Τα αποξηραμένα φρούτα προέρχονται από τη διαδικασία εξαγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας νερού από το φρούτο. Το υπόλοιπο μέρος της τροφής διατηρείται συνήθως άθικτο, έτσι ώστε να έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και να μπορεί να είναι νόστιμο.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή εφ ‘όσον τρώγονται σε κατάλληλες ποσότητες. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων συνδέεται με μια πιο υγιεινή διατροφή και μειωμένη παχυσαρκία.
Φυσικά, τα ολόκληρα, φρέσκα και μη επεξεργασμένα φρούτα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αλλά όταν πρόκειται για την επιλογή μεταξύ των υπόλοιπων τύπων φρούτων, τα αποξηραμένα είναι μια καλύτερη επιλογή από το χυμό φρούτων ή την μηδενική κατανάλωση φρούτων.
Τα υπέρ και τα κατά
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση, ποικιλία και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις. Ας δούμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κατανάλωσης ξηρών φρούτων.
Πλεονεκτήματα
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι ίνες ενισχύουν την υγεία σας, βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τη χοληστερόλη, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή ακόμα προάγουν την απώλεια βάρους
- Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φρούτα που έχουν αποξηρανθεί έχουν εξίσου πολλά αντιοξειδωτικά όπως τα φρέσκα φρούτα.
- Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Εκτός από τις ίνες, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή και τη ζωή. Ανάλογα με τον τύπο φρούτου που τρώτε, αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν την Βιταμίνη Α, την βιταμίνη Κ, το κάλιο, τον σίδηρο και το μαγνήσιο.
- Είναι εύκολο να τα αποθηκεύσετε, να τα μεταφέρετε και να φάτε: Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι εύκολο να συσκευαστούν για ένα σνακ σε μια κουραστική μέρα.
Μειονεκτήματα
- Συμπυκνωμένη ζάχαρη και θερμίδες: Ο μεγάλος λόγος για τον οποίο ορισμένοι διατροφολόγοι είναι επιφυλακτικοί για τα αποξηραμένα φρούτα είναι επειδή για το μέγεθός τους, έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα έχει περίπου 85 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι αποξηραμένα έχει περίπου 500 θερμίδες.
*Όταν πρόκειται για αποξηραμένα φρούτα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο τρώτε. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως τα καρύδια για να εξισορροπήσετε τις θερμίδες.
- Προστιθέμενη ζάχαρη και συντηρητικά: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιθανό να περιέχουν πρόσθετα συστατικά όπως επιπλέον ζάχαρη. Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα θειώδη άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατήρηση των αποξηραμένων φρούτων, έχουν συνδεθεί με κρίσεις άσθματος και ημικρανίες.
- Λιγότερο υγιεινή επιλογή: Τα αποξηραμένα φρούτα δεν αποτελούν την τέλεια αντικατάσταση των φρέσκων φρούτων. Οι φυτικές ίνες των φρέσκων φρούτων έχουν μεγαλύτερη ακεραιότητα και περιεκτικότητα σε νερό και είναι καλύτερα για την πεπτική σας υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θρεπτικά συστατικά χάνονται κατά τη διαδικασία ξήρανσης.
Ποια αποξηραμένα φρούτα είναι τα καλύτερα;
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή σας.
Μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων | Θερμίδες ανά μερίδα | Ζάχαρη (γραμμάρια) | Φυτικές ίνες (γραμμάρια) |
μάνγκο (1/4 φλιτζάνι) | 80 | 17 | 0,6 |
βερίκοκα (1/4 φλιτζάνι) | 78 | 20 | 2,4 |
δαμάσκηνα (1/4 φλιτζάνι) | 104 | 16 | 3,1 |
σταφίδες (1/4 φλιτζάνι) | 107 | 21 | 1,3 |
χουρμάδες (1 τεμάχιο) | 67 | 16 | 1,6 |
Ανανάς (1/4 φλιτζάνι) | 91 | 20 | 1,3 |
κρανμπερι (1/4 φλιτζάνι) | 85 | 20 | 1,5 |
Πολλά από αυτά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν εξαιρετικά σνακ, ειδικά αν τηρείτε το συνιστώμενο μέγεθος σερβιρίσματος. Τα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για το υψηλό περιεχόμενο ινών τους, μαζί με τους χουρμάδες.