11 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε για να χάσουμε βάρος!

Τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στο βάρος μας. Μερικά τρόφιμα βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ άλλα, όπως τα επεξεργασμένα και εξευγενισμένα προϊόντα, μπορούν να μας κάνουν να κερδίσουμε βάρος.

Εδώ είναι 11 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

1. Τηγανιτές πατάτες και πατατάκια

Ολόκληρες οι πατάτες είναι υγιεινές και μας γεμίζουν, αλλά οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια δεν είναι. Έχουν πολύ υψηλές θερμίδες και είναι εύκολο το να τρώμε πάρα πολλά από αυτά.

Σε μελέτες παρατήρησης, η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα τσιπς πατάτας ανά μερίδα μπορούν να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Επιπλέον, ψημένες ή τηγανητές πατάτες μπορεί να περιέχουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο, που ονομάζονται ακρυλαμίδια. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να τρώμε απλές, βραστές πατάτες.

  1. Ζαχαρούχα ποτά

Τα ποτά με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Συνδέονται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους και μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Ακόμα κι αν τα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες, ο εγκέφαλός μας δεν τα καταγράφει σαν στερεό φαγητό. Με αυτό τον τρόπο, οι θερμίδες  της ζάχαρης δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις . Αντ ‘αυτού, καταλήγουμε στο να  προσθέτουμε αυτές τις εξτρά θερμίδες στην καθημερινή μας πρόσληψη.

Αν σκέφτεστε σοβαρά την απώλεια βάρους, σκεφτείτε να εγκαταλείψετε εντελώς τα γλυκά ποτά.

  1. Λευκό ψωμί

Το άσπρο ψωμί είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένο και συχνά περιέχει πολλή ζάχαρη. Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας..

Μια μελέτη σε 9.267 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση δύο φετών(120 γραμμάρια) άσπρου ψωμιού ανά ημέρα συνδέεται με 40% μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε αυτού του είδους τα αρτοσκευάσματα από σπόρους πλούσιους σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι όλα τα ψωμιά σιταριού περιέχουν γλουτένη.

  1. Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων

Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων  στο σούπερ μάρκετ έχουν ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά με τους φυσικούς  χυμούς, καθώς μεταποιούνται σε μεγάλο βαθμό και φορτώνονται με ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, μπορούν να περιέχουν την ίδια ζάχαρη και θερμίδες με τα αναψυκτικά, αν όχι περισσότερο.

Επίσης, ο χυμός φρούτων δεν έχει συνήθως φυτικές ίνες και δεν απαιτεί μάσημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στην πληρότητα με το πορτοκάλι, καθιστώντας εύκολη την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τους χυμούς φρούτων και τρώτε ολόκληρα τα φρούτα.

6.Γλυκά, Μπισκότα και κέικ

Τα γλυκά, τα μπισκότα και τα κέικ είναι γεμάτα με ανθυγιεινά συστατικά όπως η προστιθέμενη ζάχαρη και το εκλεπτυσμένο αλεύρι. Μπορούν επίσης να περιέχουν τεχνητά trans-λίπη, τα οποία είναι πολύ επιβλαβή και συνδέονται με πολλές ασθένειες.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση βάρους, είναι ότι δεν μας γεμίζουν και πιθανότατα να πεινάσουμε πολύ γρήγορα αφότου φάμε αυτά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και  χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό, επιλέξτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας.

  1. Μερικοί τύποι αλκοόλ (ειδικά μπύρας)

Το αλκοόλ παρέχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, ή περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για το αλκοόλ και την αύξηση βάρους δεν είναι σαφή. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο φαίνεται να είναι καλή και συνδέεται στην πραγματικότητα με τη μείωση της αύξησης βάρους. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με αυξημένη αύξηση βάρους.

Ο τύπος αλκοόλ έχει επίσης σημασία. Η μπύρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, αλλά η κατανάλωση κρασιού σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική.

  1. Παγωτό

Το παγωτό είναι απίστευτα νόστιμο, αλλά πολύ ανθυγιεινό. Έχει υψηλές θερμίδες και οι περισσότεροι τύποι είναι γεμάτοι με ζάχαρη.

Μια μικρή μερίδα παγωτού είναι ωραία κάθε μέρα, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην ποσότητα, καθώς είναι πολύ εύκολο να καταναλώσουμε τεράστια ποσά.

Σκεφθείτε να φτιάξετε το δικό σας παγωτό, χρησιμοποιώντας λιγότερη ζάχαρη και υγιεινότερα συστατικά όπως το γιαούρτι και τα φρούτα.

  1. Πίτσα

Η πίτσα είναι ένα πολύ δημοφιλές γρήγορο φαγητό. Ωστόσο, οι εμπορικά παρασκευασμένες πίτσες είναι επίσης πολύ ανθυγιεινές. Είναι εξαιρετικά υψηλές σε θερμίδες και συχνά περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά όπως επεξεργασμένο αλεύρι και κρέας.

Αν θέλετε να απολαύσετε ένα κομμάτι πίτσα, δοκιμάστε να το φτιάξετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας υγιεινότερα υλικά. Η σπιτική σάλτσα πίτσας είναι επίσης υγιέστερη, καθώς οι ποικιλίες στα σούπερ μάρκετ μπορούν να περιέχουν πολλά ζάχαρα.

  1. Καφές υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες

Ο καφές περιέχει αρκετές βιολογικά δραστικές ουσίες και κυρίως καφεΐνη. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας και να αυξήσουν την καύση λίπους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, τα αρνητικά αποτελέσματα της προσθήκης ανθυγιεινών συστατικών όπως η τεχνητή κρέμα και η ζάχαρη αντισταθμίζουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

Ο καφές υψηλής θερμιδικής αξίας δεν είναι στην πραγματικότητα καλύτερος από τα αναψυκτικά, καθώς είναι και αυτός φορτωμένος με κενές θερμίδες.

Αν σας αρέσει ο καφές και προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι καλύτερο να επιλέγετε τον απλό, μαύρο καφέ. Απλά αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης, κρέμας υψηλής θερμιδικής αξίας και άλλων ανθυγιεινών συστατικών.

11. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη

Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι ίσως το χειρότερο πράγμα στη σύγχρονη διατροφή. Τα υπερβολικά ποσά έχουν συνδεθεί με ορισμένες από τις πιο σοβαρές ασθένειες στον κόσμο σήμερα.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προσφέρουν συνήθως τόνους κενών θερμίδων. Παραδείγματα τροφίμων που μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης περιλαμβάνουν τα δημητριακά για το πρωινό με ζάχαρη, ράβδοι granola και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με γεύσεις  φρούτων.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγετε τρόφιμα “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά” ή “χωρίς λιπαρά”, καθώς οι κατασκευαστές προσθέτουν συχνά πολλή ζάχαρη για να καλύψουν τη γεύση που χάνεται όταν αφαιρείται το λίπος.

Συμπερασματικά, τα χειρότερα τρόφιμα για την απώλεια βάρους είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά φορτώνονται συνήθως με προστιθέμενη ζάχαρη, εξευγενισμένα σιτηρά ή / και προστιθέμενα λίπη.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό, διαβάστε την ετικέτα. Ωστόσο, προσέξτε τα διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη και τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς υγείας.

Επίσης, είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων. Μερικά υγιεινά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, τα αποξηραμένα φρούτα και το τυρί έχουν υψηλές θερμίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *