Μήπως η διατροφή σας ευθύνεται για τις ημικρανίες; Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε!

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες. Ενώ ο ρόλος της διατροφής στις ημικρανίες είναι αμφιλεγόμενος, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να τις προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια διαιτητικά αίτια της ημικρανίας, καθώς και συμπληρώματα που μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα και τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Τι είναι οι ημικρανίες;

Οι ημικρανίες είναι συχνές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους που μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ημέρες.

Αρκετά συμπτώματα διακρίνουν τις ημικρανίες από τους φυσιολογικούς πονοκεφάλους. Συνήθως εμφανίζονται σε μόνο μία πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύονται από άλλες ενδείξεις, όπως ναυτία και υπερευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές.

Τα αίτια είναι άγνωστα, αλλά οι ορμόνες, το στρες και οι διαιτητικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Περίπου το 27-30% των ατόμων με ημικρανίες πιστεύουν ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν τις ημικρανίες τους, ενώ μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα άτομα με ημικρανίες μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ορισμένα τρόφιμα.

 1. Καφές

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ένα διεγερτικό που βρίσκεται επίσης στο τσάι, τη σόδα και τα ενεργειακά ποτά.

Η σύνδεση της καφεΐνης με τους πονοκεφάλους είναι πολύπλοκη. Μπορεί να επηρεάσει τους πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Αιφνιδιαστική ημικρανία: Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να προκαλεί ημικρανίες σε ορισμένους ανθρώπους.
 • Θεραπεία ημικρανίας: Σε συνδυασμό με την ασπιρίνη και την παρακεταμόλη, η καφεΐνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις ημικρανίες.
 • Πονοκέφαλος λόγω στέρησης καφεΐνης: Εάν καταναλώνετε τακτικά καφέ, η υπέρβαση της ημερήσιας δόσης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, κακή διάθεση και χαμηλή συγκέντρωση.

Πονοκέφαλος λόγω στέρησης καφεΐνης

Οι πονοκέφαλοι λόγω αποχής από τον καφέ έχουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας ημικρανίας. Υπολογίζεται ότι 47% των καταναλωτών καφέ αντιμετωπίζουν πονοκέφαλο μετά από αποχή από τον καφέ για 12-24 ώρες. Σταδιακά χειροτερεύει, φτάνοντας μεταξύ 20-51 ώρες αποχής. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για 2-9 ημέρες.

Εάν έχετε πονοκεφάλους λόγω αποχής από την καφεΐνη, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

 1. Ώριμο τυρί

Περίπου το 9-18% των ανθρώπων με ημικρανίες αναφέρουν ευαισθησία στα ώριμα τυριά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε τυραμίνη. Η τυραμίνη είναι μια ένωση που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης.

Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης στο κρασί, τη σοκολάτα και τα μεταποιημένα προϊόντα κρέατος, αλλά το ώριμο τυρί είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές.

Τα επίπεδα τυραμίνης εμφανίζονται υψηλότερα σε άτομα με χρόνιες ημικρανίες, σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους ή τα άτομα με άλλες διαταραχές κεφαλαλγίας.

Το ώριμο τυρί μπορεί επίσης να περιέχει ισταμίνη, έναν άλλο πιθανό ένοχο.

 1. Αλκοολούχα ποτά

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με πονοκεφάλους μετά από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Σε ορισμένους όμως ανθρώπους, τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία εντός τριών ωρών από την κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, περίπου το 29-36% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανιακή επίθεση.

Ωστόσο, όλα τα αλκοολούχα ποτά δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο. Μελέτες σε ανθρώπους με ημικρανίες έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί ήταν πολύ πιθανότερο να προκαλέσει ημικρανία από άλλα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε ισταμίνη του κόκκινου κρασιού μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Η ισταμίνη βρίσκεται επίσης στο επεξεργασμένο κρέας, σε ορισμένα ψάρια, στο τυρί και στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

 1. Μεταποιημένο κρέας

Περίπου το 5% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανίες ενδέχεται να εμφανίσουν κεφαλαλγίες λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά μετά την κατανάλωση μεταποιημένων προϊόντων με βάση το κρέας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νιτρώδη, μια ομάδα συντηρητικών που περιλαμβάνει το νιτρώδες κάλιο και νιτρώδες νάτριο, μπορεί να είναι ο κύριος λόγος. Αυτά τα συντηρητικά βρίσκονται συχνά στο επεξεργασμένο κρέας.

Μεταποιημένα κρέατα που περιέχουν νιτρώδη άλατα περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και το σαλάμι.

Εάν παθαίνετε ημικρανίες μετά την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σκεφτείτε να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας. Σε κάθε περίπτωση, η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι ένα βήμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 1. Άλλες πιθανές αιτίες ημικρανίας

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναφέρει και άλλες αιτίες ημικρανίας, παρόλο που τα στοιχεία είναι αμφιλεγόμενα.

 • Γλουταμινικό νάτριο (MSG): Αυτός ο κοινός ενισχυτής γεύσης έχει εμπλακεί ως παράγοντας κεφαλαλγίας, αλλά ελάχιστα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.
 • Ασπαρτάμη: Μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει την τεχνητή γλυκαντική ασπαρτάμη με αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων ημικρανίας, αλλά τα στοιχεία είναι μικτά.
 • Σουκραλόζη: Αρκετές αναφορές περιστατικών υποδεικνύουν ότι η τεχνητή γλυκαντική σουκραλόζη μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού.
 • Εσπεριδοειδή: Σε μία μελέτη, περίπου το 11% των ασθενών με ημικρανία ανέφεραν ότι τα εσπεριδοειδή ήταν μια αιτία ημικρανίας.
 • Σοκολάτα: Το 2-22% των ανθρώπων με ημικρανίες αναφέρουν ότι είναι ευαίσθητοι στη σοκολάτα. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με την επίδραση της σοκολάτας παραμένουν ασαφείς.
 • Γλουτένη: Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη περιέχουν γλουτένη. Αυτά τα δημητριακά, καθώς και προϊόντα που παράγονται από αυτά, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
 • Η νηστεία ή παράλειψη γευμάτων: Ενώ η νηστεία και η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να έχουν οφέλη, ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες ως παρενέργεια. Το 39-66% των ατόμων με ημικρανίες συνδέουν τα συμπτώματά τους με τη νηστεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια ημικρανία

Εάν έχετε ημικρανίες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες παθήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει και να συνταγογραφήσει παυσίπονα ή άλλα φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένα τρόφιμα πυροδοτούν τις ημικρανίες σας, προσπαθήστε να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας για να δείτε αν αυτό έχει κάποια διαφορά.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων για τη θεραπεία ημικρανιών, αλλά τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένα.

 1. Ο Πετασίτης (Petasites hybridus) ή Butterbur

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα φυτικό συμπλήρωμα γνωστό ως butterbur για να ανακουφίσει τις ημικρανίες.

Μερικές ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι 50-75 mg butterbur μπορεί να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα των ημικρανιών σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Λάβετε υπόψη ότι το butterbur ή πετασίτης μπορεί να είναι τοξικό, καθώς περιέχει ενώσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και ηπατικής βλάβης. Παρόλα αυτά αυτές οι ενώσεις απομακρύνονται από τα εμπορικά σκευάσματα.

 1. Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό. Παράγεται και από το σώμα σας και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, το συκώτι, το μπρόκολο και το μαϊντανό. Το προϊόν πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια CoQ10 μπορεί να είναι πιο συχνή σε παιδιά και εφήβους με ημικρανίες. Έδειξε επίσης ότι τα συμπληρώματα CoQ10 μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα κεφαλαλγίας.

Η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων CoQ10 έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες.

 1. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων ουσιών ενδέχεται να επηρεάσουν τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας.

Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Φυλλικό οξύ: Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει τη χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος με αυξημένη συχνότητα ημικρανιών.

Μαγνήσιο: Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμμηνορροϊκών ημικρανιών.

Ριβοφλαβίνη: Μια μελέτη έδειξε ότι η ημερήσια λήψη ριβοφλαβίνης για τρεις μήνες μείωσε τη συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά το ήμισυ στο 59% των συμμετεχόντων.

Συμπερασματικά:
Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί τις ημικρανίες. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να είναι αιτίες.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες που προκαλούν διατροφική ημικρανία περιλαμβάνουν τα αλκοολούχα ποτά, το επεξεργασμένο κρέας και τα ώριμα τυριά. Η απόσυρση της καφεΐνης, η νηστεία και ορισμένες ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών πιθανολογείται επίσης ότι παίζουν κάποιο ρόλο.

1 Comment

 1. Το τζίντζερ με βοήθησε να απαλλαγώ απο χρόνιο πρόβλημα ημικρανιων. Ξεκίνησα να το καταναλώνω ώμο σαν αντιοξειδωτικό και κόπηκαν μαχαίρι οι κρίσεις. Ψάχνοντας αρθρογραφία βρήκα ότι όντως είναι γνωστή η δράση του για το συγκεκριμένο πρόβλημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *