Για τους μικρούς μας φίλους! Ας ανακαλύψουμε μαζί τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων

Σήμερα παρουσιάζω τα θρεπτικά συστατικά που συνθέτουν τα τρόφιμα . Ναι, κάθε φαγητό που τρώμε και εισάγουμε στον εαυτό μας αποτελείται από … κάτι!

Η πρώτη διάκριση που πρέπει να κάνουμε είναι η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που βάζουμε στο σώμα μας, έτσι έχουμε τα εξής συστατικά:

– μακροθρεπτικά συστατικά (το σώμα λαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες).

– μικροθρεπτικά συστατικά (ο οργανισμός λαμβάνει ελάχιστες ποσότητες).

Στην πρώτη κατηγορία οι πρωταγωνιστές είναι: υδατάνθρακες , πρωτεΐνες , λιπίδια (ή λίπη), φυτικές ίνες και νερό , ενώ τα  μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα .

Όμως τι είναι όλα αυτά; Πάμε λοιπόν να τα γνωρίσουμε και να καταλάβουμε την σημαντική αξία τους!!

Υδατάνθρακες

Έχετε υπόψη την εκκίνηση του αυτοκινήτου; Χρησιμοποιεί βενζίνη για να λειτουργήσει! Οι υδατάνθρακες είναι το ίδιο για εμάς! Η ενέργειά μας, το καύσιμο μας για δουλειά! Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, για παράδειγμα, ο εγκέφαλος “τροφοδοτεί” τα κύτταρα του με σάκχαρα! Καμία άλλη θρεπτική ουσία δεν μπορεί να διασχίσει το φράγμα του. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να τρώτε σωστά, να έχετε τη σωστή ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων.

Πού τα βρίσκουμε; Στο ψωμί, σε ζυμαρικά, σε άμυλο, σε πατάτες, σε μαρμελάδες, σε φρούτα ακόμη και σε επιδόρπια …

Πρωτεΐνες

Για να οικοδομήσουμε ένα σπίτι, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τούβλα. Έτσι για να χτίσουμε το σώμα μας, χρειαζόμαστε πρωτεΐνες: τα μικρά μας οργανικά τούβλα. Κατασκευάζουν μυς, συμμετέχουν σε πολλές διεργασίες των κυττάρων, διασπώνται για να δημιουργήσου σάκχαρα όταν δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο σώμα. Όλα αυτά δημιουργούν πρωτεΐνες που δεν είναι παρά μεγάλες αλυσίδες αμινοξέων. Αυτές είναι 20 αλυσίδες και χωρίζονται στις ουσιώδεις (που πρέπει να πάρουμε απο τα τρόφιμα) και στις μη απαραίτητες (το σώμα καταφέρνει να τις “οικοδομήσει” από μόνο του).

Πού τις συναντάμε; Σε ψάρια, κρέας, αυγά, όσπρια, δημητριακά και σπόρους …

Λίπη

Έχουν προστατευτική λειτουργία (ένα είδος μαξιλαριού που προστατεύει τα πιο σημαντικά όργανα), λειτουργία θερμομόνωσης , συμμετέχουν στο σχηματισμό άλλων θεμελιωδών μορίων, βοηθούν όταν υπάρχει φλεγμονή ή αλλεργία στο σώμα .

Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα “λιπών” είναι το βούτυρο (ζωικής προέλευσης) και τα έλαια (φυτικής προέλευσης) .

Οι φυτικές ίνες

Στα λαχανικά, τα φρούτα, τους σπόρους, τα δημητριακά υπάρχουν ίνες! Βοηθούν το σώμα να εξαλείψει τις τοξίνες και βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Βιταμίνες και ανόργανα άλατα

Είναι πολύ σημαντικές, παρόλο που  υπάρχουν σε μικρές ποσότητες! Και τα δύο συμμετέχουν στο μεταβολισμό του σώματος και οι βιταμίνες επιπλέον βοηθούν το σώμα με τις αμυντικές του διαδικασίες .

Ένα τελευταίο  αλλά πολύ σημαντικό πράγμα παιδιά: ας μην ξεχάσουμε να πίνουμε νερό! Το νερό   είναι απαραίτητο για το σώμα. Το 70% του είναι κατασκευασμένο από νερό. Το να πίνουμε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην ενυδάτωση και διατηρεί τον οργανισμό μας καθαρό !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *