Αλλεργίες σε τρόφιμα: Ποιες είναι οι πιο κοινές;

Οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, επηρεάζοντας το 5% περίπου των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και το 4% των εφήβων και των ενηλίκων. Μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, επειδή οι εκδηλώσεις επηρεάζουν διάφορα σωματικά συστήματα και αποτελούν αποκρίσεις  του οργανισμού που προέρχονται από έναν ανοσολογικό μηχανισμό.  Αυτό οδηγεί συχνά τους ανθρώπους με τροφικές αλλεργίες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο.

Γιατί; Επειδή οκτώ δημοφιλή τρόφιμα είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το 90 τοις εκατό των τροφικών αλλεργιών και το τρομακτικό είναι ότι όλες οι τροφικές αλλεργίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Η μόνη αληθινή θεραπεία για μια τροφική αλλεργία είναι να αποφύγετε εντελώς το αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο όταν είστε αλλεργικοί σε τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως όπως το γάλα, τα αυγά και το σιτάρι. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις με  την ίδια διατροφική αξία στην αγορά.

Ποιες είναι οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες;

 1. Γάλα     

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα παρατηρείται συχνότερα σε μωρά και μικρά παιδιά, ειδικά όταν έχουν εκτεθεί σε πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος πριν από την ηλικία των έξι μηνών. Είναι μια από τις πιο συχνές παιδικές αλλεργίες, που επηρεάζουν το 2-3% των μωρών και των παιδιών. Ωστόσο, περίπου το 90% των παιδιών θα ξεπεράσουν την κατάσταση έως ότου φτάσουν τα τρία, καθιστώντας το πολύ λιγότερο κοινό στους ενήλικες.

Η αλλεργία του γάλακτος αγελάδας μπορεί να συμβεί και στις δύο μορφές IgE και μη IgE, αλλά οι αλλεργίες στο γάλα της αγελάδας IgE είναι οι πιο συχνές και ενδεχομένως οι πιο σοβαρές.

Τα παιδιά ή οι ενήλικες με αλλεργία με IgE τείνουν να έχουν αντίδραση μέσα σε 5-30 λεπτά από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Παρουσιάζονται συμπτώματα όπως οίδημα, εξάνθημα, κνίδωση, έμετος και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφυλαξία.

Μια αλλεργία εκτός της IgE έχει συνήθως περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο όπως έμετο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καθώς και φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου.

Αν γίνει η διάγνωση της αλλεργίας, η μόνη θεραπεία είναι να αποφευχθεί το αγελαδινό γάλα και τα τρόφιμα που το περιέχουν. Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν:

 • Γάλα
 • Σκόνη γάλακτος
 • Τυρί
 • Βούτυρο
 • Μαργαρίνη
 • Γιαούρτι
 • Κρέμα
 • Παγωτό
 1. Αυγά

Τα αυγά είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα παρασκευασμένων προϊόντων διατροφής, οπότε η αποφυγή των αυγών μπορεί να είναι δύσκολη. Για τα άτομα με αλλεργία στα αυγά, είναι σημαντικό να κατανοούν τις πιθανότητες ακούσιας έκθεσης μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όπου προετοιμάζονται ή σερβίρονται τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των αρτοποιείων. Επιπλέον, τα λευκά αυγά και τα κελύφη χρησιμοποιούνται ως διαυγαστικοί παράγοντες και μπορούν να βρεθούν σε στικ, κρασί, αλκοολούχα ποτά και ποτά καφέ. Τα λευκά αυγά χρησιμοποιούνται επίσης ως πλυντήριο για προϊόντα αρτοποιίας.

Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία τροφικής αλλεργίας στα παιδιά. Ωστόσο, το 68% των παιδιών που είναι αλλεργικά στα αυγά θα ξεπεράσουν την αλλεργία τους από τη στιγμή που γίνουν 16.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πεπτικό άγχος, όπως πόνος στο στομάχι
 • Δερματικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση ή εξάνθημα
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Αναφυλαξία (η οποία είναι σπάνια)

Είναι ενδιαφέρον ότι είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στα ασπράδια αυγών, αλλά όχι στους κρόκους και αντίστροφα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες στα ασπράδια και στους κρόκους αυγών διαφέρουν ελαφρώς. Ωστόσο, οι περισσότερες πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία εντοπίζονται στα ασπράδια αυγών.

Όπως και άλλες αλλεργίες, η θεραπεία για μια αλλεργία στα αυγά είναι μια δίαιτα χωρίς αυτά. Ωστόσο, μπορεί να μην χρειαστεί να αποφύγετε όλα τα τρόφιμα που σχετίζονται με τα αυγά, καθώς μετά από θερμική επεξεργασία μπορεί να αλλάξει το σχήμα των πρωτεϊνών που προκαλούν την αλλεργία. Αυτό μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας από το να τα δει ως επιβλαβή, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αντίδραση.

 1. Ξηροί καρποί

Είναι μια πολύ κοινή αλλεργία στα τρόφιμα που πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Ορισμένα παραδείγματα των καρπών με κέλυφος περιλαμβάνουν:

 • Βραζιλιάνικα φυστίκια
 • Αμύγδαλα
 • Κάσιους
 • Macadamia καρύδια
 • Φιστίκια
 • Καρύδια

Τα άτομα με αλλεργία στα δέντρα με καρπούς θα είναι επίσης αλλεργικά στα τρόφιμα που παράγονται με αυτά, όπως οι ξηροί καρποί και τα έλαια τους.

Συνιστάται να αποφεύγονται όλα τα είδη καρπών με κέλυφος, ακόμη και αν είναι αλλεργικοί μόνο σε έναν ή δύο τύπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν είστε αλλεργικοί σε ένα είδος καρπού, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργίας  και σε άλλα είδη καρπών. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να αποφεύγετε όλα τα είδη, παρά μόνο ένα ή δύο τύπους.

Σε αντίθεση με κάποιες άλλες αλλεργίες, μια αλλεργία στους καρπούς αυτούς είναι συνήθως μια κατάσταση ζωής και μπορεί επίσης να είναι πολύ σοβαρές, σχετιζόμενες με αναφυλαξία.

 1. Φιστίκια

Όπως και με μια αλλεργία στα καρύδια, οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι πολύ συχνές και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι δύο συνθήκες θεωρούνται ξεχωριστές, καθώς τα φιστίκια είναι  θεωρούνται όσπρια. Ωστόσο, αυτοί με αλλεργίες σε φιστίκια είναι συχνά επίσης αλλεργικοί στους καρπούς με κέλυφος.

Ενώ ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια αλλεργία στα φιστίκια δεν είναι γνωστός, πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών σε φιστίκια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Εξαιτίας αυτού, θεωρείται ότι η εισαγωγή φιστικιών μέσω της δίαιτας μιας μητέρας που θηλάζει ή κατά τον απογαλακτισμό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στα φιστίκια.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια επηρεάζουν περίπου το 4-8% των παιδιών και το 1-2% των ενηλίκων. Επί του παρόντος, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η πλήρης αποφυγή των φιστικιών και των προϊόντων που περιέχουν φιστίκια.

 1. Οστρακοειδή

Στην οικογένεια οστρακοειδών περιλαμβάνονται:

 • Γαρίδες
 • Καραβίδες
 • Αστακός
 • Καλαμάρι
 • Φεστόνι

Η πιο κοινή αιτία της αλλεργίας σε θαλασσινά είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπομυοσίνη. Άλλες πρωτεΐνες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση μιας ανοσοαπόκρισης είναι η κινάση αργινίνης και η ελαφριά αλυσίδα της μυοσίνης.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας των οστρακοειδών συνήθως γίνονται γρήγορα αντιληπτά και είναι παρόμοια με άλλες αλλεργίες τροφίμων IgE.

Ωστόσο, μια πραγματική αλλεργία στα θαλασσινά μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διακριθεί από μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε μια μολυσματική ουσία των θαλασσινών, όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί ή τα παράσιτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, καθώς και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως εμετός, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Η αλλεργία των οστρακοειδών δεν επιλύεται  με την πάροδο του χρόνο. Έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι  που είναι αλλεργικοί πρέπει να αποκλείουν όλα τα οστρακοειδή από τη διατροφή τους για να αποφύγουν μια αλλεργική αντίδραση.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και οι ατμοί από το μαγείρεμα των οστρακοειδών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία στα οστρακοειδή σε όσους είναι αλλεργικοί. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι συμβουλεύονται επίσης να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε θαλασσινά όταν μαγειρεύονται.

 1. Σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι είναι μια αλλεργική αντίδραση σε μία από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτό.

Όπως και άλλες αλλεργίες, μια αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, κνίδωση, έμετο, εξάνθημα, οίδημα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία. Συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη και τη μη-κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία μπορεί να έχει παρόμοια πεπτικά συμπτώματα.

Ωστόσο, μια πραγματική αλλεργία στο σιτάρι προκαλεί μια ανοσοαπόκριση σε μία από τις εκατοντάδες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι σοβαρή και μερικές φορές μοιραία.

Από την άλλη πλευρά, η κοιλιοκάκη και η μη-κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Προκαλούνται από μια μη φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη – τη γλουτένη – που υπάρχει επίσης στο σίτο. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε μη-κοιλιοκάκη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν το σιτάρι και άλλους σπόρους που περιέχουν τη γλουτένη.

Τα άτομα με αλλεργία σε σίτο πρέπει να αποφεύγουν μόνο το σιτάρι και μπορούν να ανεχθούν γλουτένη από σπόρους που δεν περιέχουν σίτο. Η μόνη θεραπεία είναι η αποφυγή προϊόντων που περιέχουν σιτάρι.

 1. Σόγια

Οι αλλεργίες σόγιας επηρεάζουν περίπου το 0,4% των παιδιών και παρατηρούνται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά κάτω των τριών ετών. Ωστόσο, περίπου το 70% των παιδιών που είναι αλλεργικά στη σόγια ξεπερνούν την αλλεργία.

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ένα κνησμώδες, ταλαιπωρημένο στόμα και ρινική καταρροή μέχρι εξάνθημα και άσθμα ή δυσκολίες στην αναπνοή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αλλεργία σόγιας μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένας μικρός αριθμός παιδιών που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα είναι επίσης αλλεργικά στη σόγια.

Οι κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες από σόγια περιλαμβάνουν σόγια και προϊόντα σόγιας όπως το γάλα σόγιας ή τη σάλτσα σόγιας. Δεδομένου ότι η σόγια βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων. Όπως και στις άλλες αλλεργίες, η μόνη θεραπεία για την αλλεργία από σόγια είναι η αποφυγή της.

 1. Ψάρια

Οι αλλεργίες των ψαριών είναι συχνές και επηρεάζουν έως και περίπου το 2% των ενηλίκων.

Σε αντίθεση με άλλες αλλεργίες, δεν είναι ασυνήθιστο να έρθει στην επιφάνεια μια αλλεργία ψαριών αργότερα στη ζωή, με το 40% των ανθρώπων να αναπτύσσουν την αλλεργία ως ενήλικες.

Όπως μια αλλεργία στα οστρακοειδή, μια αλλεργία στα ψάρια μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο εμετός και η διάρροια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστεί αναφυλαξία.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, μια αλλεργία των ψαριών συγχέεται μερικές φορές για μια αντίδραση σε έναν μολυσματικό παράγοντα στα ψάρια, όπως τα βακτήρια, οι ιοί ή οι τοξίνες .

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα οστρακοειδή και τα ψάρια με πτερύγια δεν φέρουν τις ίδιες πρωτεΐνες, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή μπορεί να μην είναι αλλεργικοί στα ψάρια. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με αλλεργία στα ψάρια είναι αλλεργικοί σε ένα ή περισσότερα είδη ψαριών.

Οι 8 τροφικές αλλεργίες που περιγράφονται παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες.

Οι λιγότερο συνήθεις τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από τον ήπιο κνησμό των χειλιών και του στόματος (γνωστός ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας) έως σε απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία.

Κάποιες λιγότερο κοινές τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν αλλεργίες σε:

 • Λιναρόσπορο
 • σπόρο σουσαμιού
 • Ροδάκινο
 • Μπανάνα
 • Αβοκάντο
 • ακτινίδια
 • Φρούτο του πάθους
 • Σέλινο
 • Σκόρδο
 • Σπόρους μουστάρδας
 • Γλυκάνισο
 • Χαμομήλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *