Μέλι: τα εκπληκτικά του οφέλη στην υγεία μας!

Από τα αρχαία χρόνια, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Είναι πολύ υψηλό σε ωφέλιμες φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το μέλι είναι ιδιαίτερα υγιές όταν χρησιμοποιείται αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% κενές θερμίδες.

  1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Το μέλι είναι ένα γλυκό, παχύ υγρό από τις μέλισσες. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση του εξαρτώνται από τους τύπους λουλουδιών που επισκέπτονται οι μέλισσες.

Διατροφικά, 1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, της γλυκόζης, της μαλτόζης και της σακχαρόζης. Δεν περιέχει σχεδόν καμία φυτική ίνα, λίπος ή πρωτεΐνη.

Περιέχει επίσης ίχνη ποσότητας (κάτω του 1% του RDA) αρκετών βιταμινών και ανόργανων ουσιών, αλλά θα πρέπει να τρώτε πολλά κιλά για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι το περιεχόμενο σε βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Οι σκουρόχρωμοι τύποι τείνουν να είναι ακόμη υψηλότεροι σε αυτές τις ενώσεις από τους ανοιχτόχρωμους.

  1. Το υψηλής ποιότητας μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το υψηλής ποιότητας μέλι περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν φαινόλες, ένζυμα και ενώσεις όπως φλαβονοειδή και οργανικά οξέα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία των ματιών.

  1. Το μέλι είναι “λιγότερο κακό” από τη ζάχαρη για τους διαβητικούς

Τα στοιχεία για το μέλι και τον διαβήτη είναι μικτά. Από τη μία πλευρά, μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που είναι συνήθεις στους διαβητικούς. Για παράδειγμα, μειώνει τη χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια και τη φλεγμονή και αυξάνει την HDL (την “καλή”) χοληστερόλη.

Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι όσο η ραφιναρισμένη ζάχαρη. Έτσι, ενώ το μέλι μπορεί να είναι «λιγότερο κακό» από ό, τι η ραφιναρισμένη ζάχαρη για τους διαβητικούς, εξακολουθεί να είναι κάτι που οι διαβητικοί πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο.

Στην πραγματικότητα, οι διαβητικοί είναι καλύτερο να ελαχιστοποιούν όλες τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

  1. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και το μέλι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με την ελάττωση της πίεσης του αίματος.

Μελέτες τόσο σε αρουραίους όσο και σε ανθρώπους έχουν δείξει μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση μελιού.

  1. Το μέλι βοηθά επίσης στη βελτίωση της χοληστερόλης

Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση και τη λιπαρή συσσώρευση στις αρτηρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Μειώνει τη ολική και την LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας σημαντικά την HDL (“καλή”) χοληστερόλη.

  1. Το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια του αίματος αποτελούν έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης ένα βασικό σημάδι της αντίστασης στην ινσουλίνη, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα του διαβήτη τύπου 2.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τείνουν να αυξάνονται με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κανονική κατανάλωση μελιού με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

  1. Τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με άλλες ωφέλιμες επιδράσεις στην καρδιακή υγεία

Και πάλι, το μέλι είναι μια πλούσια πηγή φαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων. Πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βοηθούν τις αρτηρίες στην καρδιά να διασταλούν, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς αυτήν. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, μία μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι το μέλι προστατεύει την καρδιά από το οξειδωτικό στρες.

  1. Το μέλι προωθεί την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων

Η εφαρμογή του μελιού στο δέρμα έχει χρησιμοποιηθεί για να επουλώσει πληγές και εγκαύματα από την αρχαία Αίγυπτο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως και σήμερα.

Σε μια ανασκόπηση από το 2015, αξιολογήθηκαν 26 μελέτες για το μέλι και την περιποίηση των πληγών. Αυτή έδειξε ότι είναι αποτελεσματική στην θεραπεία εγκαυμάτων και τραυμάτων που έχουν μολυνθεί μετά από χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπευτικές του δυνάμεις προέρχονται από τα αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του, καθώς και από την ικανότητά του να θρέφει τον περιβάλλοντα ιστό.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, οι αιμορροΐδες και οι πληγές του έρπητα.

  1. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του βήχα

Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Ωστόσο, τα φάρμακα για τον βήχα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά και μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μέλι μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι λειτουργεί ακόμη καλύτερα από κοινά φάρμακα για το βήχα.

Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους, λόγω του κινδύνου εμφάνισης αλλαντίασης.

  1. Είναι νόστιμο, αλλά ακόμα υψηλό σε θερμίδες και ζάχαρη

Το μέλι είναι μια νόστιμη, πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από τη ζάχαρη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα εμπορικό σήμα υψηλής ποιότητας, επειδή μερικά από τα κατώτερης ποιότητας μπορεί να έχουν προσμίξεις με σιρόπι.

Τα οφέλη από το μέλι είναι πιο έντονα όταν αντικαθιστά ένα άλλο μη υγιεινό γλυκαντικό. Παρόλα αυτά λάβετε υπόψη ότι πρέπει να καταναλώνεται μόνο με μέτρο, καθώς εξακολουθεί να είναι υψηλό σε θερμίδες και ζάχαρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *