Είναι το αλάτι πραγματικά κακό για σας;

Το αλάτι είναι μια φυσική ένωση που χρησιμοποιείται συνήθως για να νοστιμίσει το φαγητό. Εκτός από την ενίσχυση της γεύσης, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αποκτήσει κακή φήμη και έχει συνδεθεί με συνθήκες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις,  ακόμη και ο καρκίνος του στομάχου.

Στην πραγματικότητα, οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να περιορίζεται η πρόσληψη νατρίου κάτω από τα 2.300 mg ημερησίως. Λάβετε υπόψη ότι το αλάτι αποτελείται μόνο από 40% νάτριο. Έτσι αυτό το ποσό είναι ίσο με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια).             Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το αλάτι μπορεί να επηρεάσει τα άτομα διαφορετικά και μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στις καρδιακές παθήσεις όπως πίστευαν κάποτε.

Είναι λοιπόν το αλάτι πραγματικά κακό για εσάς;

Το αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα

Το αλάτι, επίσης γνωστό ως χλωριούχο νάτριο, είναι μια ένωση αποτελούμενη από περίπου 40% νάτριο και 60% χλώριο, δύο μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Οι συγκεντρώσεις νατρίου ρυθμίζονται  από το σώμα και οι διακυμάνσεις οδηγούν σε αρνητικές παρενέργειες. Το νάτριο εμπλέκεται στις συσπάσεις των μυών και οι απώλειες μέσω του ιδρώτα ή του υγρού μπορούν να συμβάλλουν στις μυϊκές κράμπες στους αθλητές. Διατηρεί επίσης τη λειτουργία των νεύρων και ρυθμίζει αυστηρά τόσο τον όγκο του αίματος όσο και την αρτηριακή πίεση. Το χλώριο, από την άλλη πλευρά, είναι ο δεύτερος πιο άφθονος ηλεκτρολύτης στο αίμα μετά το νάτριο.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τα πάντα, από τα νευρικά ερεθίσματα έως την ισορροπία υγρών. Αν και τα δύο αυτά μέταλλα είναι σημαντικά, έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στο νάτριο. Ενώ ορισμένοι μπορεί να μην επηρεάζονται από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή φούσκωμα με αυξημένη πρόσληψη νατρίου. Εκείνοι που βιώνουν αυτές τις επιδράσεις θεωρούνται ευαίσθητοι στο άλας και θα πρέπει να παρακολουθούν πιο προσεκτικά την πρόσληψη του από άλλους.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου

Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, στις έρευνες που έχουν διεξαχθεί, δε σημειώθηκε σχέση μεταξύ του καρκίνου του στομάχου και της  υψηλής πρόσληψης αλατιού. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξή του.

Η μειωμένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση στην καρδιά και είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλού αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή τους πίεση. Όσοι είναι ευαίσθητοι είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν μείωση της πίεσης με μια δίαιτα χαμηλού αλατιού, ενώ εκείνοι με φυσιολογική πίεση μπορεί να μην δουν μεγάλο αποτέλεσμα.

Η χαμηλή πρόσληψη αλατιού δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή θανάτου

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καταστάσεων όπως ο καρκίνος του στομάχου ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι μια δίαιτα με μειωμένο αλάτι μπορεί στην πραγματικότητα να μην μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή θανάτου. Ωστόσο, η επίδραση του αλατιού στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου μπορεί να διαφέρει για ορισμένες ομάδες. Για παράδειγμα, μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα χαμηλού αλατιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αλλά μόνο σε υπέρβαρα άτομα. Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλού αλατιού αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 159% σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι σαφές ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες

Αν και μια υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με αρκετές συνθήκες, μια δίαιτα πάρα πολύ χαμηλή σε αλάτι μπορεί επίσης να έχει αρνητικές παρενέργειες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με μειωμένο αλάτι θα μπορούσαν να συνδεθούν με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αίματος και τριγλυκεριδίων αίματος. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Μια δίαιτα χαμηλού αλατιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία ή χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στο αίμα. Με την υπονατριαιμία, το σώμα σας κρατά επιπλέον νερό λόγω χαμηλών επιπέδων νατρίου, υπερβολικής θερμότητας ή υπερδιέγερσης, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία και ζάλη.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα λόγω της ευαισθησίας στο άλας

Είτε θέλετε να μειώσετε το φούσκωμα που σχετίζεται με το άλας είτε πρέπει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι να το κάνετε. Πρώτα απ ‘όλα, η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να είναι ευεργετική για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα με υψηλή πρόσληψη αλατιού. Ίσως να πιστεύετε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε το νάτριο είναι να πετάξετε το αλάτι εντελώς, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για να μειώσετε σημαντικά την πρόσληψη του, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φρέσκα ή ανεπεξέργαστα. Όχι μόνο θα μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, αλλά θα αποκτήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εάν πρέπει να μειώσετε ακόμα περισσότερο το νάτριο σας, μειώστε το φαγητό σε εστιατόρια και τα fast food.

Εκτός από τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι δύο μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η αύξηση της πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω τροφίμων όπως τα φυλλώδη χόρτα και τα φασόλια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Μερικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνολικά, το κλειδί είναι η μέτρια πρόσληψη νατρίου μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Συνοπτικά: Το αλάτι είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής και τα συστατικά του παίζουν βασικούς ρόλους στο σώμα σας. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους,  το υπερβολικό άλας μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του στομάχου και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, το αλάτι επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο και δεν μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για όλους. Εάν έχετε ενημερωθεί από το γιατρό σας για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, συνεχίστε να το κάνετε. Διαφορετικά, φαίνεται ότι εκείνοι που είναι ευαίσθητοι σε αλάτι ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση είναι οι πλέον πιθανό να επωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλού αλατιού. Για τους περισσότερους, η ιδανική πρόσληψη νατρίου είναι το συνιστώμενο κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) ανά ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *