Ποιες τροφές αποτελούν τις καλύτερες πηγές Σιδήρου; (Λίστα)

Αιμικός Fe – Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου που προσλαμβάνουμε:

Κεατικά: (Φθίνουσα σειρά)

  • Συκώτι
  • Κατσικίσιο κρέας
  • Γαλοπούλα
  • Μοσχαρίσιο Κρέας
  • Χοιρινό κρέας
  • Κοτόπουλο

Θαλασσινά και ψάρια

  • Γαρίδες
  • Καλαμάρι
  • Ψάρια καπνιστά
  • Ψάρια λιπαρά ( σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός)

Μη αιμικός Fe – Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται τόσο εύκολα και η απορρόφηση του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον συνδυασμό των τροφίμων στο πιάτο μας:

Όσπρια

  • Φασόλια
  • Φακές
  • Ρεβίθια
  • Αρακάς

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Κέιλ
  • Πατάτα
  • Σέσκουλα

Αποξηραμένα φρούτα

  • Σταφίδες
  • Βερίκοκα

Εμπλουτισμένα με σίδηρο

  • Δημητριακά πρωινού
  • Ψωμία
  • Ζυμαρικά

Ξηροί καρποί

  • Όλοι
  • Κάσιους

Άλλα

  • Κακάο
  • Σοκολάτα
  • Αυγά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *