βρέφη και τα παιδιά εμφανίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο, πιθανώς λόγω της ευαισθησίας τους στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα.

Μια ανασκόπηση των μελετών που διεξήχθησαν σε μια περίοδο 26 ετών έδειξε ότι ορισμένα παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα εμφάνισαν βελτιώσεις όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα.

Υπάρχουν πολλές αναφορές με παρόμοιες εμπειρίες σε ενήλικες. Ωστόσο, είναι ελάχιστη η επιστημονική υποστήριξη που μπορεί να βρεθεί, καθώς οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν αυτές τις επιδράσεις επικεντρώνονται στα παιδιά και όχι σε ενήλικους πληθυσμούς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, αντί για δυσκοιλιότητα, μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

  1. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα για δυο κύριους λόγους.

Πρώτον, μπορεί να μειώσει έμμεσα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ινών του ατόμου, αντικαθιστώντας επιλογές με περισσότερες  φυτικές ίνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το μεγαλύτερο μέρος ενός γεύματος αποτελείται από κρέας, μειώνοντας την ποσότητα λαχανικών πλούσιων σε ίνες, οσπρίων και προϊόντων ολικής .

Αυτό το σενάριο οδηγεί σε μια συνολικά χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη ινών, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Δεύτερον, σε αντίθεση με άλλους τύπους κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια, το κόκκινο κρέας περιέχει γενικά υψηλότερες ποσότητες λίπους και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψει το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

  1. Τηγανητά τρόφιμα και fast food

Η κατανάλωση μεγάλων ή συχνών μερίδων τηγανητών ή γρήγορων τροφών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα αυτά τείνουν να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ένας συνδυασμός που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη με τον ίδιο τρόπο όπως το κόκκινο κρέας.

Τα σνακ γρήγορου φαγητού όπως τα τσιπς, τα μπισκότα, η σοκολάτα και το παγωτό μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν πλούσιες σε ίνες επιλογές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα δυσκοιλιότητας με τη μείωση της συνολικής ποσότητας ινών που καταναλώνονται ημερησίως.

Επιπλέον, τα τηγανητά και τα fast food τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το εντερικό περιεχόμενο σε νερό και να δυσχεραίνουν την κινητικότητα τους στο έντερο, χειροτερεύοντας την κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *