Το καρπούζι είναι ένας μεγάλος, γλυκός καρπός από τη νότια Αφρική. Σχετίζεται με το πεπόνι, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και το αγγούρι. Είναι γεμάτο με νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Επιπλέον, είναι μια καλή διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο ισχυρών φυτικών ενώσεων.
Αυτό το ζουμερό φρούτο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, της βελτιωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της μειωμένης πίεσης των μυών.
Ενώ τα καρπούζια καταναλώνονται κυρίως φρέσκα, μπορούν επίσης να καταψυχθούν και να μετατραπούν σε χυμό.
Διατροφικά στοιχεία
Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν παρέχει σχεδόν καμία πρωτεΐνη ή λίπος και έχει πολύ χαμηλές θερμίδες.
Τα θρεπτικά συστατικά σε 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ακατέργαστου καρπουζιού είναι:
- Θερμίδες: 30
- Νερό: 91%
- Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 6,2 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0,4 γραμμάρια
- Λίπος: 0,2 γραμμάρια
Οι υδατάνθρακες
Το καρπούζι περιέχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια). Οι υδατάνθρακες είναι ως επί το πλείστον απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Το καρπούζι παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών.
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) – ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου μετά τα γεύματα – των καρπουζιών κυμαίνεται από 72-80, το οποίο είναι υψηλό . Ωστόσο, κάθε μερίδα καρπούζι είναι σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οπότε η κατανάλωση δεν πρέπει να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Φυτικές ίνες
Το καρπούζι είναι μια φτωχή πηγή ινών, παρέχοντας μόνο 0,4 γραμμάρια ανά 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια). Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φρουκτόζη, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος σε άτομα που δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν πλήρως, όπως αυτά με κακή απορρόφηση φρουκτόζης.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μια αξιοπρεπής πηγή αρκετών άλλων βιταμινών και μετάλλων.
- Βιταμίνη C. Απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και την ανοσοποιητική λειτουργία .
- Κάλιο. Σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.
- Χαλκός. Συναντάται σε μεγαλύτερη αφθονία στα φυτικά τρόφιμα και συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή.
- Βιταμίνη Β5. Γνωστό ως παντοθενικό οξύ, απαντάται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα σε κάποιο βαθμό.
- Η βιταμίνη Α. Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο, το οποίο το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.
Άλλες φυτικές ενώσεις
Το καρπούζι είναι μια φτωχή πηγή αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Ωστόσο, είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη αμινοξέων και αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Τόσο η κιτρουλλίνη όσο και η αργινίνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με τη διάλυση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων σας.
Η αργινίνη είναι επίσης σημαντική για πολλά όργανα – όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και τα ανοσοποιητικά και αναπαραγωγικά συστήματα – και έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την επούλωση των πληγών.
Λυκοπένιο
Το καρπούζι είναι η πιο γνωστή φρέσκια πηγή λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα του.
Στην πραγματικότητα, το φρέσκο καρπούζι είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου από τις ντομάτες. Το σώμα μας χρησιμοποιεί το λυκοπένιο σε κάποιο βαθμό για να σχηματίσει β-καροτένιο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Οφέλη για την υγεία
Τα καρπούζια και ο χυμός τους συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.
- Χαμηλή πίεση αίματος
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο.
Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή κιτρουλλίνης, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα σας. Και τα δύο αυτά αμινοξέα ενισχύουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Το οξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο αερίου που προκαλεί τη χαλάρωση και τη διάλυση των μικροσκοπικών μυών γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
2. Μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μια ζωτική ορμόνη στο σώμα μας και συμμετέχει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα σας είναι ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.
Ο χυμός καρπούζι και η πρόσληψη αργινίνης σχετίζονται με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε μερικές μελέτες.
3. Μειωμένος μυικός πόνος μετά την άσκηση
Ο πόνος των μυών είναι μια γνωστή παρενέργεια της έντονης άσκησης.
Μία μελέτη έδειξε ότι ο χυμός καρπούζι είναι αποτελεσματικός στη μείωση της μυϊκής πληγής μετά την άσκηση.
Δυσμενείς επιδράσεις
Το καρπούζι είναι ένα φρούτο εύπεπτο από τους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή πεπτικά προβλήματα σε μερικά άτομα.
Συνολικά, το καρπούζι είναι ένας εξαιρετικά υγιής καρπός. Είναι γεμάτος με κιτρουλλίνη και λυκοπένιο, δύο ισχυρές φυτικές ενώσεις που συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και τη μείωση της πίεσης των μυών μετά την άσκηση.
Επιπλέον, είναι γλυκό, νόστιμο και γεμάτο με νερό, καθιστώντας το εξαιρετικό για τη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης.
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, το καρπούζι είναι μια τέλεια προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή!!!