6 απλοί τρόποι για τη μείωση της κατακράτησης υγρών!

Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν περίσσεια υγρών συσσωρεύεται στο σώμα σας, συγκεκριμένα στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς και τις κοιλότητες. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα χέρια, τα πόδια και στους αστραγάλους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σοβαροί.

Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από τη μηνιαία περίοδο. Τα άτομα που είναι σωματικά αδρανή, όπως όταν βρίσκονται σε κρεβάτι είτε όταν είναι καθιστοί κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, μπορεί επίσης να επηρεαστούν.

Ωστόσο, η κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής κατάστασης όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν αντιμετωπίζετε ξαφνική ή σοβαρή κατακράτηση, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν υπάρχει υποκείμενη κατάσταση υγείας, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε την κατακράτηση με μερικά απλά tips.

Εδώ είναι 6 τρόποι για να μειωθεί η κατακράτηση υγρών:

  1. Τρώτε λιγότερο αλάτι

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλωριούχο άλας.Το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων.

Εάν τρώτε συχνά γεύματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πολλές επεξεργασμένες τροφές, το σώμα σας μπορεί να συγκρατεί υγρά. Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα είναι η μεγαλύτερη διαιτητική πηγή νατρίου.

Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές για τη μείωση της κατακράτησης υγρών είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου.

  1. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο.Στην πραγματικότητα, εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις που διατηρούν τη λειτουργία του σώματος.

Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα και φυλλώδη, πράσινα λαχανικά. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα. Μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα μαγνησίου στο τοπικό φαρμακείο σας ή στο διαδίκτυο.

  1. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη B6 είναι σημαντική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 περιλαμβάνουν μπανάνες, πατάτες, καρύδια και κρέας.

  1. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, βοηθάει στην αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων που κρατούν το σώμα σε λειτουργία. Μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Συμβάλλει όμως και στη μείωση της κατακράτησης με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  1. Δοκιμάστε τη πρόσληψη Πικραλίδας

Η πικραλίδα (Taraxacum officinale) είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως φυσικό διουρητικό στη λαϊκή ιατρική. Τα φυσικά διουρητικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης.

Βρείτε το εκχύλισμα πικραλίδας σε καταστήματα βοτάνων είτε  online.

  1. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων οδηγεί σε ταχείες αιχμές του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το σώμα σας να διατηρεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας την επαναρρόφηση του νατρίου στα νεφρά. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας υγρών στο σώμα σας.

Παραδείγματα εξευγενισμένων υδατανθράκων αποτελούν τα επεξεργασμένα σάκχαρα και οι σπόροι, όπως ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

Άλλοι τρόποι μείωσης της κατακράτησης υγρών

Η μείωση της κατακράτησης υγρών είναι μια κατάσταση η οποία δεν έχει μελετηθεί πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άλλοι δυνητικά αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση της, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν μελετηθεί ευρέως.

Άσκηση: το περπάτημα και η κίνηση μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της συσσώρευσης υγρών σε ορισμένες περιοχές, όπως τα κάτω άκρα. Η ανύψωση των ποδιών σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Πίνετε περισσότερο νερό: Μερικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί παραδόξως να μειώσει την κατακράτηση υγρών .

Μαϊντανός: Αυτό το βότανο έχει μια φήμη ως διουρητικό στην Λαϊκή ιατρική.

Ιβίσκος: Το Roselle, ένα είδος ιβίσκου, έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική ως διουρητικό.

Σκόρδο: Καλά γνωστό για την επίδρασή του στο κοινό κρυολόγημα, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως διουρητικό.

Μάραθο: Αυτό το φυτό μπορεί επίσης να έχει διουρητικά αποτελέσματα.

Τσουκνίδα: Πρόκειται για ένα άλλο λαϊκό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της κατακράτησης.

Χυμός Cranberry: Έχει ισχυριστεί ότι ο χυμός των βακκίνιων μπορεί να έχει διουρητικά αποτελέσματα.

Μερικές απλές διαιτητικές αλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

  1. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε λιγότερο αλάτι, για παράδειγμα μειώνοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  2. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Β6.

Ωστόσο, εάν η κατακράτηση νερού παραμένει ή προκαλεί πολλά προβλήματα στη ζωή σας, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *