Πως θα διαχειριστούμε το συναισθηματικό φαγητό όταν είμαστε κολλημένοι στο σπίτι!

Αν και η απομόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος  μια να προστατευτούμε από το COVID-19, η αποκλειστική παραμονή στο σπίτι μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερκατανάλωση φαγητού λόγο άγχους και πλήξης. Ενώ η εμμονή με το φαγητό κατά τη διάρκεια του στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και στρες.

1. Τεστάρετε τον εαυτό σας

Ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για την πρόληψη της υπερκατανάλωσης είναι να καταλάβετε γιατί συμβαίνει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένου του στρες ή της βαρεμάρας.

Αν λοιπόν βρεθείτε να τρώτε πολύ συχνά, πάρτε ένα λεπτό και ελέγξτε τον εαυτό σας. Πρώτον, είναι σημαντικό να καθορίσετε αν τρώτε επειδή είστε πεινασμένοι και χρειάζεστε τροφή ή αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.

Πριν φάτε, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεστε, όπως το στρες, η βαρεμάρα, η μοναξιά ή το άγχος. Η απλή παύση και η αξιολόγηση της κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σας ωθεί στην υπερκατανάλωση και μπορεί να σας αποτρέψει την επόμενη φορά.

(η καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης τροφής είναι σπάνια εύκολη. Ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, ειδικά εάν πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο ή τρώτε μέχρι το σημείο ενόχλησης)

2. Ξεφορτωθείτε τους πειρασμούς

Η ύπαρξη δελεαστικών τροφίμων στο οπτικό σας πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε συχνά τσιμπολογήματα και υπερκατανάλωση τροφής, ακόμα και όταν δεν είστε πεινασμένοι.

Έρευνες έδειξαν ότι η οπτική έκθεση σε τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον έλεγχο παλμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία κατανάλωσης τους. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να τα κρύβετε, π.χ. σε ένα ντουλάπι.

Φυσικά, ας μην είμαστε υπερβολικοί, δεν είναι  λάθος  το να απολαμβάνετε μια νόστιμη λιχουδιά που και πού, ενώ δεν είστε πεινασμένοι.

3. Διατηρήστε ένα υγιές πρόγραμμα γευμάτων

Δεν πρέπει να αλλάξετε το κανονικό πρόγραμμά φαγητού μόνο και μόνο επειδή είστε κολλημένοι στο σπίτι. Αν συνηθίζετε να παίρνετε 3 ή 5 γεύματα την ημέρα, προσπαθήστε να συνεχίσετε το πρόγραμμα αυτό.

Παρόλο που είναι εύκολο να ξεφύγετε από το συνηθισμένο σχήμα διατροφής (όταν το καθημερινό σας πρόγραμμα διαταράσσεται), είναι σημαντικό να το διατηρήσετε όσο καλύτερα μπορείτε!

Εάν δυσκολεύεστε πραγματικά σε αυτό και βρίσκεστε συνεχώς με ένα σνακ στο χέρι, προσπαθήστε να κάνετε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 κυρίως γεύματα την ημέρα και 1-2  υγιεινά σνακ της αρέσκειας σας.

4. Μην περιορίζεστε υπερβολικά

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε για την αποφυγή υπερκατανάλωσης είναι να μην στερήσετε το σώμα σας υπερβολικά. Συχνά, η υπερβολικά μειωμένη πρόσληψη τροφής ή η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε τσιμπολογήματα  με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Οι  υπερ-περιοριστικές δίαιτες δεν είναι μόνο αναποτελεσματικές για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν τη σωματική και ψυχική υγεία σας και να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή.

5. Βγάλτε τον σεφ που κρύβετε μέσα σας

Υπάρχει και η θετική πλευρά με το να είσαστε κολλημένοι στο σπίτι. Το να μην έχετε την επιλογή να φάτε έξω σε εστιατόρια σας κάνει να μαγειρεύετε περισσότερα γεύματα. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία.

Επιπλέον, ο προγραμματισμός και η προετοιμασία των γευμάτων , μπορεί να σας βοηθήσει να σκοτώσετε το χρόνο και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας!

6. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η παραμονή στο σπίτι σας δίνει περισσότερο χρόνο για να εστιάσετε στις υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αρκετών υγρών. Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη γενική υγεία και σας βοηθάει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση που σχετίζεται με το άγχος.

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της διάθεσης, της προσοχής και των ενεργειακών επιπέδων, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις διατροφικές σας συνήθειες.

* προσθέστε μερικές φέτες φρέσκα φρούτα ή κάποιο βότανο στο νερό για να αυξήσετε τη γεύση του.

7. Μείνετε δραστήριοι

Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα επίπεδα δραστηριότητάς σας, οδηγώντας σε πλήξη, άγχος και αυξημένη συχνότητα σνακ. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, αφιερώστε χρόνο για καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Αν νιώθετε χαμένοι λόγω του κλεισίματος του αγαπημένου σας γυμναστηρίου, δοκιμάστε κάτι καινούργιο όπως μια προπόνηση στο σπίτι στο YouTube, κάντε μια βόλτα στη φύση ή απλά περπατήστε ή τρέξτε γύρω από τη γειτονιά σας. (τηρώντας πάντοτε τους κανόνες).

8. Αποτρέψτε την πλήξη
Όταν ξαφνικά βρείτε τον εαυτό σας να βαριέται λόγο του άπλετου ελεύθερου χρόνου, είναι πιθανό να έρθει με τη σειρά της η πλήξη.

Μπορεί όμως να αποφευχθεί!! Πώς?? – με την σωστή χρήση του ελεύθερου χρόνου σας. Ο καθένας έχει χόμπι που πάντα ήθελε να δοκιμάσει ή πράγματα που είχαν αναβληθεί λόγω των πολυάσχολων χρονοδιαγραμμάτων.

Τώρα λοιπόν είναι η τέλεια στιγμή για να ασχοληθείτε με ότι δεν μπορούσατε πριν!

Η εκμάθηση κάτι νέου ή η έναρξη ενός χόμπι μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την πλήξη αλλά και να σας κάνει να νιώθετε πιο ολοκληρωμένους και λιγότερο αγχωμένους.

9. Μειώστε τις ώρες στην οθόνη

Η ζωή μας είναι γεμάτη από περισπασμούς. Τα smartphones, οι τηλεοράσεις και όλα τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης αποσπούν την προσοχή από την καθημερινή ζωή.

Εννοείται ότι μια αγαπημένη σειρά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αγχωτικά γεγονότα, είναι σημαντικό όμως να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς όταν τρώτε ένα γεύμα ή σνακ.

Εάν συνηθίζετε να τρώτε μπροστά από την τηλεόραση, το smartphone ή τον υπολογιστή σας, δοκιμάστε να τρώτε σε ένα λιγότερο αποσπασματικό περιβάλλον. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε μόνο στο φαγητό σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα αισθήματα της πείνας και της πληρότητας.

10. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων μας, να τσιμπολογάμε τα τρόφιμα απευθείας από τα δοχεία στα οποία αυτά πουλήθηκαν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Για παράδειγμα, η αρπαγή μίας κουταλιάς παγωτού από την κατάψυξη αντί να το βάλουμε σε ένα μπολ, σχεδόν πάντοτε μας κάνει να τρώμε περισσότερο από ό, τι σκοπεύαμε.

Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα, ελέγξτε τις ποσότητες, περιορίζοντας τα σνακ σε μια μικρή μερίδα!

11. Επιλέξτε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα
Το να γεμίσετε το ψυγείο ή τα ντουλάπια σας με υγιεινές επιλογές, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικότερης υγείας σας, αλλά και να καταπολεμήσει την τάση για συναισθηματικό τσιμπολόγημα.

Για παράδειγμα, το να εφοδιαστείτε με θρεπτικά τρόφιμα και όχι  με τρόφιμα πλούσια σε κενές θερμίδες όπως καραμέλες, τσιπς και αναψυκτικά- είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αποτρέψετε τις ανθυγιεινές ατασθαλίες.

Τα τρόφιμα στα οποία αναφέρομαι είναι υψηλά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Επιλέξτε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα αβοκάντο, τα αυγά, τα φρούτα και το γιαούρτι !

12. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ

Ενώ ένα ποτήρι κρασί ή ένα νόστιμο κοκτέιλ μπορεί να είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσετε, να έχετε κατά νου ότι το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές σας, αυξάνει την όρεξη και μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης.

Παραμείνετε εντός των κατευθυντήριων γραμμών, δηλαδή σε ένα ποτό ανά ημέρα ή λιγότερο για τις γυναίκες και δύο ή λιγότερα ποτά ημερησίως για άνδρες. Φυσικά στην κορυφή των επιλογών είναι το αγαπημένο μας κρασί!

13. Να έχετε στο μυαλό τη γενική σας υγεία

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε, είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία. Τρώγοντας θρεπτικά τρόφιμα είναι μόνο ένα μέρος του να είστε υγιής και ευτυχισμένος.

Το να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για το σώμα μας  στις τρέχουσες συνθήκες  είναι το σημαντικότερο. Δεν είναι καιρός να υπερβάλλετε με κάθε τρόπο ούτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ή να εστιάσετε στις αδυναμίες. Εάν αγωνίζεστε με ανασφάλειες, θέματα σωματικής εικόνας ή άγχος, χρησιμοποιήστε αυτή την περίοδο σαν μια ευκαιρία για μια νέα, υγιή σχέση με το μυαλό και το σώμα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *