Λίγες θρεπτικές ουσίες είναι εξίσου σημαντικές όσο οι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών, του δέρματος, των ενζύμων και των ορμονών σας και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους ιστούς του σώματος.
Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα πρωτεΐνης και έτσι η πραγματική έλλειψη είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.
Η έλλειψη οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ η χαμηλή πρόσληψη τους μπορεί επίσης να είναι προβληματική, καθώς μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες αλλαγές στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου.
Τι είναι η πρωτεϊνική ανεπάρκεια;
Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών συμβαίνει όταν η πρόσληψη τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματός σας.
Τα άτομα που συνήθως διατρέχουν κίνδυνο είναι:
- Υποσιτιζόμενα άτομα σε αναπτυσσόμενες χώρες
- χορτοφάγοι και οι vegans που ακολουθούν μη ισορροπημένη διατροφή
- ηλικιωμένοι
- νοσηλευόμενοι ασθενείς, και
- άτομα παίρνουν πολύ χαμηλά ποσά πρωτεΐνης από τη διατροφή τους.
Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, όταν επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απώλεια μυών και μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της λειτουργίας του σώματος. Αποτέλεσμα αυτών, να συνδέεται με πολλά συμπτώματα.
- Προβλήματα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια
Η έλλειψη πρωτεϊνών συχνά αφήνει το σημάδια της στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο κατασκευασμένα από πρωτεΐνες.
Η αραίωση, η απώλεια (τριχόπτωση) και το θαμπό χρώμα των μαλλιών και τα εύθραυστα νύχια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει και το δέρμα σας, προκαλώντας ερυθρότητα, λεπτό δέρμα και αποχρωματισμό.
Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας πρωτεΐνης.
- Απώλεια μυϊκής μάζας και αδυναμία
Οι μύες σας είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή πρωτεϊνών του σώματός σας.
Όταν η διατροφική πρωτεΐνη είναι ελλιπής, ο οργανισμός τείνει να πάρει πρωτεΐνη από τους σκελετικούς μύες για να διατηρήσει τις λειτουργίες του σώματος. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε απώλεια μυών με την πάροδο του χρόνου.
Ακόμα και μέτρια πρωτεϊνική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σπατάλη, ειδικά σε ηλικιωμένους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αισθάνεστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνετε ασκήσεις ή πράγματα που συνηθίζατε στο παρελθόν.
- Αποδυνάμωση των οστών και κατάγματα
Οι μύες δεν είναι οι μόνοι ιστοί που επηρεάζονται από τη χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών. Τα οστά σας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Η ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σας και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος.
Μελέτες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν δείξει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων, με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη.
Έτσι, η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της αντοχής και της πυκνότητας των οστών, ενώ η ανεπαρκής πρόσληψη έχει συνδεθεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
- Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις
Η έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα η μειωμένη ανοσολογική λειτουργία να αυξάνει τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα της λοίμωξης.
Ακόμη και οριακά χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την ανοσολογική λειτουργία και την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.
- Αυξημένη όρεξη και πρόσληψη θερμίδων
Αν και η κακή όρεξη είναι ένα από τα συμπτώματα της σοβαρής έλλειψης πρωτεϊνών, το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για τις ήπιες μορφές ανεπάρκειας.
Όταν η πρόσληψη πρωτεϊνών σας είναι ανεπαρκής, το σώμα σας προσπαθεί να αποκαταστήσει την πρωτεϊνική σας κατάσταση αυξάνοντας την όρεξή σας. Ένα έλλειμμα πρωτεϊνών όμως δεν οδηγεί στην άσκοπη επιθυμία για φαγητό, τουλάχιστον όχι για όλους. Μπορεί να αυξήσει επιλεκτικά την όρεξη των ανθρώπων για τα αλμυρά τρόφιμα, τα οποία τείνουν να είναι υψηλά σε πρωτεΐνες.
Το θέμα εδώ είναι ότι υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση σε αλμυρές τροφές, οι οποίες όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η ποσότητα πρωτεΐνης σε αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά σημαντικά χαμηλή σε σύγκριση με τον αριθμό των θερμίδων που παρέχουν.
Ως αποτέλεσμα, η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία.
Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα και έχετε δυσκολίες να διατηρήσετε την πρόσληψη θερμίδων υπό έλεγχο, δοκιμάστε να προσθέτετε άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.