Νηστεία – Οφέλη για την υγεία υποστηριζόμενα από την επιστήμη!

Παρά την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς της, η νηστεία χρονολογείται από αιώνες και παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες.

Ορίζεται ως η αποχή από ορισμένα τρόφιμα ή ποτά για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι νηστείας.

Η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από την αυξημένη απώλεια βάρους έως την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου:

  1. Προωθεί τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη.

Η μείωση της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος σε αυτήν, επιτρέποντάς της να μεταφέρει γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος σας στα κύτταρα σας πιο αποτελεσματικά. Σε συνδυασμό με τις πιθανότητες ελάττωσης του σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε σταθερό.

Λάβετε υπόψη ότι μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου διαφορετικά για τους άνδρες και τις γυναίκες.

  1. Προωθεί την καλύτερη υγεία καταπολεμώντας την φλεγμονή

Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση λοιμώξεων, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας.

Έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής και να συμβάλει στην καλύτερη υγεία.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία θανάτου ανά τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 31,5% των θανάτων παγκοσμίως .

Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ενσωμάτωση της νηστείας στη ρουτίνα σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς.

  1. Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αποτρέψει τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία θα μπορούσε να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Επειδή η νηστεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Συγκεκριμένα, μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η νηστεία μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση των επιδράσεων της νηστείας στη λειτουργία του εγκεφάλου στους ανθρώπους.

  1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους με τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την ενίσχυση του μεταβολισμού

Πολλοί καταφεύγουν στη  νηστεία καθώς ψάχνουν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά.

Θεωρητικά, η αποχή από ορισμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η βραχυχρόνια νηστεία μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό αυξάνοντας τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης του νευροδιαβιβαστή, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, η νηστεία βρέθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική από τον περιορισμό των θερμίδων, στην αύξηση της απώλειας λίπους ενώ διατηρεί ταυτόχρονα τον μυϊκό ιστό.

  1. Αυξάνει την έκκριση ορμονικής ανάπτυξης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη μυϊκή δύναμη

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) είναι ένας τύπος πρωτεϊνικής ορμόνης που έχει κεντρική σημασία για πολλές πτυχές της υγείας σας.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι αυτή η βασική ορμόνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη, το μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη μυϊκή δύναμη.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία θα μπορούσε φυσικά να αυξήσει τα επίπεδα HGH.

Επιπλέον, η νηστεία μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τα επίπεδα HGH, καθώς ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η διατήρηση αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα HGH.

Πώς να ξεκινήσετε τη νηστεία

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε μια νηστεία, γεγονός που καθιστά εύκολη την εύρεση μιας μεθόδου που ταιριάζει σε κάθε τρόπο ζωής. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Παρά τον μακρύ κατάλογο πιθανών οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τη νηστεία, ίσως δεν είναι ιδανική για όλους.

Εάν πάσχετε από διαβήτη ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές και να καταστρέψει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας αν έχετε κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας ή σχεδιάζετε να το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η νηστεία δεν συνιστάται γενικά χωρίς ιατρική επίβλεψη για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή  εφήβους.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη νηστεία, φροντίστε να μείνετε καλά ενυδατωμένοι και να γεμίσετε τη διατροφή σας με θρεπτικά τρόφιμα για να μεγιστοποιήσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, εάν η νηστεία αφορά μεγαλύτερες περιόδους, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα και να ξεκουραστείτε.

Συνολικά, η νηστεία είναι μια πρακτική που συνδέεται με μια ευρεία σειρά πιθανών οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, καθώς και τον βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Όταν συνδυάζεται με μια θρεπτική διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η ενσωμάτωση της νηστείας στη ρουτίνα σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *