Μήλα: 8 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα, καθώς είναι εξαιρετικά υγιείς καρποί με πολλά οφέλη.

Εδώ είναι 10 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία των μήλων:

 1. Τα μήλα είναι θρεπτικά

Ένα μέτριο μήλο  ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Δύο φλιτζάνια φρούτων καθημερινά συνιστώνται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Ένα μέτριο μήλο – 182 γραμμάρια – προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Θερμίδες: 95
 • Οι υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
 • Ίνα: 4 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
 • Κάλιο: 6% της ΕΑΚ
 • Βιταμίνη Κ: 5% της ΕΑΚ

Επιπλέον, η ίδια μερίδα παρέχει το 2-4% του RDI για το μαγγάνιο, το χαλκό και τις βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2 και Β6. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή πολυφαινολών.

* Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα μήλα, αφήστε τη φλούδα – περιέχει το ήμισυ της ίνας και πολλές από τις πολυφαινόλες.

 1. Τα μήλα ευνοούν την απώλεια βάρους

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό – δύο ιδιότητες που τα καθιστούν χορταστικά φρούτα .

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φέτες μήλου πριν από το γεύμα αισθάνθηκαν πληρέστεροι από εκείνους  που κατανάλωναν  χυμό μήλου ή καθόλου μήλα. Στην ίδια μελέτη, όσοι ξεκίνησαν το γεύμα τους με φέτες μήλου έφαγαν επίσης κατά μέσο όρο 200 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έφαγαν μήλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μήλα είναι πιο χορταστικά επειδή είναι λιγότερο πυκνά σε ενέργεια, αλλά εξακολουθούν να παράγουν ίνες και όγκο. Επιπλέον, μερικές φυσικές ενώσεις σε αυτά μπορεί να προωθήσουν την απώλεια βάρους.

 1. Τα μήλα ευνοούν την καρδιά σας

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες – είδος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πολλές από αυτές  είναι συγκεντρωμένες στο φλοιό. Μία από αυτές τις πολυφαινόλες είναι η φλαβονοειδής επικικατίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια ανάλυση των μελετών έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέθηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την «κακή» οξείδωση της LDL και λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικά.

Μια άλλη μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός μήλου την ημέρα για τη λήψη στατίνων –  που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μήλα θα ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του θανάτου από καρδιακές παθήσεις όπως τα φάρμακα.

 1. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σε μια μεγάλη μελέτη, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το να μην καταναλώνεται κανένα μήλο. Ακόμη και η κατανάλωση μερικών μόνο μήλων εβδομαδιαίως είχε παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Είναι πιθανό οι πολυφαινόλες στα μήλα να βοηθήσουν στην πρόληψη βλάβης ιστών στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Τα βήτα κύτταρα παράγουν ινσουλίνη στο σώμα σας και συχνά καταστρέφονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

 1. Μπορούν να έχουν προβιοτικά αποτελέσματα και να προάγουν τα καλά βακτήρια του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο ίνας που δρα ως προβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτεί τα καλά βακτηρίδια στο έντερο.

Το λεπτό έντερο δεν απορροφά την πηκτίνη  κατά τη διάρκεια της πέψης. Αντ ‘αυτού, πηγαίνει στο κόλον , όπου μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη καλών βακτηριδίων. Μετατρέπεται επίσης σε άλλες χρήσιμες ενώσεις που κυκλοφορούν πίσω στο σώμα σας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για ορισμένες από τις προστατευτικές επιδράσεις των μήλων κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

 1. Τα συστατικά τους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Οι μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ των φυτικών ενώσεων στα μήλα και ενός χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Επιπλέον, μία μελέτη στις γυναίκες ανέφερε ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις ενδεχόμενες προληπτικές επιπτώσεις τους στον καρκίνο.

 1. Τα μήλα περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άσθματος

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων σας από οξειδωτικές βλάβες.

Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα μήλα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Η κατανάλωση περίπου 15% ενός μεγάλου μήλου ανά ημέρα συνδέθηκε με  10% χαμηλότερο κίνδυνο για την πάθηση αυτή .

Η φλούδα του μήλου περιέχει την φερβενοειδή κερκετίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Αυτοί είναι δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει το άσθμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

 1. Τα μήλα ευνοούν την υγεία των οστών

Η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με την υψηλότερη οστική πυκνότητα, η οποία αποτελεί δείκτη της υγείας των οστών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της πυκνότητας και της αντοχής των οστών.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα, συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία των οστών.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες έφαγαν ένα γεύμα που περιλάμβανε είτε φρέσκα μήλα, αποφλοιωμένα μήλα, χυμό μήλων ή προϊόντα μήλων. Εκείνοι που έτρωγαν μήλα έχασαν λιγότερο ασβέστιο από το σώμα τους από ό, τι η ομάδα ελέγχου.

Συνολικά, τα μήλα είναι εξαιρετικά καλά για εσάς και η κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και την υγεία του εντέρου.

Ένα μέτριο μήλο ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων – που είναι τα 3/4 της καθημερινής σύστασης 2 φλιτζανιών για τα φρούτα.

Για τα μέγιστα οφέλη, φάτε ολόκληρο το φρούτο – τόσο τη φλούδα όσο και τη σάρκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *