Διατροφή τα Χριστούγεννα, με μια άλλη ματιά!

Δύο λέξεις που δεν φαίνεται να συμβαδίζουν! Ωστόσο, είναι δυνατό να συνδυάσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ακόμα και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου (στην περίπτωση αυτή τα Χριστούγεννα!). Είχα αφήσει ήδη κάποιες προτάσεις σε ένα άρθρο ( διαβάστε τις Χριστουγεννιάτικες συμβουλές μου ), αλλά σήμερα σας αφήνω νέες ιδέες για να προβληματιστείτε αλλά και για να ζήσετε γαλήνια μια από τις πιο μαγικές περιόδους του χρόνου! Θα ήταν πράγματι κρίμα, να μην απολαμβάνουμε πλήρως τις διακοπές από το φόβο της ισορροπίας!

Διατροφή και Χριστούγεννα, πώς μπορεί να δουλέψει αυτός ο συνδυασμός;

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο τρόπος υγιεινής ζωής κατά τα Χριστούγεννα, δεν είναι στην ουσία αυτές οι 2-3 μέρες εορτασμού, αλλά ολόκληρη η προ-Χριστουγεννιάτικη περίοδος που  προηγείται!

Διατροφή και Χριστούγεννα: όλοι φαίνεται να μποϊκοτάρουν τις καλές συνήθειες μας! Είμαστε βομβαρδισμένοι με συνθήματα, εκπτώσεις και προωθήσεις σε τόσες πολλές τροφές ( αφρώδεις οίνοι, γλυκά όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες , σοκολάτα κλπ.) Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο να καταναλώσουμε κάτι περισσότερο από αυτά που σχεδιάζαμε η ιδανικά θέλαμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αλλά έχουμε ήδη μιλήσει για αυτές τις πτυχές  σε άλλο άρθρο ! Δεν θα ασχοληθώ πολύ με αυτό το ζήτημα προκειμένου να εξετάσω συγκεκριμένα ορισμένες από τις καταστάσεις που μου έχουν αναφερθεί και να σας δώσω πραγματικά πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα κιόλας!

Πολύτιμα tips:

  • Συχνά έχουμε την τάση να ξεχνάμε την αληθινή έννοια των διακοπών: μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς δεν εργάζονται και μπορούν να ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο με παιδιά, οικογένειες, συγγενείς και φίλους. Αυτή είναι η ομορφιά των Χριστουγέννων! Ας επικεντρωθούμε στις αισθήσεις μας κι ας αρχίσουμε να εκ τρέπουμε την προσοχή μας από το φαγητό.

Το φαγητό είναι στη διάθεση μας όλο το χρόνο. Όχι όμως και ο χρόνος που θα θέλαμε να έχουμε για διασκέδαση ,χαρά , συναντήσεις ,παιχνίδι ,βόλτες! Αυτό είναι  που πραγματικά μας λείπει! Ας αφήσουμε λοιπόν το εαυτό μας να ζήσει ξέγνοιαστα και αμέσως το ένα πιάτο φαγητό παραπάνω θα μπει στη λίστα με τα ξεχασμένα.

  • Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε απολύτως είναι να διοργανώνουμε εορταστικά δείπνα ή γεύματα σε κάθε ευκαιρία.

Πολλά δείπνα, καλέσματα και εκδηλώσεις έχουν ήδη οργανωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα: λάβετε υπόψη όλες αυτές τις δεσμεύσεις σε ένα ημερολόγιο που πραγματικά σας βοηθά να απεικονίσετε τη συχνότητα με την οποία θα θέλατε συνειδητά να φάτε έξω από το σπίτι. Θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε ακόμα και τα προηγούμενα και τα επόμενα γεύματα.

  • Συχνά, μπαίνουμε στην παγίδα καταδικασμένων συνηθειών :’’θα κρατηθώ, θα παραλείψω το μεσημεριανό γεύμα, έτσι στο δείπνο μπορώ να φάω απεριόριστα’’ .Όσο περισσότερο στερούμαστε από την τροφή, τόσο περισσότερο το σώμα μας αντηχεί εναντίον αυτού του περιορισμού, οδηγώντας μας να φάμε χωρίς σκέψη, χωρίς συνείδηση ​​και πάνω από όλα χωρίς ευχαρίστηση, χωρίς να δοκιμάζουμε φαγητό  σαν να ήμασταν ζώα χωρίς κριτική έννοια!

Όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερο θα έχουμε πεπτικές δυσκολίες, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε άσχημα, τόσο περισσότερο θα έχουμε αναμνήσεις που θα μετατρέπουν τις ευχάριστες στιγμές σε δυσάρεστες εμπειρίες! Είναι αυτό πραγματικά που θέλουμε; Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγουμε επιβλαβείς πρακτικές: μπορούμε να μειώσουμε ήσυχα τις ποσότητες των επόμενων γευμάτων.

Ο μόνος κανόνας: να ακούσουμε πραγματικά τις ανάγκες μας!

  • Καλά όλα αυτά, αλλά όταν είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι ενός φίλου, πώς θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια του γεύματος;

Εάν γνωρίζετε ήδη το μενού μπορείτε να οργανώσετε το πρόγραμμα σας προνοητικά επιλέγοντας τα πιάτα που θέλετε να δοκιμάσετε και αυτά που θέλετε να αποφύγετε. Ίσως θα είναι πιο ευχάριστο να απολαύσετε ένα μέρος αυτής της συνταγής που δύσκολα θα μπορείτε να φάτε στο μέλλον και σίγουρα θα περάσετε καλύτερα γιατί δεν θα βαρύνετε από επιπλέον θερμίδες που το πιθανότερο είναι να μετανιώσετε αφού τις καταναλώσετε πρώτα !

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε το μενού γεμίστε  το πιάτο λίγο κάθε φορά: μπορείτε να κάνετε μίνι μερίδες (finger food)που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους οικοδεσπότες γιατί θα δοκιμάσετε τη μαγειρική τους και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την αίσθηση κορεσμού. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ακόμη και τα μικρότερα πιατάκια: θα φαίνονται πάντα αμέσως γεμάτα!

  • Φάτε αργά : πάντα να θυμάστε ότι όταν είστε με παρέα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε αφήνοντας αυτά τα πολύτιμα λεπτά (περίπου 20) να περάσουν, πράγμα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε την αίσθηση κορεσμού πριν υπερβείτε τις ποσότητες!
  • Προσοχή στα υπολείμματα:

Μερικές φορές τα υπολείμματα αντιπροσωπεύουν έναν ακόμα λόγο για να μην σταματήσουμε σε αυτές τις 2-3 ημέρες της γιορτής και έτσι η διατροφή μας, λίγο πιο πλούσια από το συνηθισμένο, διαρκεί για μέρες και ημέρες! Κανείς δεν θέλει να σπαταλάει τα τρόφιμα: να θυμάστε ότι μπορείτε να παγώσετε μερικά τρόφιμα ή μπορείτε επίσης να ταΐσετε πιθανόν ζωάκια!

ΣΥΝΟΛΙΚΆ, προσπαθήστε πάντα να έχετε έναν στόχο: είτε αυτός είναι να μην ξεφύγετε δραματικά από τις συνήθειες σας είτε να δείτε αν οι ήδη καλές συνήθειες σας είναι καλά εδραιωμένες . Για αυτούς που ακολουθούν μια πορεία αδυνατίσματος, ο στόχος θα είναι να μην αποκατασταθεί ο λιπώδης ιστός που χάθηκε τους προηγούμενους μήνες! Κάθε στόχος μπορεί συνεπώς να συνδεθεί με μια σωστή ισορροπία : να θυμάστε, επομένως, ότι αυτό που μπορεί να είναι σωστό για εσάς μπορεί να μην είναι σωστό για τους άλλους. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον αξιόπιστο διαιτολόγο σας, για να συμφωνήσετε μαζί για το σωστό αντικειμενικό και επακόλουθο συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών: για ορισμένους μπορεί να είναι πιο περιοριστικός, για άλλους λιγότερο.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και αγάπη

για όλο το κόσμο αλλά και για τον εαυτό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *