Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε όταν παίρνουμε αντιβίωση;

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια ισχυρή άμυνα κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως διάρροιες και ηπατικές βλάβες.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ άλλα μπορεί να τις χειροτερέψουν.

Τι είναι τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Η δράση τους σταματάει τη μόλυνση ή εμποδίζει την εξάπλωσή της.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντιβιοτικών. Ορισμένα είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή ενεργούν σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, ενώ άλλα έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν ορισμένα είδη βακτηρίων. Είναι πολύ σημαντικά και αποτελεσματικά στη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν κάποιες αρνητικές παρενέργειες.

H υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί:

  • Να βλάψει το συκώτι σας.
  • Να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα βακτήρια και άλλα μικρόβια που ζουν στο έντερο σας.
  • Εκτός από τη θανάτωση βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, τα αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν υγιή βακτήρια.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά για τη θανάτωση βακτηρίων που προκαλούν ασθένεια.
  • Με την αλλαγή των τύπων βακτηρίων που ζουν στο έντερο, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν εντερικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας.

Η λήψη πάρα πολλών αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει δραστικά τις ποσότητες και τους τύπους των βακτηριδίων του εντέρου. Στην πραγματικότητα, μόνο μία εβδομάδα αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει το μικροβιότοπου του εντέρου για ένα χρόνο.

Πως μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε τις αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών μέσα από τη διατροφή;

1.Πάρτε προβιοτικά κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να μεταβάλει την μικροβιακή χλωρίδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά σε παιδιά.

Ευτυχώς, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών ή ζωντανών υγιεινών βακτηρίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά Lactobacilli και Saccharomyces ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα προβιοτικά είναι συνήθως βακτήρια τα ίδια, μπορούν επίσης να σκοτωθούν με αντιβιοτικά αν ληφθούν από κοινού. Έτσι, είναι σημαντικό να παίρνετε αντιβιοτικά και προβιοτικά σε απόσταση λίγων ωρών.

Τα προβιοτικά πρέπει επίσης να ληφθούν μετά από μια σειρά αντιβιοτικών προκειμένου να αποκατασταθούν ορισμένα από τα υγιή βακτήρια στα έντερα που μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

*Εάν παίρνετε προβιοτικά μετά από χρήση αντιβιοτικών, ίσως είναι καλύτερο να παίρνετε ένα που περιέχει  μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών.

2. Τρώτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου μετά από βλάβες που προκαλούνται από αντιβιοτικά. Περιέχουν μια σειρά από υγιή βακτηριακά είδη, όπως τα Lactobacilli, που βοηθούν στην αποκατάσταση του εντέρου.

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το σκληρό τυρί, το τυρί cottage, και το κεφίρ. Ακόμα, η μπύρα και το κρασί ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων αυτών.

3. Τρώτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα σας, αλλά μπορούν να αφομοιωθούν από τα βακτήρια του εντέρου σας, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξής τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η αποκατάσταση των υγιών βακτηρίων του εντέρου μετά από χρήση αντιβιοτικών.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες:

  • Ακατέργαστα σιτηρά ( προϊόντα ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι)
  • Ξηροι καρποι
  • Φασόλια
  • Φακές
  • Μούρα
  • Μπρόκολο
  • Αρακάς
  • Μπανάνες
  • Αγκινάρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες δεν είναι μόνο ικανά να διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι διαιτητικές ίνες μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο το στομάχι αδειάζει. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να μειώσει το ρυθμό απορρόφησης των φαρμάκων.

Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά και αντ ‘αυτού να εστιάζετε στην κατανάλωσή τους μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών.

4. Τρώτε πρεβιοτικά τρόφιμα

Σε αντίθεση με τα προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, τα πρεβιοτικά είναι τρόφιμα που τροφοδοτούν τα καλά βακτηρίδια στο έντερο.

Πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι πρεβιοτικά. Οι ίνες υποβάλλονται σε πέψη και ζυμώνονται από υγιή βακτήρια  του εντέρου, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, και τρόφιμα που δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά λειτουργούν ως πρεβιοτικά, βοηθούν  στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων.

Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες δεν πέπτονται από ανθρώπινα κύτταρα αλλά χωνεύονται από τα βακτήρια του εντέρου.

Παρομοίως, το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που έχουν ωφέλιμες προβιοτικές επιδράσεις στο μικροβιακό έντερο.

Έτσι, η κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών μετά από αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου που έχουν υποστεί βλάβη από τα αντιβιοτικά.

5. Αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

Ενώ πολλά τρόφιμα είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια και μετά από τα αντιβιοτικά, ορισμένα πρέπει να αποφευχθούν.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ και χυμού γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, μπορεί να εμποδίσει το σώμα να αποβάλει σωστά το φάρμακο. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας.

Τα τρόφιμα που έχουν συμπληρωθεί με ασβέστιο μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση αντιβιοτικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα συμπληρωμένα με ασβέστιο μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση διαφόρων αντιβιοτικών.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο όπως το γιαούρτι δεν έχουν το ίδιο ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι μόνο τα τρόφιμα που συμπληρώνονται με υψηλές δόσεις ασβεστίου θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη αντιβιοτικών.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν καθιστά ένα αντιβιοτικό λιγότερο αποτελεσματικό στη θεραπεία μιας λοίμωξης, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τις παρενέργειες τόσο του οινοπνεύματος όσο και των αντιβιοτικών. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Οι ειδικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει ένα αντιβιοτικό εξαρτώνται από το φάρμακο. Ωστόσο, ορισμένες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

  • ναυτία
  • υπνηλία
  • ζάλη
  • ελαφρότητα
  • διάρροια

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

  • στομαχικές διαταραχές
  • πεπτικά προβλήματα, όπως πόνος στο στομάχι, διάρροια και έλκη
  • κούραση

Ο συνδυασμός αλκοόλ και αντιβιοτικών μπορεί να επιδεινώσει όλα αυτά τα συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένα είδη αντιβιοτικών.

Σημάδια αρνητικής αντίδρασης αλκοόλης-αντιβιοτικού περιλαμβάνουν:

  • έξαψη (ερυθρότητα και ζέσταμα του δέρματός σας)
  • δυνατός πονοκέφαλος
  • αρρύθμιστος καρδιακός παλμός

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες φεύγουν από μόνες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *