Αιμικός Fe – Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου που προσλαμβάνουμε:
Κεατικά: (Φθίνουσα σειρά)
- Συκώτι
- Κατσικίσιο κρέας
- Γαλοπούλα
- Μοσχαρίσιο Κρέας
- Χοιρινό κρέας
- Κοτόπουλο
Θαλασσινά και ψάρια
- Γαρίδες
- Καλαμάρι
- Ψάρια καπνιστά
- Ψάρια λιπαρά ( σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός)
Μη αιμικός Fe – Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται τόσο εύκολα και η απορρόφηση του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον συνδυασμό των τροφίμων στο πιάτο μας:
Όσπρια
- Φασόλια
- Φακές
- Ρεβίθια
- Αρακάς
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Σπανάκι
- Μπρόκολο
- Κέιλ
- Πατάτα
- Σέσκουλα
Αποξηραμένα φρούτα
- Σταφίδες
- Βερίκοκα
Εμπλουτισμένα με σίδηρο
- Δημητριακά πρωινού
- Ψωμία
- Ζυμαρικά
Ξηροί καρποί
- Όλοι
- Κάσιους
Άλλα
- Κακάο
- Σοκολάτα
- Αυγά