Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Γνωρίζουμε οτι για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος μας απαιτείται επαρκής και κατάλληλη διατροφή. Πόσο μάλλον για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου το σώμα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια πλέον πανδημία!  Πρωταγωνιστικό ρόλο λοιπόν στον αγώνα αυτό έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα!  Πέρα λοιπόν απο τα μέτρα υγιεινής που οφείλουμε να παίρνουμε, καλούμαστε να φροντίζουμε (όσο είναι στο χέρι μας)  τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Ένα “ενεργοποιημένο” ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει περαιτέρω τις ανάγκες σε ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων μόλυνσης. Έτσι, εκτός από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας,  για τα καλύτερα ανοσολογικά αποτελέσματα, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της διατροφής.

Για να δούμε λοιπόν πόσο σημαντικές είναι οι διατροφικές μας επιλογές!

Ο ρόλος λοιπόν της διατροφής μας είναι να υποστηρίζει τις λειτουργίες των ανοσοκυττάρων, επιτρέποντάς τους να ξεκινήσουν αποτελεσματικές αντιδράσεις κατά των παθογόνων,να διεγείρουν την άμεση ανταπόκριση όταν είναι απαραίτητο και να αποφύγουν οποιαδήποτε υποκείμενη χρόνια φλεγμονή. Οι απαιτήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορούν να καλυφθούν είτε από εξωγενείς πηγές, δηλαδή τη διατροφή, είτε από ενδογενείς πηγές όπως οι αποθήκες σώματος, όταν οι διαιτητικές πηγές είναι ανεπαρκείς. Ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά και διαιτητικά συστατικά έχουν πολύ συγκεκριμένους ρόλους στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ή στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Και αφού κατανοήσαμε τον ρόλο της διατροφής, ας δούμε κάποιες διατροφικές αλλαγές και συμπεριφορές  που μπορούμε εύκολα να κάνουμε!

Η κατανάλωση μιας διατροφής  με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικής προέλευσης προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται σε λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση βακτηρίων, ιών και άλλων εισβολέων. Οι φυτικές τροφές έχουν αποδειχθεί οτι διευκολύνουν την διαδικασία αυτή λόγω της υψηλής πρόσληψης βιταμινών και της χαμηλής πρόσληψης λίπους.

Επιλέγουμε με απλά λόγια φυτικές τροφές όπως ποικιλία φρούτων και λαχανικών!

Ενδεικτικά εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο μας με τα εξής φρούτα και λαχανικά

  • Εσπεριδοειδή – γρειπ φρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, lime,
  • ακτινίδια, παπάγια
  • Λαχανικά – κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο,  σκόρδο, σπανάκι
  • Τζίντζερ, κουρκουμά
  • Πράσινο τσάι

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί επίσης να είναι προστατευτική. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός του κορεσμένου λίπους συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής άμυνας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικά λιπαρά μπορούν να μεταβάλλουν το μικροβιακό έντερο που βοηθά στην ανοσία.

Ενδεικτικά εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο μας με τα εξής:

  • Αμύγδαλα, ηλιόσπορους
  • Ελαιόλαδο

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί επίσης να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις όπως η πνευμονία.4 Οι φυτικές τροφές είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους, επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που σας βοηθούν να γεμίζετε, χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον θερμίδες.

Οι Φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), το οποίο συνδέεται με βελτιωμένη ανοσία.5 Μια διατροφή  που βασίζεται σε φυτικές τροφές και ιδιαίτερα σε φυτικές ίνες, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες .

Συνοπτικά, προσέχουμε τη διατροφή μας και εφοδιαζόμαστε με ποιοτικά τρόφιμα

– γεμίζουμε τα ψυγεία μας με περισσότερα φρούτα, λαχανικά (ακόμα και κατεψυγμένα λαχανικά),  τα ντουλάπια μας με προϊόντα και άλευρα ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυσικά μαγειρεύουμε και χρησιμοποιούμε ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ (όσο μπορούμε ωμό).

Ας εκμεταλλευτούμε τα γεγονότα προς όφελος μας αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και θέτοντας νέους στόχους για ένα υγιές σώμα και βάρος!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *