Τα 7 πιο υγιεινά λαχανικά του χειμώνα!

  1. Λάχανο

Το λάχανο δεν είναι μόνο ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το χειμώνα, καθώς είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι μέλος της οικογένειας των κραμβοειδών λαχανικών, η οποία περιλαμβάνει φυτά ανθεκτικά στην ψυχρότητα, όπως τα λάχανα Βρυξελλών, το λάχανο και τα γογγύλια.

Παρόλο που το λάχανο μπορεί να παραχθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, προτιμά τον ψυχρότερο καιρό και μπορεί να αντέξει ακόμη και χιονισμένες συνθήκες.

Από διατροφικής άποψης, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και παρέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και ισχυρών φυτικών ενώσεων.

Στην πραγματικότητα, μόνο ένα φλυτζάνι παρέχει την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη βιταμινών A, C και K. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, το λάχανο είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του οισοφάγου.

  1. Λαχανάκια Βρυξελλών

Όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μέλη της οικογένειας των λαχανικών που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών και μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασίες κατάψυξης, καθιστώντας τα ιδανικά για εποχιακά χειμερινά πιάτα.

Αν και μικρά, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μια εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών και της καρδιάς και είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου.  Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχει το 137% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Τα λάχανα των Βρυξελλών είναι επίσης μια μεγάλες πηγές των βιταμινών Α, Β και C και των μετάλλων μαγγανίου και καλίου.

Επιπλέον, τα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλφα-λιποϊκό οξύ, όπου και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  1. Σέσκουλα

Δεν είναι μόνο ανθεκτικά στο κρύο, αλλά είναι επίσης πολύ χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι παρέχει μόλις 7 θερμίδες, αλλά περιέχει σχεδόν το ήμισυ της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α και εκπληρώνει την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Κ.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου και μαγγανίου.

Επιπλέον, τα σκούρα πράσινα φύλλα και τα έντονα χρωματιστά μέρη του είναι γεμάτα με ωφέλιμες φυτικές χρωστικές που ονομάζονται βεταλαϊνες.

Αυτές έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και μειώνουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, μίας από τις κύριες αιτίες της καρδιακής νόσου.

Τέλος, αυτό το λαχανικό χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των καρδιακών παθήσεων.

  1. Γογγύλια

Το γογγύλι είναι ένα υποτιμημένο λαχανικό παρά το εντυπωσιακό περιεχόμενο των θρεπτικών ουσιών.

Αυτά τα λαχανικά ρίζας μεγαλώνουν καλύτερα στο κρύο και αποκτούν μια πιο γλυκιά γεύση καθώς οι θερμοκρασίες γίνονται πιο κρύες το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα γογγύλια περιέχουν περισσότερο από το ήμισυ της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C και 16% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης καλίου.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για την καρδιακή λειτουργία και τη συστολή των μυών. Παίζει επίσης βασικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τα σταυροειδή λαχανικά όπως το γογγύλι με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλίου, τα γογγύλια είναι καλές πηγές βιταμινών Β, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

  1. Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο είναι ένα ακόμη λαχανικό που αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον. Ενώ το πράσινο και το κόκκινο λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικά, η κόκκινη ποικιλία έχει μεγαλύτερο θρεπτικό προφίλ.

Ένα φλιτζάνι κόκκινο λάχανο παρέχει το  85% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C και υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και Κ. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β, μαγγανίου και καλίου.

Εκτός από τα παραπάνω, το κόκκινο λάχανο ξεχωρίζει για το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Το λαμπερό χρώμα αυτού του λαχανικού προέρχεται από χρωστικές που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές ανήκουν στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

  1. Ραπανάκια

Αυτά τα λαχταριστά λαχανικά είναι γνωστά για την πικάντικη γεύση και την τραγανή υφή τους. Ορισμένες ποικιλίες είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες κατάψυξης.

Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και C, καθώς και κάλιο.

Η πικρή γεύση τους αποδίδεται σε μια ειδική ομάδα θειούχων ενώσεων που ονομάζονται ισοθειοκυανικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτές οι ισχυρές φυτικές ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα, βοηθώντας στη διατήρηση του ελέγχου της φλεγμονής.

  1. Μαϊντανός

Ενώ πολλά βότανα δεν είναι ανθεκτικά στο κρύο, ο μαϊντανός μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε ψυχρές θερμοκρασίες.

Εκτός από αυτό, το θρεπτικό του περιεχόμενο είναι τεράστιο, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και C.

Είναι επίσης φορτωμένο με βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.

Ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών. Αυτά τα φλαβονοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην αναστολή της απώλειας μνήμης και των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *