Κάστανα: Πόσες θερμίδες έχουν και ποια η διατροφική τους αξία;

Τα κάστανα είναι μια νόστιμη απόλαυση για τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως τα καταναλώνουμε είτε μόνα τους ως σνακ, ψημένα ή βρασμένα, αλλά τα χρησιμοποιούμε και ως συστατικά σε διάφορες συνταγές φαγητών και γλυκών.

Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία και πόσες θερμίδες μας προσδίδουν;

Θερμίδες και πρωτεΐνες

Τα κάστανα έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από άλλους καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα. 10 βρασμένα κάστανα (περίπου 70γρ) έχουν περίπου 210 θερμίδες. Ως εκ τούτου, τα κάστανα μπορεί να αποτελούν μια καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων σας. Ωστόσο η πρωτεϊνική τους σύσταση είναι και αυτή χαμηλότερη από τους άλλους καρπούς με μόλις 2,7 γρ πρωτεΐνης ανά 10 κάστανα.

*Ας μη ξεχνάμε ότι η πρωτεΐνη είναι μια θρεπτική ουσία που καταστέλλει την πείνα και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Λιπαρά και υδατάνθρακες

Τα κάστανα αποτελούν μια πλούσια πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. 10 βρασμένα κάστανα περιέχουν 44γρ υδατανθράκων και 4,3γρ φυτικών ινών.

*Οι φυτικές ίνες είναι μια θρεπτική ουσία στα φυτικά τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όσον αφορά το λίπος, περιέχουν λιγότερο από 2 γραμμάρια ολικού λίπους, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από υγιή ακόρεστα λίπη.

*Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ολεϊκό και παλμιτολεϊκό οξύ, βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL).

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Η θρεπτική τους αξία δεν περιορίζεται στα παραπάνω, καθώς τα κάστανα έχουν αξιόλογη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2), βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Συμπερασματικά, τα κάστανα, αποτελούν ένα πλήρες και υγιεινό σνακ. Η υπερβολική κατανάλωσή τους όμως είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *