Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Με απλά λόγια, είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση).

Πως γίνεται η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού;

Η μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι γρήγορη και απλή. Περιλαμβάνει ένα ολιγόλεπτο, μη επεμβατικό τεστ κατά τη διάρκεια του οποίου ο εξεταζόμενος αναπαύεται σε μια πολυθρόνα αναπνέοντας μέσα από μια μάσκα σιλικόνης. Δεν απαιτείται από τον εξεταζόμενο να κάνει τίποτα παρά να είναι ήρεμος και να αναπνέει κανονικά για 12-15 λεπτά.

Η μέτρηση πραγματοποιείται με την συσκευή FITMATE μέσω της έμμεσης θερμιδομετρίας. Το Fitmate είναι ένα επιτραπέζιο σύστημα Μέτρησης Βασικού Μεταβολισμού σχεδιασμένο από την Cosmed για τον έλεγχο και την διαχείριση του βάρους. Η συσκευή καταγράφει την  κατανάλωση οξυγόνου με μια απλή εξέταση αναπνοής

Γιατί είναι σημαντική η μέτρηση του Βασικού σας Μεταβολισμού;

Ο βασικός μεταβολισμός ή αλλιώς οι θερμίδες που δαπανά ο οργανισμός ανά ημέρα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξέταση είναι απαραίτητη για να προσδιοριστούν οι καύσεις σας και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο στον ατομικό σας μεταβολισμό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ο βασικός μεταβολισμός καθορίζει κατά 60-70% πόσες θερμίδες θα κάψει το σώμα σας ημερησίως.

Πότε χρειάζεται η μέτρηση βασικού μεταβολισμού;

1. Στην έναρξη μια διατροφικής παρέμβασης – Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για το σχεδιασμό ενός διατροφικού πλάνου, είναι ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου. Το πόσο σωστή θα είναι η εκτίμηση ή η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού καθορίζει και το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το πλάνο διατροφής. Έτσι, αν σε αυτή τη νέα προσπάθεια για διαχείριση του βάρους, επιθυμείτε τα βέλτιστα αποτελέσματα, μην αμελήσετε τη μέτρηση βασικού μεταβολισμού κατά την έναρξη.

2. Σε περιπτώσεις αθλητών και αθλούμενων – Λόγω των προπονητικών προσαρμογών και της αυξημένης μυϊκής μάζας οι αθλητές έχουν κατά κανόνα υψηλότερο βασικό μεταβολισμό. Η ακριβής μέτρησή του είναι υψίστης σημασίας για τον κατάλληλο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους ενός αθλητή.

3. Σε περιπτώσεις που δεν έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την προσπάθεια διαχείρισης του βάρους σας .

Συνθήκες μέτρησης: οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβή μέτρηση

  • 4 ώρες πριν από τη μέτρηση ο εξεταζόμενος να μην έχει καταναλώσει τροφή ή υγρά
  • Να μην έχετε καπνίσει για περισσότερο από 1 ώρα πριν τη μέτρηση
  • 8 ώρες πριν τη μέτρηση να μην έχετε κάνει γυμναστική
  • Να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 8 – 12 ώρες