Μπορεί η Βιταμίνη C να μας προστατεύσει από τον κοροναιό;

Μπορεί η Βιταμίνη C να σας προστατεύσει από τον κοροναιό;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει τα ράφια των συμπληρωμάτων  βιταμίνης C  είναι σχεδόν άδεια αυτές τις μέρες ή να έχετε δει αναρτήσεις  στα κοινωνικά μέσα ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει με τον COVID-19.

Ενώ οι γιατροί και οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της υψηλής δόσης ενδοφλέβιας βιταμίνης C στον νέο κοροναϊό, κανένα συμπλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, δε μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον COVID-19.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία με διάφορους ρόλους στο σώμα σας. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει ασταθείς ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αναστροφή κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από αυτές. Συμπεριλαμβάνεται επίσης σε μια σειρά από βιοχημικές διεργασίες, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με την ανοσολογική υγεία (1).

Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η βιταμίνη C επηρεάζει την ανοσοποιητική μας υγεία με διάφορους τρόπους. Η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας (2).

Επιπλέον, προωθεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, ένας τύπος ανοσοκυττάρων που αυξάνουν  τα κυκλοφορούντα αντισώματα (1).

Σε μελέτες της αποτελεσματικότητάς της κατά των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C δεν φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα της προσβολής από τον ιό – αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα και με πιο ήπια συμπτώματα (3)

Βιταμίνη C και COVID-19

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Journal of Infectious Diseases, η ιατρική ένωση της Σαγκάης ενέκρινε τη χρήση της υψηλής δόσης βιταμίνης C ως θεραπείας για νοσηλευόμενους με το COVID-19 (4).

Οι Κινέζοι ερευνητές έχουν επίσης καταγράψει μια κλινική δοκιμή για να μελετήσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C σε νοσηλευόμενους με COVID-19 (5). Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C δεν είναι ακόμη ένα τυποποιημένο μέρος του σχεδίου θεραπείας για το COVID-19, διότι τα στοιχεία εξακολουθούν να λείπουν (4, 6). Έτσι, κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα μπορούν να βοηθήσουν στην ασθένεια. Στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως η διάρροια.

Χρειαζόμαστε λοιπόν συμπληρώματα βιταμίνης C;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα για την πρόληψη του COVID-19.

Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στη συντόμευση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων  που προκαλούνται από άλλους ιούς, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι θα έχει την ίδια επίδραση στον κοροναϊό.

Αν και η υψηλή δόση βιταμίνης C εμφανίζεται υποσχόμενη για τη θεραπεία με COVID-19, αυτές οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά υψηλές  και  δεν λήφθηκαν από το στόμα. Επιπλέον, δόθηκαν  μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις .

Το καλύτερο στοίχημα μας είναι να έχουμε μια διατροφή που είναι γεμάτη από ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία φυσικά παρέχουν όλη τη βιταμίνη C , μαζί με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Πηγές:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28067176
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782
  4. https://mp.weixin.qq.com/s/bF2YhJKiOfe1yimBc4XwOA
  5. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7079862/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *