Μπορεί το σκυλί μου να το φάει αυτό; Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται!

Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μεταβολίζουν τα τρόφιμα με διαφορετικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, ορισμένα τρόφιμα που είναι ασφαλή για κατανάλωση από τους ανθρώπους, μπορεί να είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα για τους σκύλους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά ανθρώπινα τρόφιμα που είναι απόλυτα ασφαλή, ακόμη και υγιή για τα σκυλιά να τα τρώνε ως μια περιστασιακή θεραπεία.

1.Καρότα: Ναι

Τόσο τα ωμά όσο και τα μαγειρεμένα καρότα είναι ασφαλή για το σκυλί σας.

Τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Αυτό τα καθιστά ως ένα πολύ υγιεινό σνακ για το σκυλί σας.

Πριν δώσετε τα καρότα στο σκυλί σας, φροντίστε να τα κόψετε σε κομμάτια μεγέθους δαγκώματος για να αποφύγετε το πνιγμό.

2. Κρεμμύδια: Όχι

Δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε κρεμμύδια στο σκυλί σας.

Τα κρεμμύδια περιέχουν μια ένωση που είναι τοξική για τους σκύλους. Μπορεί να βλάψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου σας, μειώνοντας την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο μέσα στο το σώμα. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία.

Η αναιμία στα σκυλιά χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως λήθαργο, αδυναμία, μειωμένη όρεξη και λιποθυμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα σκυλιά με αναιμία μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα συστατικά και οι μορφές των κρεμμυδιών είναι τοξικά για τους σκύλους, ακόμη και τα φύλλα, ο χυμός και οι επεξεργασμένες σκόνες, όπως η σκόνη κρεμμυδιού.

3. Ντομάτες: Οριακά

Είναι εντάξει να δίνετε ντομάτα στον σκύλο σας, αρκεί να είναι ώριμη.

Οι πράσινες ντομάτες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες σολανίνης, οι οποία μπορεί να είναι τοξική για τον άνθρωπο και τα σκυλιά σε μεγάλες ποσότητες .

4. Σκόρδο: Όχι

Δεν πρέπει ποτέ να δίνετε σκόρδο στον σκύλο σας.

Το σκόρδο περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται θειοθειικά, τα οποία είναι τοξικά για τα σκυλιά. Τα θειοθειικά άλατα μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου σας και να οδηγήσουν σε αναιμία. Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια σε σκύλους.

Έτσι, είναι σημαντικό να το αποφεύγετε, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

5. Μπρόκολο: Ναι

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ωμό ή μαγειρεμένο μπρόκολο με μέτρο.

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό χαμηλών θερμίδων που περιέχει υψηλές ποσότητες πολλών θρεπτικών ουσιών, καθιστώντας το ένα πολύ υγιεινό σνακ για το σκυλί σας.

Ωστόσο, το μπρόκολο περιέχει ισοθειοκυανικά, τα οποία είναι ενώσεις που μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας εάν τρώει πάρα πολύ.

6. Μανιτάρια: Ναι

Τα μανιτάρια που αγοράζονται από το κατάστημα, όπως μανιτάρια portobello, είναι ασφαλή για σκύλους.

Ωστόσο, δίνετε στο σκυλί σας μόνο απλά μανιτάρια που δεν έχουν συνδυαστεί με επιπλέον συστατικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε σκύλους.

7. Πατάτες: Ναι

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε μόνο πατάτες που έχουν μαγειρευτεί.

Δεν πρέπει ποτέ να ταΐσετε το σκυλί σας με ακατέργαστες πατάτες. Οι ακατέργαστες πατάτες περιέχουν σολανίνη, μια ένωση που είναι τοξική για τους σκύλους. Οι μαγειρεμένες  πατάτες έχουν μειωμένα επίπεδα σολανίνης.

8. Σταφύλια και σταφίδες: Όχι

Ποτέ δεν πρέπει να ταΐζετε σταφύλια ή σταφίδες στο σκυλί σας.

Τα σταφύλια και οι σταφίδες περιέχουν τοξικές ενώσεις που είναι επιβλαβείς για τα σκυλιά. Έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ταχεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Ακόμη και μικρές ποσότητες σταφυλιών και σταφίδας μπορούν να αρρωστήσουν το σκυλί σας, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να τα αποφεύγετε.

9. Ανανάς: Ναι

Ο φρέσκος ανανάς είναι ασφαλής για τα σκυλιά σε μικρές ποσότητες. Είναι γεμάτος με πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, καθιστώντας το εξαιρετικά θρεπτικό για το σκυλί σας.

Όπως και με άλλα τρόφιμα, τα σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως ναυτία και διάρροια εάν τρώνε πολύ ανανά. Έτσι, είναι καλύτερο να δίνετε στο σκυλί σας μια μικρή ποσότητα κάθε φορά.

10. Καρπούζι: Ναι

Το καρπούζι είναι ασφαλές για τα σκυλιά, αρκεί να μην περιέχει το φλοιό ή τους σπόρους.

Ο φλοιός και οι σπόροι στο καρπούζι μπορεί να είναι ένας κίνδυνος πνιγμού και κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε σκύλους.

Ωστόσο, το καρπούζι από μόνο του είναι μια πολύ υγιεινή τροφή για σκύλους, καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C.

11. Λεμόνια: Όχι

Τα λεμόνια μπορεί να είναι τοξικά για το σκυλί σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φλούδες λεμονιών περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται psoralen, η οποία μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια.

12. Μπανάνες: Ναι

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε μπανάνες με μέτρο.

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ορισμένοι ισχυρίζονται επίσης ότι οι μπανάνες βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας σε σκύλους, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί με επιστημονικά στοιχεία.

13. ​​Φράουλες: Ναι

Το σκυλί σας μπορεί να τρώει φράουλες με μέτρο.

Οι φράουλες είναι μια πολύ υγιή τροφή για τα σκυλιά, καθώς είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

14. Πορτοκάλια: Ναι

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε πορτοκάλια σε μικρές ποσότητες.

Τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική τροφή για τα σκυλιά επειδή είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες.

Ωστόσο, τα πορτοκάλια έχει αναφερθεί ότι προκαλούν στομαχικές διαταραχές σε μερικά σκυλιά, και έτσι πρέπει να τα τρώνε με μέτρο.

15. Μήλα: Ναι

Τα μήλα που έχουν τεμαχιστεί είναι ασφαλή και υγιεινά για τα σκυλιά.

Τα μήλα παρέχουν μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε τους σπόρους των μήλων στο σκύλο σας, καθώς περιέχουν μια χημική ουσία που μπορεί να είναι δηλητηριώδης σε μεγάλες ποσότητες.

16. Κεράσια: Οριακά

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε φρέσκα κεράσια σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέπετε στο σκυλί σας να τρώει κεράσια,  καθώς τα κουκούτσια περιέχουν κυανίδιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες για τα σκυλιά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Τα κεράσια μπορεί επίσης να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια σε σκύλους εάν τρώνε πάρα πολλά.

17. Αβοκάντο: Όχι

Τα αβοκάντο δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται από σκύλους.

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν μια τοξίνη δηλητηριώδη για τα σκυλιά. Μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες και στο θώρακα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες, στέρηση οξυγόνου και ακόμη και θάνατο.

18. Αυγά: Ναι

Τα μαγειρεμένα αυγά είναι απολύτως ασφαλή και θρεπτικά για να τρώνε τα σκυλιά.

Ένα μεσαίο αυγό παρέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς και πολλές πρωτεΐνες. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα αυγά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ναυτίας σε σκύλους, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία περί αυτού.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να δίνετε ωμά αυγά στο σκυλί σας. Τα ωμά αυγά φέρουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας, που μπορεί να κάνει το σκυλί σας άρρωστο.

19. Σολομός: Ναι

Ο μαγειρεμένος σολομός χωρίς κόκαλα είναι ένα ασφαλές και υγιεινό φαγητό για το σκυλί σας.

Ο σολομός είναι μια μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν ο σκυλί σας να διατηρήσει το δέρμα και τη γούνα του υγιή.

Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι μπορεί να περιέχει ένα παράσιτο που είναι γνωστό ότι προκαλεί δηλητηρίαση, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

20. Γαρίδες: Ναι

Μπορείτε να ταΐσετε απλές, μαγειρεμένες γαρίδες στο σκυλί σας.

Η γαρίδα είναι μια υγιεινή τροφή για τα σκυλιά, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.

21. Τυριά: Όριακά

Η κατανάλωση τυριού σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλή για τα περισσότερα σκυλιά.

Λόγω της περιεκτικότητας του τυριού σε λιπαρά και λακτόζη, μερικοί σκύλοι μπορεί να έχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα, όπως πόνο στο στομάχι και διάρροια.

Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα, είναι καλύτερο να εισαγάγετε σιγά σιγά το τυρί στη διατροφή του σκύλου σας.

22. Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Ναι

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι ένα υγιεινό φαγητό που είναι ασφαλές για τα περισσότερα σκυλιά.

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις τροφές για σκύλους, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, την οποία ο σκύλος σας χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει πάντα να αφαιρείτε το κόκκαλο από το κοτόπουλο πριν το δώσετε στο σκυλί σας. Τα οστά κοτόπουλου δημιουργούν κίνδυνο πνιγμού και μπορεί να τρυπήσουν την πεπτική οδό του.

23. Χοιρινό και μοσχάρι: Ναι

Το μαγειρεμένο χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας χωρίς πρόσθετα μπαχαρικά, καρυκεύματα ή σάλτσες είναι ασφαλές για τα σκυλιά.

Οι μεταποιημένες μορφές κρέατος, όπως το ζαμπόν και το μπέικον, δεν πρέπει ποτέ να δίνονται στους σκύλους. Είναι εξαιρετικά υψηλά σε αλάτι, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα σκυλιά.

24. Γάλα: Οριακά

Πρέπει να αποτρέψετε το σκυλί σας να πίνει υπερβολικό γάλα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε σκύλους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χαλαρά κόπρανα, αέρια, έμετο, πόνο στο στομάχι και διάρροια.

Ορισμένα σκυλιά είναι σε θέση να ανέχονται μικρές ποσότητες γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από μερικές κουταλιές της σούπας γάλα την ημέρα.

25. Ψωμί: Ναι

Το απλό άσπρο ή ολικής αλέσεως ψωμί είναι ασφαλές για τα περισσότερα σκυλιά.

Πριν να δώσετε ψωμί στο σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει επιπλέον συστατικά, όπως σταφίδες, τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνητικά επιβλαβή.

Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι το ψωμί, μαζί με άλλα τρόφιμα, προσθέτει επιπλέον θερμίδες στη διατροφή του σκύλου σας και μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους εάν τρώει πάρα πολύ.

26. Ρύζι: Ναι

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε απλό και μαγειρεμένο καφέ ή λευκό ρύζι.

Το ρύζι είναι πολύ εύπεπτο για τα σκυλιά και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πόνο στο στομάχι.

27. Ποπ-κορν: Ναι

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ποπ κορν, εφόσον δεν περιέχουν επιπλέον συστατικά.

Το αλάτι προστίθεται συχνά στο ποπ κορν, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν το σκυλί σας τρώει πάρα πολύ. Το βούτυρο και το λάδι είναι άλλα κοινά συστατικά του ποπ-κορν, τα οποία είναι υψηλά σε λιπαρά και μπορεί να οδηγήσουν σε παγκρεατίτιδα σε σκύλους εάν καταναλώνονται υπερβολικά.

Για αυτούς τους λόγους, είναι καλύτερο να τροφοδοτείτε το σκυλί σας μόνο με απλό ποπ κορν χωρίς πρόσθετα συστατικά.

28Κάσιους: Οριακά

Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη κάσιους από το σκυλί σας.

Τα απλά, αλατισμένα και ψημένα κάσιους είναι ασφαλή για τα περισσότερα σκυλιά. Ωστόσο, τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παγκρεατίτιδα όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Για αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη του σκύλου σας σε ένα ή δύο κάσιους την ημέρα ή λιγότερο.

29. Αμύγδαλα: Οριακά

Είναι καλύτερο να περιορίσετε τα αμύγδαλα από τη διατροφή του σκύλου σας.

Αν και τα απλά, αλατισμένα αμύγδαλα είναι γενικά ασφαλή για τα σκυλιά σε μικρές ποσότητες, είναι δύσκολο για τα σκυλιά να τα χωνέψουν και μπορεί να οδηγήσουν σε έμετο και διάρροια.

Τα αμύγδαλα είναι επίσης υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αύξηση βάρους και παγκρεατίτιδα στα σκυλιά. Εάν τροφοδοτείτε τον σκύλο σας με αμύγδαλα, είναι καλύτερο να του δίνετε πολύ μικρές μερίδες.

30. Φιστίκια: Οριακά

Τα απλά αλατισμένα φιστίκια είναι ασφαλή για τα σκυλιά, σε μικρές πάντα ποσότητες.

Παρόμοια με άλλους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους και στην παγκρεατίτιδα εάν το σκυλί σας τρώει μεγάλες ποσότητες .

31. Αλάτι: Οριακά

Το αλάτι θα πρέπει να περιορίζεται στη διατροφή του σκύλου σας.

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αλάτι ή αφυδάτωση στους σκύλους, που μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και επιληπτικές κρίσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι υψηλές ποσότητες αλατιού μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν πρέπει να ταΐζετε το σκυλί σας με αλμυρά τρόφιμα, όπως τσιπς ή κουλουράκια. Επιπλέον, βεβαιωθείτε πάντα ότι το σκυλί σας έχει πόσιμο νερό, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τη στέρηση.

32. Σοκολάτα: Όχι

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε σοκολάτα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη, δύο διεγερτικά που τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταβολίσουν αποτελεσματικά.

Αν ο σκύλος σας τρώει σοκολάτα, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια και αφυδάτωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Οι λιγότερο γλυκές ποικιλίες σοκολάτας, όπως η σκόνη κακάου και η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, είναι πιο δηλητηριώδεις για σκύλους από ό, τι οι ζαχαρωμένες ποικιλίες, όπως η σοκολάτα γάλακτος.

Ωστόσο, είναι καλό να μην τροφοδοτείτε το σκυλί σας με οποιοδήποτε είδος σοκολάτας.

33. Καφές και τσάι: Όχι

Ο καφές και το τσάι είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη.

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα του σκύλου σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, όπως υπερκινητικότητα, έμετο, διάρροια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, επιληπτικές κρίσεις και τρόμο.

34. Αλκοόλ: Όχι

Τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αιθανόλη. Αυτό προκαλεί κόπωση, έλλειψη συντονισμού, επιληπτικές κρίσεις, έμετο και διάρροια.

Εάν ένα σκυλί καταναλώνει υπερβολικό αλκοόλ, μπορεί να το οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως καρδιακή προσβολή, κώμα και ακόμη και θάνατο.

Τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, όπως τα αλκοολούχα ποτά, τα αρώματα, το στοματικό διάλυμα και τα προϊόντα καθαρισμού, πρέπει πάντα να παραμένουν μακριά από το σκυλί σας.

35. Κανέλα: Οριακά

Η κανέλα είναι μη τοξική για τα σκυλιά, αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένη στη διατροφή του σκύλου σας.

Εάν τα σκυλιά καταναλώνουν κανέλα σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να ερεθιστεί το στόμα και το πεπτικό τους σύστημα. Επιπλέον, εάν ο σκύλος σας εισπνεύσει σκόνη κανέλας, μπορεί να προκληθεί βήχας, πνιγμός και δυσκολίες στην αναπνοή.

Ακόμη και τα τρόφιμα που περιέχουν κανέλα ως συστατικό, όπως τα ψημένα προϊόντα, μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο σκυλί σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *