Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά της άνοιξης!

Ο χειμώνας πέρασε και είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να υποδεχτούμε μια άλλη εποχή νόστιμων εαρινών προϊόντων. Η άνοιξη, εκτός από ευχάριστο κλίμα, φέρνει μαζί της πολλά νόστιμα λαχανικά και φρούτα, τα οποία μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που ωφελούν την υγεία, αλλά βοηθούν να ρυθμιστεί και το βάρος πριν το καλοκαίρι.

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά που εμπλουτίζουν τα πιάτα μας αυτή την εποχή:

  1. Σπαράγγια

Δεν είναι μόνο νόστιμα και εύκολα να μαγειρευτούν, αλλά είναι και γεμάτα με οφέλη για την υγεία. Έρχονται σε λευκές, πράσινες και μωβ ποικιλίες και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, C, E και Κ.

  1. Κολοκυθάκια

Το μικρό αυτό λαχανικό που έρχεται στα πιάτα μας μαζί με την άνοιξη, εκτός του ότι πολύ γευστικό, έχει σημαντική αξία για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην αποφυγή πολλών ασθενειών. Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό, καθώς και σε μαγγάνιο, που ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους συνεισφέροντας θετικά σε μια πληθώρα φυσιολογικών λειτουργιών

  1. Αγκινάρες

.Oι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο λαχανικό και παράλληλα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνης Α, Β6 και C σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Διακρίνονται για την αντικαρκινική  τους δράση, την ικανότητα τους να μειώνουν τη χοληστερόλη και τα οφέλη τους στο πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα οστά.

  1. Αβοκάντο

Ο καρπός του αβοκάντο είναι γεμάτος από 20 σημαντικές για τον οργανισμό μας βιταμίνες κυρίως από τις K, C, B, και E και ιχνοστοιχεία. Είναι επιπλέον γεμάτο απο υγιή λίπη και περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, βοηθώντας σας να απορροφήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από άλλα λαχανικά. Τέλος είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση.

  1. Φράουλες

Το δημοφιλές αυτό φρούτο είναι γλυκό, χυμώδες και γεμάτο θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, παρόλο το σχετικά μικρό θερμιδικό του περιεχόμενο. Είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Δεν είναι όμως μόνο ο καρπός νόστιμος, αλλά και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο και υγιεινό τσάι!

  1. Μούρα

Τα μούρα μπορούμε να τα βρούμε καθ’ όλη την διάρκεια της άνοιξης. Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική τους αξία, ενισχύουν την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

  1. Αρακάς

Μπορεί να υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κατεψυγμένος, η άνοιξη είναι η εποχή που μπορούμε να βρούμε φρέσκο αρακά. Αποτελεί μια θαυμαστή τροφή για την υγεία μας καθώς είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα περιέχει βιταμίνη Α και Κ, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για υγιή όραση και τα οστά, ενώ είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *