Εύκολο κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι & ελαιόλαδο, χωρίς μίξερ
Μερίδες: 12
Υλικά (κέικ)
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 260 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 160 ml ελαιόλαδο
Υλικά (γλάσο)
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1-2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Προετοιμασία
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι στο αλεύρι – ανακατεύουμε με σύρμα.
- Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά με σύρμα τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας, την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε φόρμα λαδωμένη με λαδόκολλα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
- Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 2 ώρες μετά), ετοιμάζουμε το γλάσο. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού (σταδιακά) και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό αλλά ρευστό γλάσο. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό ή ζάχαρη άχνη.
- Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε λίγη ώρα πριν σερβίρουμε.