Αλκοόλ και υγεία: Θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία!

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με μηνύματα σχετικά με το αλκοόλ. Αφενός, οι μετριασμένες ποσότητες έχουν συνδεθεί με τα οφέλη για την υγεία. Από την άλλη, είναι εθιστικό και εξαιρετικά τοξικό – ειδικά όταν πίνετε πολύ.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις στην υγεία  του αλκοόλ ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και εξαρτώνται από την ποσότητα και τον τύπο του αλκοόλ που καταναλώνεται.

Τι είναι αλκοόλ; Το κύριο ψυχοδιεγερτικό συστατικό στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αναφέρεται γενικά ως “αλκοόλ”. Μπορεί να έχει ισχυρά αποτελέσματα στην ψυχική σας κατάσταση. Το αλκοόλ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ψυχοδιεγερτικές ουσίες στον κόσμο. Μπορεί να έχει ισχυρά αποτελέσματα στη διάθεσή σας και στην ψυχική σας κατάσταση. Μειώνοντας τον αυτοέλεγχο και τη συστολή, το αλκοόλ μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργούν χωρίς αναστολή. Ταυτόχρονα, εμποδίζει την κρίση και προάγει άλλοτε περίεργες συμπεριφορές. Μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν μικρές ποσότητες κάθε φορά, ενώ άλλοι τείνουν να φτάνουν στο μεθύσι.

Ο ρόλος του ήπατος σας

Το ήπαρ σας είναι ένα αξιόλογο όργανο με εκατοντάδες βασικές λειτουργίες.

Ένας από τους κύριους ρόλους του είναι να εξουδετερώνει τις διάφορες τοξικές ουσίες που καταναλώνετε. Για το λόγο αυτό, το συκώτι σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε βλάβες λόγω πρόσληψης αλκοόλ .

Το αλκοόλ μεταβολίζεται από το ήπαρ και η συχνή πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας.

Η αιθανόλη μειώνει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων – μια βραχυπρόθεσμη επίδραση που είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα της μέθης.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μερική απώλεια μνήμης ή αμνησία κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι μόνο προσωρινές, αλλά η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλό σας, που συχνά οδηγούν σε μειωμένη λειτουργία του.

Κατάθλιψη

Η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεκινήσουν να κάνουν κατάχρηση οινοπνεύματος εξαιτίας της κατάθλιψης ή να υποφέρουν από κατάχρηση αλκοόλ.

Ενώ η πρόσληψη αλκοόλ και η κατάθλιψη φαίνεται να αυξάνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο ο ένας του άλλου, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι ο ισχυρότερος αιτιώδης παράγοντας.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει λίγες ώρες ανακούφισης, στη συνέχεια όμως θα επιδεινώσει τη συνολική ψυχική υγεία και θα ανάψει τη σπίθα που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Στην πραγματικότητα, επειδή η βαριά κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντική αιτία κατάθλιψης σε ορισμένα άτομα, η υποκείμενη αλκοολική κατάχρηση οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις.

Σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό  είναι η δεύτερη πηγή πρόσληψης θερμίδων μετά το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, σε 1 γραμμάριο αλκοόλ περιέχονται 7 θερμίδες, πολύ περισσότερες δηλαδή σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Ωστόσο, μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και βάρους έχουν δώσει ασυνεπή αποτελέσματα . Φαίνεται ότι οι συνήθειες και οι προτιμήσεις του ποτού μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Για παράδειγμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένο κέρδος βάρους, ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κέρδος βάρους .

Στην πραγματικότητα – Ενώ η κατανάλωση μπύρας μπορεί να προκαλέσει τακτικά αύξηση του σωματικού βάρους – η κατανάλωση κρασιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους .

Υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία.

Πρόκειται για μια ευρεία κατηγορία ασθενειών, οι πιο κοινές από τις οποίες είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακών παθήσεων είναι πολύπλοκη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η έντονη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τις ευεργετικές συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης οινοπνεύματος. Έτσι μπορεί να:

  • Αυξήσει την “καλή” χοληστερόλη HDL στην κυκλοφορία του αίματός σας .
  • Μειώσει την αρτηριακή πίεση, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .
  • Μειώσει τη συγκέντρωση του ινωδογόνου στο αίμα σας – μια ουσία που συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων αίματος .
  • Μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη, ενός άλλου σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .
  • Μειώσει προσωρινά το άγχος και το στρές.

Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να την αυξήσει.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 πλήττει περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού .

Χαρακτηρισμένος  από ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από μια μειωμένη πρόσληψη γλυκόζης ή σακχάρου αίματος από τα κύτταρα σας – ένα φαινόμενο γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, καταπολεμώντας τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη .

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ με γεύματα μπορεί να μειώσει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά 16-37% περισσότερο από το νερό. Το σάκχαρο του αίματος μεταξύ των γευμάτων – γνωστό ως γλυκόζη αίματος νηστείας – μπορεί επίσης να μειωθεί.

Στην πραγματικότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, ενισχύοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα από τα κύτταρα σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ο κίνδυνος σας αυξάνεται.

Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του στόματος και του λαιμού.

Τα κύτταρα που φέρουν το στόμα και ο λαιμός σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ.

Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ – μέχρι ένα ποτό ανά ημέρα – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λαιμού κατά 20% .

Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο καταναλώνετε. Περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα φαίνεται να προκαλούν την πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου καρκίνου του στόματος και του λαιμού, καθώς και αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Κίνδυνοι του εθισμού

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από το αλκοόλ, ή αλκοολισμό, σε άτομα με προδιάθεση.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προδιαθέσουν τους ανθρώπους στην προβληματική κατανάλωση όπως το οικογενειακό ιστορικό, το κοινωνικό περιβάλλον, η ψυχική υγεία και η γενετική.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλκοολικής εξάρτησης, που χαρακτηρίζονται από πόθους αλκοόλ, αδυναμία αποχής ή απώλεια αυτοέλεγχου κατά την κατανάλωση αλκοόλ.

Κατά κανόνα, εάν το αλκοόλ επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής σας, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την εξάρτηση από το αλκοόλ ή τον αλκοολισμό.

Η κατάχρηση είναι καταστροφική για την υγεία

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι η πιο κοινή μορφή κατάχρησης ναρκωτικών.

Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, επηρεάζοντας ολόκληρο το σώμα σας και προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ – συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης – εγκεφαλική βλάβη, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, καρκίνο και λοιμώξεις.

Η χρόνια αλκοολική κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο σώμα και τον εγκέφαλό σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Ποιο είδος αλκοολούχου ποτού είναι καλύτερο;

Αυτό που πίνεις έχει λιγότερη σημασία από την ποσότητα που καταναλώνεις.

Ωστόσο, ορισμένα αλκοολούχα ποτά είναι καλύτερα από άλλα.

Το κόκκινο κρασί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό επειδή είναι πολύ υψηλό σε υγιή αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, το κόκκινο κρασί συνδέεται με περισσότερα οφέλη για την υγεία από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων δεν παρέχει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί προβλήματα υγείας – ανεξάρτητα από τον τύπο ποτού.

Πόσο είναι πάρα πολύ;

Οι συστάσεις για την πρόσληψη αλκοόλ βασίζονται συνήθως στον αριθμό των συνήθων ποτών ανά ημέρα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι χαρακτηρίζει ως «πρότυπο ποτό».

Η μέτρια κατανάλωση ποτών ορίζεται ως ένα πρότυπο ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες, ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως περισσότερα από τρία ποτά ανά ημέρα για τις γυναίκες και τέσσερα για τους άνδρες.

Τα πρότυπα κατανάλωσης είναι επίσης σημαντικά. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια μορφή κατάχρησης αλκοόλ και μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Συνολικά, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης του αλκοόλ κυμαίνονται από το θετικό αντίκτυπο της ευημερία σας έως την καταστροφή της υγείας σας.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων – ειδικά του ερυθρού οίνου – συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά, η κατάχρηση αλκοόλ και η εξάρτηση από το αλκοόλ συνδέονται με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Εάν σας αρέσει το αλκοόλ και δεν υπερβάλετε, δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος για να το αποφύγετε. Απλώς λάβετε υπόψη ότι ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αυξηθεί – ανεξάρτητα από το πόσο πίνετε.

Ωστόσο, εάν τείνετε να πίνετε υπερβολικά ή παρατηρήσετε ότι το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα στη ζωή σας, θα πρέπει να το αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επειδή η επίδραση του οινοπνεύματος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο, είναι καλό για κάποιους και καταστροφικό για κάποιους άλλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *