Γάλα αμυγδάλου: Τι μας προσφέρει και γιατί να το προτιμήσουμε;

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια υπέροχη επιλογή για όλους όσους δε μπορούν ή δε θέλουν να πιουν το αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Οι περισσότερες είναι εμπλουτισμένες με επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε και βιταμίνη D, προκειμένου να ενισχυθεί το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Έτσι το γάλα αμυγδάλου μπορεί να παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.

 1. Χαμηλό σε θερμίδες

Το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ χαμηλότερο σε θερμίδες από το αγελαδινό γάλα.

Μερικοί άνθρωποι το θεωρούν παχυντικό, καθώς τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι έχουν πολλές θερμίδες και λίπος. Ωστόσο, λόγω του τρόπου επεξεργασίας του γάλακτος, υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα αυτών στο τελικό προϊόν.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) μη ζαχαρούχου γάλακτος αμυγδάλου περιέχει περίπου 30-50 θερμίδες, ενώ το ίδιο ποσό πλήρους αγελαδινού γάλακτος περιέχει 146 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα αμυγδάλου περιέχει 65-80% λιγότερες θερμίδες.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, απλά αντικαθιστώντας δύο ή τρεις ημερήσιες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα αμυγδάλου θα οδηγούσε σε μείωση των ημερήσιων θερμίδων έως και 348 θερμίδων.

*Λάβετε υπόψη ότι οι γλυκές εμπορικές ποικιλίες μπορούν να είναι πολύ υψηλότερες σε θερμίδες, καθώς περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

 1. Χαμηλό σε ζάχαρη

Τα μη ζαχαρωμένα  προϊόντα γάλακτος αμυγδάλου είναι πολύ χαμηλά σε ζάχαρη.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) γάλακτος αμυγδάλου περιέχει μόνο 1-2 γραμμάρια υδατανθράκων, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαιτητικές ίνες. Σε αντίθεση, 1 φλιτζάνι (240 ml) αγελαδινού γάλακτος περιέχει 13 γραμμάρια υδατανθράκων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σάκχαρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές εμπορικές ποικιλίες γάλακτος αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένες με πρόσθετα σάκχαρα. Αυτές οι ποικιλίες μπορεί να περιέχουν περίπου 5-17 γραμμάρια σακχάρων ανά φλιτζάνι (240 ml).

*Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντοτε τον κατάλογο των συστατικών για τα πρόσθετα σάκχαρα.

 1. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε

Τα αμύγδαλα είναι από τη φύση τους υψηλά σε βιταμίνη Ε. Ως εκ τούτου, το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης μια φυσική πηγή βιταμίνης Ε, αν και οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες προσθέτουν επιπλέον βιταμίνη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (240 ml) παρέχει το 20-50% της καθημερινής σας απαίτησης σε βιταμίνη Ε, ανάλογα με το εμπορικό σήμα. Από την άλλη, το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη Ε.

 • Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη φλεγμονή και το άγχος στο σώμα
 • Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο
 • Έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών και των ματιών
 • Ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου
 1. Καλή πηγή ασβεστίου

Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν βασικές πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι (240 ml) πλήρους γάλακτος παρέχει το 28% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης, ενώ τα αμύγδαλα περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα αυτού.

Παρόλα αυτά, επειδή το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται συχνά για αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος, οι παρασκευαστές το εμπλουτίζουν με ασβέστιο για να εξασφαλίσουν την επαρκή πρόσληψή του. Έτσι, ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (240 ml) παρέχει 20-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου .

 • Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών
 • Βοηθά στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων και οστεοπόρωσης
 • Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών
 1. Εμπλουτισμένο με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για πολλές πτυχές της καλής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής λειτουργίας, της υγείας των οστών και της ανοσολογικής λειτουργίας.

Το σώμα σας μπορεί να την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Ωστόσο, το 30-50% των ανθρώπων έχουν έλλειψη βιταμίνης D λόγω του χρώματος του δέρματος, του τρόπου ζωής, των πολλών ωρών εργασίας ή απλά επειδή ζουν σε μια περιοχή με περιορισμένο ηλιακό φως.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, οστεοπόρωσης, μυϊκής αδυναμίας, προβλημάτων γονιμότητας, αυτοάνοσων ασθενειών και λοιμωδών νοσημάτων.

Πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, οπότε οι παρασκευαστές συνήθως ενισχύσουν τα τρόφιμα με αυτήν. Τα προϊόντα που  εμπλουτίζονται με βιταμίνη D περιλαμβάνουν το γάλα, τους χυμούς, τα δημητριακά, το τυρί, τη μαργαρίνη και το γιαούρτι.

Τα περισσότερα γάλατα αμυγδάλου εμπλουτίζονται με βιταμίνη D2, επίσης γνωστή ως εργοκοκαλιφερόλη. Κατά μέσο όρο, 1 φλιτζάνι (240 ml) εμπλουτισμένου γάλακτος  αμυγδάλου παρέχει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D.

 1. Δεν περιέχει λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι αδυνατούν να αφομοιώσουν τη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος, λόγω της έλλειψης του ενζύμου λακτάση. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στη γενετική, στη γήρανση ή σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και αέρια.

Επειδή το γάλα αμυγδάλου είναι φυσικά ελεύθερο από λακτόζη, είναι μια εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτήν.

 1. 100% φυτικό προϊόν

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφύγουν το αγελαδινό γάλα από επιλογή.

Δεδομένου ότι το γάλα αμυγδάλου είναι 100% φυτικής προέλευσης, είναι κατάλληλο για όλους αυτούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του αγελαδινού γάλακτος μόνο του ή σε οποιαδήποτε συνταγή.

Επιπλέον, το γάλα αμυγδάλου είναι απαλλαγμένο από τις πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία στο γάλα . Ενώ το γάλα σόγιας αποτελεί παραδοσιακή εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα, έως και το 14% των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί σε αυτό γάλα είναι επίσης και στο γάλα σόγιας. Επομένως, το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση.

*Το γάλα αμυγδάλου δεν είναι κατάλληλο ως υποκατάστατο για βρέφη ή μικρά παιδιά με αλλεργίες στο γάλα. Αντ ‘αυτού, μπορεί να απαιτούν εξειδικευμένους τύπους.

 1. Χαμηλό σε φωσφόρο, με μέτρια ποσότητα καλίου

Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο συχνά αποφεύγουν το γάλα λόγω των υψηλών επιπέδων φωσφόρου και καλίου.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει 233 mg φωσφόρου και 366 mg κάλιο ανά φλιτζάνι (240 ml), ενώ η ίδια ποσότητα αμυγδάλου περιέχει μόνο 20 mg φωσφόρου και 160 mg καλίου. Ωστόσο, τα ποσά ενδέχεται να διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα.

Εάν έχετε νεφρική νόσο, οι ατομικές σας απαιτήσεις και τα όρια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τα τρέχοντα επίπεδα καλίου και φωσφόρου στο αίμα.

Παρόλα αυτά, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους με νεφρική νόσο που προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη καλίου και φωσφόρου.

Συμπερασματικά, το γάλα αμυγδάλου είναι μια νόστιμη, θρεπτική εναλλακτική λύση γάλακτος που έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη και υψηλό σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη D. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στο γάλα ή νεφρική νόσο, καθώς και για άτομα που είναι vegan ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα αμυγδάλου με οποιονδήποτε τρόπο θα χρησιμοποιούσατε κανονικό γάλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *