Κρεμμύδια: 9 Εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Αν και όλα τα λαχανικά είναι σημαντικά για την υγεία, ορισμένα είδη προσφέρουν μοναδικά οφέλη, όπως τα κρεμμύδια. Τα λαχανικά αυτά, περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρές φυτικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τα κάνουν να ξεχωρίζουν;

  1. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα κρεμμύδια είναι πυκνά θρεπτικά, που σημαίνει ότι ενώ έχουν χαμηλές θερμίδες , έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα μεσαίο κρεμμύδι έχει μόλις 44 θερμίδες αλλά προσφέρει μια σημαντική δόση βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στη ρύθμιση της ανοσολογικής υγείας, της παραγωγής κολλαγόνου, την επισκευή των ιστών και την απορρόφηση σιδήρου.

Η βιταμίνη C λειτουργεί επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα σας, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος (B9) και της πυριδοξίνης (B6) – που παίζουν βασικούς ρόλους στον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων.

Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο στο οποίο έχουν έλλειψη πολλοί άνθρωποι.

  1. Μπορεί να ωφελήσουν την καρδιακή υγεία

Τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης – τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και στην προστασία από θρόμβους αίματος.

Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο στα κρεμμύδια. Δεδομένου ότι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

3.Είναι  φορτωμένα με αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, περιέχουν πάνω από 25 διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών.

Τα κόκκινα κρεμμύδια, ειδικότερα, περιέχουν ανθοκυανίνες – ειδικές φυτικές χρωστικές ουσίες στην οικογένεια φλαβονοειδών που δίνουν κόκκινα κρεμμύδια στο βαθύ χρώμα τους. Πολλαπλές μελέτες πληθυσμού έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυανίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπροσθέτως, οι ανθοκυάνες  προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη.

  1. Περιέχουν ενώσεις καταπολέμησης του καρκίνου

Η κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αυτές οι ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου έχουν συνδεθεί με τις ενώσεις θείου και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που βρίσκονται στα λαχανικά allium.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης fisetin και quercetin, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη του όγκου.

  1. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Συγκεκριμένες ενώσεις που απαντώνται σε κρεμμύδια, όπως η κουρσετίνη και οι ενώσεις θείου, έχουν αντιδιαβητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρά με τα κύτταρα στο λεπτό έντερο, το πάγκρεας, τους σκελετικούς μύες, τον λιπώδη ιστό και το ήπαρ για τον έλεγχο της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα ολόκληρου του σώματος.

  1. Μπορεί να αυξήσουν την οστική πυκνότητα

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα λαμβάνουν μεγάλο μέρος της πίστωσης για την τόνωση της υγείας των οστών, πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη ισχυρών οστών.

Πιστεύεται ότι τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνουν την οστική απώλεια, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση και να αυξήσει την πυκνότητα των οστών.

  1. Έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Τα κρεμμύδια μπορούν να καταπολεμήσουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, όπως το Escherichia coli (Ε. Coli), το Pseudomonas aeruginosa, το Staphylococcus aureus (S. aureus) και το Bacillus cereus.

Επιπλέον, το εκχύλισμα κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του Vibrio cholerae, ενός βακτηρίου που αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

  1. Μπορεί να βελτιστοποιήσουν την πεπτική υγεία

Τα κρεμμύδια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και προβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία των εντέρων.

Τα προβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα είδη ινών που διασπώνται από τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται με προβιοτικά και δημιουργούν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – συμπεριλαμβανομένων των οξικών, προπιονικών και βουτυρικών. Έρευνες έδειξαν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας ενισχύουν την υγεία των εντέρων, ενισχύουν την ανοσία, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την πέψη.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά βοηθά στην αύξηση των προβιοτικών, όπως τα στελέχη Lactobacillus και bifidobacteria, που ωφελούν την πεπτική υγεία.

  1. Εισάγονται εύκολα στη διατροφή σας

Τα κρεμμύδια είναι βασικά σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Δίνουν γεύση σε πικάντικα πιάτα και μπορούν να απολαύσουν είτε ωμά είτε μαγειρεμένα.

Τα κρεμμύδια μπορούν εύκολα να προστεθούν σε αλμυρά πιάτα, συμπεριλαμβανομένων αυγών, γκουακαμόλε, πιάτων με βάση το κρέας, σούπες και ψημένα προϊόντα.

Συνολικά, τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα κρεμμύδια είναι αρκετά εντυπωσιακά. Αυτά τα θρεπτικά λαχανικά περιέχουν ισχυρές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Τα κρεμμύδια έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και προάγουν την πεπτική υγεία, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία. Επιπλέον, είναι ευπροσάρμοστα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τη γεύση οποιουδήποτε αλμυρού πιάτου.

Η προσθήκη περισσότερων κρεμμυδιών στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να ωφελήσετε τη γενική υγεία σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *