Σπιτικά σουσαμένια κουλούρια ολικής άλεσης!!

Μερίδες: 10

Υλικά:

  • 450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (8 γρ.)
  • ¼ φλυτζανιού (περίπου 50ml) ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι περίπου (200ml) χλιαρό νερό
  • 100 γρ. σουσάμι

Προετοιμασία:

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφομοιωθεί το λάδι από το αλεύρι – η ζύμη πρέπει να  γίνει σαν τρίμμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι  η ζύμη να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, ζυμώνουμε ξανά για άλλα 5 λεπτά.
  5. Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
  7. Σε 2 ταψιά που θα χρειαστούμε, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί .
  8. Μοιράζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια (περίπου 10)
  9. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σαν μακρύ κορδόνι. Υπολογίστε πως, αφού τα πλάσετε, η ζύμη θα ξαναφουσκώσει.
  10.   Αλείφουμε με νερό (με ένα πινέλο) , ενώνουμε τις άκρες και βουτάμε τα κουλούρια στο πιάτο με το σουσάμι και από τις δύο μεριές, ώστε να κολλήσει!
  11. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *