Φρούτα και απώλεια βάρους: μας παχαίνουν ή μας αδυνατίζουν;

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες μιας υγιεινής διατροφής .Είναι απίστευτα θρεπτικά και γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Τα φρούτα έχουν ακόμη συσχετιστεί με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο, περιέχουν  πιο πολλά φυσικά σάκχαρα από άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν για το εάν είναι βοηθητικά στην απώλεια βάρους.

Τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά όπως βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες.

Ένα μεγάλο πορτοκάλι μπορεί να καλύψει το 163% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη C, ένα βασικό συστατικό της ανοσολογικής σας υγείας. Από την άλλη πλευρά, μια μέτρια μπανάνα παρέχει το 12% του καλίου που χρειάζεστε σε μια μέρα, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της δραστηριότητας των νεύρων, των μυών και της καρδιάς σας.

Τα φρούτα είναι επίσης υψηλά σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την λειτουργικότητα, να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να αυξήσουν τα συναισθήματα πληρότητας και κορεσμού.

Και επειδή τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες, η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων, παρέχοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

*Η χρήση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως τα φρούτα, για την αντικατάσταση των τροφών με υψηλότερες θερμίδες μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ελλείμματος θερμίδων, το οποίο είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους.

Τα φρούτα μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους

Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα φρούτα σας γεμίζουν χάρη στο περιεχόμενο νερού και ινών.

Η φυτική ίνα περνά μέσα από το σώμα σας αργά και αυξάνει το χρόνο πέψης, πράγμα που οδηγεί σε μια αίσθηση πληρότητας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση της όρεξης και της πρόσληψης τροφής, στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη μείωση του κινδύνου κέρδους βάρους και λίπους.

Επιπλέον, τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σας επιτρέπει να τρώτε ένα μεγάλο όγκο και να αισθάνεστε πλήρεις, παίρνοντας λίγες μόνο θερμίδες.

Με αυτόν τον τρόπο η ενσωμάτωση των φρούτων στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας κρατήσει γεμάτους,  συμβάλλοντας  στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την αύξηση απώλειας βάρους.

Επομένως, ολόκληρα φρούτα αντί για σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα

Τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα είναι πολύ διαφορετικά από τα πρόσθετα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται συνήθως στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι δύο τύποι μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει συσχετιστεί με μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Οι συνηθέστεροι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης είναι δύο απλά σάκχαρα που ονομάζονται γλυκόζη και φρουκτόζη.

Τα φρούτα περιέχουν ένα μείγμα φρουκτόζης, γλυκόζης και σακχαρόζης. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, η φρουκτόζη μπορεί να είναι επιβλαβής και μπορεί να συμβάλει σε θέματα όπως η παχυσαρκία, η ηπατική νόσος και τα καρδιακά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι που θέλουν να τρώνε λιγότερη ζάχαρη πιστεύουν λανθασμένα ότι πρέπει να απομακρύνουν τα φρούτα από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της τεράστιας ποσότητας φρουκτόζης που βρίσκεται στα προστιθέμενα σάκχαρα και των μικρών ποσοτήτων που υπάρχουν στα φρούτα.

Η φρουκτόζη είναι επιβλαβής μόνο σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα ήταν πολύ δύσκολο να τρώμε τόσα φρούτα για να φθάσουμε σε αυτά τα ποσά. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες στα φρούτα μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από τη γλυκόζη και τη σακχαρόζη.

Ως εκ τούτου, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των φρούτων δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους όταν πρόκειται για την υγεία ή την απώλεια βάρους.

Ο χυμός φρούτων συνδέεται με την παχυσαρκία

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιπτώσεων στην υγεία των φρούτων και εκείνων του χυμού φρούτων. Ενώ ολόκληρο το φρούτο έχει λίγες θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή ινών, ενώ δεν ισχύει το ίδιο απαραίτητα για το χυμό φρούτων.

Στη διαδικασία παραγωγής χυμών, ο χυμός εξάγεται από τα φρούτα, αφήνοντας πίσω του ωφέλιμες ίνες του και παρέχοντας μια συμπυκνωμένη δόση θερμίδων και ζάχαρης.

Τα πορτοκάλια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ένα μικρό πορτοκάλι (96 γραμμάρια) περιέχει 45 θερμίδες και 9 γραμμάρια σακχάρων, ενώ 1 φλιτζάνι (237 ml) χυμού πορτοκαλιού περιέχει 134 θερμίδες και 23 γραμμάρια σακχάρων.

Ορισμένοι τύποι χυμών φρούτων περιέχουν ακόμη και ζάχαρη, ωθώντας το συνολικό αριθμό θερμίδων και ζάχαρης ακόμα υψηλότερα.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού φρούτων μπορεί να συνδεθεί με την παχυσαρκία, ειδικά στα παιδιά. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τοποθετήθηκε πρόσφατα κατά του χυμού φρούτων για παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών όπως ο χυμός φρούτων συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Έτσι λοιπόν, δοκιμάστε να αλλάξετε το αποχυμωτή σας με ένα μπλέντερ και να κάνετε smoothies, τα οποία διατηρούν τις ευεργετικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα.

Ωστόσο, η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων παραμένει η καλύτερη επιλογή για τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών.

Τα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει να απολαμβάνονται με μέτρο

Ορισμένοι τύποι αποξηραμένων φρούτων είναι γνωστοί για τα οφέλη τους στην υγεία.

Για παράδειγμα, τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, ενώ οι χουρμάδες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά. Περιέχουν τις περισσότερες από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις ίνες που βρίσκονται σε ένα ολόκληρο φρούτο, αλλά σε μια πολύ πιο συγκεντρωμένη συσκευασία επειδή το νερό έχει αφαιρεθεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσετε μια υψηλότερη ποσότητα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ινών όταν φάτε μια ποσότητα αποξηραμένων φρούτων, σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι θα καταναλώσετε μεγαλύτερο ποσό θερμίδων, υδατανθράκων και ζάχαρης.

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι αποξηραμένων φρούτων είναι ζαχαρωμένοι, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί προσθέτουν ζάχαρη για να αυξήσουν τη γλυκύτητα. Τα ζαχαρωμένα φρούτα είναι ακόμη υψηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη και θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια υγιεινή διατροφή.

*Εάν τρώτε αποξηραμένα φρούτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ψάξει για μια επωνυμία χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και παρακολουθείτε στενά το μέγεθος της μερίδας σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε υπερκατανάλωση τροφής.

Συμπερασματικά, τα φρούτα είναι απίστευτα θρεπτικά και γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν λίγες θερμίδες, καθιστώντας τα ως μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό συμβάλλει στην πλήρωση και την καταστολή της όρεξης.

Καλύτερη επιλογή όμως, αποτελούν τα ολόκληρα φρούτα αντί για τους χυμούς φρούτων ή τα αποξηραμένα φρούτα.

Τέλος, θυμηθείτε ότι τα φρούτα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η ενσωμάτωση τους στα πλαίσια μιας συνολικά υγιεινής διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να επιτύχετε την απώλεια βάρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *