Το Ταχίνι και τα οφέλη του

Το Ταχίνι είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε δημοφιλή τρόφιμα ανά τον κόσμο. Προτιμάται για την ομαλή υφή και την πλούσια γεύση του .

Διαθέτει επίσης έναν μακρύ κατάλογο θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το απαραίτητο στοιχείο στα ντουλάπια της κουζίνας μας!

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι φτιάχνεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού. Παρέχει μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης και διαφόρων θρεπτικών συστατικών.

Θεωρείται ως βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και παρουσιάζεται συχνά και σε παραδοσιακά ασιατικά, μεσανατολικά και αφρικανικά πιάτα.

Έχει συνήθως μια ομαλή υφή παρόμοια με το βούτυρο από καρύδια αλλά μια ισχυρότερη, πιο αλμυρή γεύση που συχνά περιγράφεται ως πικρή.

Εκτός από την παροχή πλούτου σε θρεπτικά συστατικά, το ταχίνι έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 89
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 8 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

* Το Ταχίνι είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή χαλκού, ένα στοιχείο απαραίτητο για την απορρόφηση σιδήρου, τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και την αρτηριακή πίεση.

*Είναι επίσης πλούσιο σε σελήνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προάγει την ανοσοποιητική υγεία, καθώς και τον φωσφόρο, ο οποίος συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Οφέλη

Λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού προφίλ του, το ταχίνι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

1.Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι σουσαμιού, οι οποίοι αποτελούν το κύριο συστατικό του, έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και η LDL (κακή) χοληστερόλη.

Καθώς το ταχίνι είναι φτιαγμένο από σπόρους σησαμιού εδάφους, τα ευρήματα αυτά ισχύουν και για την πάστα.

2.Πρόληψη του καρκίνου

Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σησαμίνης και σησαμόλης στο ταχίνι μπορούν να δεσμευτούν σε υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίοι προστατεύουν από είδη καρκίνου που σχετίζονται με ορμόνες.

3.Οστική υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου στο ταχίνι είναι ωφέλιμη για την οστική υγεία. Η επαρκής ποσότητα μαγνησίου συνδέεται με καλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. .

4.Μείωση φλεγμονών

Αν και η οξεία φλεγμονή είναι σημαντικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι σουσαμιού θα μπορούσαν να προστατεύσουν από φλεγμονές.

Πως να το εντάξεις στη διατροφή σου

Πέρα από την κλασική και αγαπημένη επάλειψη στο ψωμάκι, ή την προσθήκη του στο γιαούρτι, το ταχίνι είναι απαραίτητο συστατικό του κλασσικού χούμους, ένα πολύ διαδεδομένο ντιπ που κύριο συστατικό του είναι τα ρεβίθια. Κάθε φορά που προσθέτετε παραδοσιακό χούμους σε ένα γεύμα, τρώτε ταχίνι και επωφελείστε από τα συστατικά των σπόρων σουσαμιού. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας dressing για σαλάτες χρησιμοποιώντας ταχίνι και λεμόνι.

Πιθανά μειονεκτήματα

Παρά τα πολλά οφέλη που συνδέονται με ταχίνι, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Το Ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, έναν τύπο πολυακόρεστου λίπους που βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, κρόκος και αραβοσιτέλαιο. Η κατανάλωση  όμως μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλή σε ωμέγα-3 μπορεί να συνεισφέρει στη χρόνια φλεγμονή.

Έτσι, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια μέτρια λήψη ωμέγα-6 τροφών  και να ολοκληρώσετε τη διατροφή σας με άφθονα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο σουσάμι και ως εκ τούτου να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως αναφυλαξία, αλλεργική αντίδραση που μπορεί να βλάψει την αναπνοή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *