Μερίδες: 10
Υλικά:
- 450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά (8 γρ.)
- ¼ φλυτζανιού (περίπου 50ml) ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι περίπου (200ml) χλιαρό νερό
- 100 γρ. σουσάμι
Προετοιμασία:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφομοιωθεί το λάδι από το αλεύρι – η ζύμη πρέπει να γίνει σαν τρίμμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, ζυμώνουμε ξανά για άλλα 5 λεπτά.
- Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
- Σε 2 ταψιά που θα χρειαστούμε, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί .
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια (περίπου 10)
- Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σαν μακρύ κορδόνι. Υπολογίστε πως, αφού τα πλάσετε, η ζύμη θα ξαναφουσκώσει.
- Αλείφουμε με νερό (με ένα πινέλο) , ενώνουμε τις άκρες και βουτάμε τα κουλούρια στο πιάτο με το σουσάμι και από τις δύο μεριές, ώστε να κολλήσει!
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.