Τοξικότητα βιταμίνης Ε: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βιταμίνη Ε είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα μας.

Ωστόσο, όπως και με πολλές βιταμίνες, η υπερβολική λήψη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία. Αυτή η περίπτωση, είναι γνωστή ως υπερδοσολογία βιταμίνης Ε ή τοξικότητα βιταμίνης Ε.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την τοξικότητα της βιταμίνης Ε, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και των παρενεργειών της, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψής της.

Τι είναι η τοξικότητα της βιταμίνης Ε;

Η τοξικότητα της βιταμίνης Ε είναι όταν συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Ε στο σώμα σας και προκαλεί επιπλοκές στην υγεία. Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων, προβλημάτων όρασης και εγκεφαλικών διαταραχών.

Μία από τις βασικές λειτουργίες της είναι να διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία διασταλμένα και να αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων..

Η ημερήσια τιμή (DV) για τη βιταμίνη Ε είναι 15 mg ανά ημέρα, ενώ τα ακόλουθα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε:

Έλαια: λάδι σόγιας, ηλιέλαιο, έλαιο φύτρου σίτου, αραβοσιτέλαιο

Ξηροί καρποί και σπόροι: ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστικοβούτυρο, φυστίκια

Φρούτα: ακτινίδια, μάνγκο

Λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες

Δεδομένου ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στο λίπος, μπορούν να συσσωρευτούν στο λίπος του σώματός μας, ειδικά εάν παίρνουμε υπερβολικές ποσότητες μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Για τη βιταμίνη Ε, το Άνω Όριο (UL) – ή η ποσότητα που μπορούν να καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά μέσω τροφής και συμπληρωμάτων χωρίς επιπλοκές – είναι 1.000 mg.

Ποιος χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης Ε;

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε με την ελπίδα να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου ή να ενισχύσουν τα μαλλιά , το δέρμα και τα νύχια τους μέσω των αντιοξειδωτικών και πιθανώς αντιγηραντικών αποτελεσμάτων της βιταμίνης.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν είναι απαραίτητα και παρέχουν μικρό όφελος, εκτός εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης.

Άτομα που κάνουν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άτομα με διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητά τους να αφομοιώσουν και να απορροφήσουν λίπος, όπως η νόσος του Crohn ή η κυστική ίνωση, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Ε.

Παρενέργειες και συμπτώματα

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει αραίωση του αίματος και να οδηγήσει σε θανατηφόρα αιμορραγία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την πήξη του αίματος, η οποία είναι η φυσική άμυνα του σώματός σας ενάντια στην υπερβολική αιμορραγία μετά από τραυματισμό.

Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Δεδομένων αυτών των δυνητικά σοβαρών κινδύνων, δεν πρέπει να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα

Φαίνεται να υπάρχει μικρός κίνδυνος αλληλεπίδρασης της βιταμίνης Ε με φάρμακα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε υψηλής δόσης – αυτά που παρέχουν περισσότερα από 300 mg την ημέρα – μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αραιωτικά αίματος ασπιρίνη και βαρφαρίνη.

Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ταμοξιφαίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και την κυκλοσπορίνη, ένα ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν λάβει μεταμόσχευση οργάνου.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και των φαρμάκων σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Θεραπεία και πρόληψη

Η θεραπεία για μικρή τοξικότητα στη βιταμίνη Ε περιλαμβάνει τη διακοπή της χρήσης του συμπληρώματος βιταμίνης Ε, αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τοξικότητας της βιταμίνης Ε είναι να διατηρήσετε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Ε – τόσο από συμπληρώματα όσο και από τρόφιμα – κάτω από το UL των 1.000 mg την ημέρα. Η υπερβολική δόση είναι απίθανο να συμβεί ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μόνο τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε .

Συνολικά, παρόλο που η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό , είναι πιθανό να προκύψει κατάχρηση της (υπερδοσολογία) , ειδικά όταν παίρνετε συμπληρώματα.

Για να αποτρέψετε την τοξικότητα της βιταμίνης Ε, βεβαιωθείτε ότι δεν λαμβάνετε περισσότερα από 1.000 mg την ημέρα βιταμίνης Ε μεταξύ συμπληρωμάτων και τροφών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *