Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων. Είτε προσέχουμε τη διατροφή μας είτε όχι, σίγουρα θα υποκύψουμε σε αυτούς τους πειρασμούς.
Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή από διατροφική άποψη;
Ένα μελομακάρονο ζυγίζει συνήθως 35-50 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 150-190 θερμίδες. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το λίπος. Έτσι, ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζονται περιέχουν 8-10 γραμμάρια λίπους. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι προέρχεται από πηγές όπως το ελαιόλαδο και τα καρύδια, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεσταλιπαρά οξέα (καλά λιπαρά), αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Όσον αφορά την υπόλοιπη σύστασή τους , περιέχουν χυμό πορτοκάλι, πλούσιο σε βιταμίνη C, μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κανέλα που έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
Από την άλλη, ένας κουραμπιές του ίδιου βάρους, αποδίδει περισσότερες θερμίδες, μεταξύ 180 και 220, ανάλογα και πάλι με τον τρόπο παρασκευής. Αυτό στο οποίο διαφέρει σημαντικά είναι η περιεκτικότητά του σε λίπος. Ένας κουραμπιές περιέχει 11-13 γραμμάρια λίπους, αλλά σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για κορεσμένο λίπος από την προσθήκη βουτύρου. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο μειονεκτεί, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά, καθώς τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.
Αυτό που καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω είναι ότι τα μελομακάρονα υπερτερούν των κουραμπιέδων, όχι τόσο λόγω της θερμιδικής του αξίας, αλλά λόγω της θρεπτικής του αξίας και ιδιαίτερα της περιεκτικότητας τους σε λιπαρά.
*Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, όποιο από τα δύο και αν επιλέξουμε, ότι αν προστεθεί σοκολάτα αυξάνονται σημαντικά τόσο τις θερμίδες όσο και τα γραμμάρια του λίπους.